Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jarné alergie sa hlásia o slovo: Vo vzduchu už poletuje peľ!

Alergici by si mali mať na pozore, peľ už začína poletovať v ovzduší!
Alergici by si mali mať na pozore, peľ už začína poletovať v ovzduší! (Zdroj: thinkstock.com)

Alergici by sa mali mať na pozore, vo vzduchu sa už totiž objavil prvý peľ liesky a jelše. Informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Tohtoročný peľový monitoring začala stanica Peľovej informačnej služby (PIS) pri banskobystrickom RÚVZ a Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave od 15. februára.

Ako Tolnayová poznamenala, tohtoročná mrazivá zima s dostatkom snehu posunula začiatok peľovej sezóny na Slovensku do poslednej februárovej dekády. Nástup vyšších denných teplôt pomaly prebúdza ku kvitnutiu prvé jarné dreviny.


Pite túto tekutinu pred spaním každý deň: Neuveriteľné, ako zmení váš život!


"Aj keď nočné teploty na väčšine územia dosahujú ešte mínusové hodnoty a nočné mrazíky sa vyskytnú aj v teplejších oblastiach Slovenska, už 17. februára sme v Banskej Bystrici zachytili prvé peľové zrná jelše a liesky," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom PIS na Slovensku.

Podľa nej oteplenie bez zrážok spôsobilo nárast hladiny peľu v ovzduší. V Banskej Bystrici boli najvyššie denné koncentrácie peľu 24. februára. V prípade peľu liesky dosiahli 25 peľových zŕn v m3 vzduchu a jelše 28 peľových zŕn. Stanica v Bratislave zachytila najvyššie denné koncentrácie peľu 23. februára. V prípade peľu liesky dosiahli 48 a jelše 50 peľových zŕn v m3 vzduchu.

Peľová sezóna liesky a jelše sa teda rozbieha na väčšine územia Slovenska, preto počas slnečných či veterných dní bez zrážok možno očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší.

Čítajte tiež: Bolesť chrbta ako signál vážneho problému? Šokujúce spojenie s rizikom úmrtia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9