Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Špeciálny prístroj, ktorý mení životy nepočujúcich: Koniec večného ticha!

Vďaka špeciálnemu implantátu môžu deti počuť zvuky okolitého sveta. Zobraziť galériu (2)
Vďaka špeciálnemu implantátu môžu deti počuť zvuky okolitého sveta. (Zdroj: Tlačová správa)

Občas máme okolo seba toľko hluku a ruchu, že by sme najradšej unikli do absolútneho ticha. Väčšina z nás takéto útočisko hľadá denne, no neuvedomujeme si skutočnosť, že počuť zvuky okolitého sveta je pre mnohých ľudí obrovskou vzácnosťou.

Jedným z nich je aj 13-ročný Matúš, ktorý dlho nepočul a v útlom detstve vôbec nerozprával. Vytvorením a zdokonalením technológií v spolupráci s prácou odborníkov sa mu však naskytla jedinečná šanca na plnohodnotný život. Vďaka kochleárnemu implantátu spoznáva naplno svet a dokonca sa zúčastnil najväčšej robotickej súťaže pre mladých.

Medzinárodný deň sluchu a počutia sa každoročne koná 3. marca pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Deň je venovaný ľudom, ktorí trpia poruchami sluchu, stratili dar počutia a tiež téme zdravého sluchu. Ústrednou témou Svetového dňa počutia 2017 je „Riešenie porúch sluchu: investícia pre kvalitný život“. Cieľom je klásť dôraz na ekonomické dôsledky straty sluchu, zvýšiť povedomie a propagovať aktivity zamerané na jeho zdravie.

Zakročme včas proti hluchote

Včasná intervencia a diagnostika sú kľúčové predovšetkým v ranom detstve.

„Vhodný čas kedy začať s  rehabilitáciou porúch sluchu je v 6 mesiacoch veku dieťaťa, teda v časovom okne vývoja reči. Vtedy vieme docieliť optimálny efekt prístrojov na zlepšenie sluchu u detí s vrodenou poruchou sluchu,“ spresňuje Prof. MUDr. Milan Profant, CSc., prednosta Kliniky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku LFUK a UNB.

Kochleárny implantát mení životy ľudí s poruchami sluchu. (Foto: Tlačová správa)
Zobraziť galériu (2)
Kochleárny implantát mení životy ľudí s poruchami sluchu. (Foto: Tlačová správa)  (Zdroj: Tlačová správa)

Prevencia, skríning, rehabilitácia prostredníctvom načúvacích prístrojov a vzdelávanie v danej problematike sú hlavnými stratégiami, ako zmierniť následky straty sluchu. Takto postihnutí ľudia majú problém vzdelávať sa, zamestnať sa a často sú odkázaní na sociálnu pomoc. Je však dôležité uvedomiť si, že mnohé poruchy sluchu sú dobre riešiteľné, a to aj vďaka kochleárnym implantátom. Tie možno považovať za akýsi zázrak, vďaka čomu môžu ľudia s ťažkou poruchou sluchu počuť svet okolo nás. Ich používanie je pohodlné a v niektorých prípadoch je prenesený zvuk takmer identický tomu prirodzenému.


Zlepší zrak, prečistí pečeň a odstráni všetky toxíny z tela: Toto dokáže len táto zelenina!


MED-EL, popredný poskytovateľ systémov sluchových implantátov, spúšťa pri príležitosti Svetového dňa počutia 2017 globálnu kampaň. Jej cieľom je zvýšiť povedomie o dôležitosti zdravého sluchu a súčasne upozorňuje na potenciálne riziká, ktoré môžu sluch v priebehu života poškodiť. Súčasťou kampane je film „Chvíľa ticha“. Emotívne ilustruje dôležité životné momenty, v ktorých sluch využívate naplno, ale aj chvíle, kedy je sluch nenahraditeľný. Sú to zvuky, ktoré nechcete nikdy zmeškať.

“Vieme, že ľudia s poruchou sluchu nedokážu naplno vnímať niektoré vzácne životné momenty”, hovorí Gerald Schwarzecker, Regional Manager spoločnosti MED-EL a dodáva: „Našou prácou sa snažíme, aby už žiadnu ďalšiu takúto situáciu nepremeškali. Bohužiaľ sa však pomerne často stretávame s dezinformáciami a zlým pochopením straty sluchu u širokej verejnosti. Narážame aj na strach spojený so stigmatizáciou a častým odmietaním problému, pričom včasná identifikácia problému spojená s exaktnou diagnostikou, intervenciou a následným riešením môže mať ďalekosiahle výhody.“

Matúšovi vnútroušný implantát zmenil život o 180 stupňov

Matúškovi nevie nikto presne povedať, či sa sluchovo postihnutý už narodil alebo sa mu sluch poškodil neskôr. Je jedným z detí, ktorým bol problém so sluchom diagnostikovaný pomerne neskoro. Po narodení ich posielali z vyšetrenia na vyšetrenie a diagnózu oficiálne potvrdili až keď mal Matúš 2 roky.

„Keď som mal dva roky, dali mi na ucho obyčajný strojček, ale ten mi vôbec nepomáhal. Ako štvorročný som dostal kochleárny implantát a môj život sa celkom zmenil, vraví teraz už 13-ročný tínedžer. „Začal som konečne pre radosť rodičov rozprávať,“ dodáva.

Robotika je jeho srdcovka

Vždy dobre naladený Matúš sa veľmi zaujíma o počítače a jeho najväčšou vášňou je skladanie a programovanie robotov. Svoje schopnosti preukázal aj na First Lego League, najväčšej robotickej súťaži pre mladých vo veku od 9 do 16 rokov. Sám tvrdí, že robotika mu otvára dvere k lepšej budúcnosti, aby sa v živote dokázal uplatniť. Kochleárny implantát umožnil nadanému školákovi vnímať vedomosti a zážitky pomocou ďalšieho zmyslového orgánu.

„Môžem jednoznačne povedať, že kochleárny implantát mi veľmi pomohol a aj pomáha v mojom živote,“ hovorí jeden z najlepších žiakov nielen v triede, ale aj v škole.

Kochleárny implantát


Čítajte tiež: Top 10 najhorších jedál pre srdce: Toto najcennejší orgán v tele nevydrží!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9