Ako na horskej dráhe: Kolísanie hladín cukru ohrozuje život pacientov!

Hladina krvného cukru sa mení v priebehu dňa u každého človeka.
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-02 18:00:00

Výkyvy glykémie - hladiny cukru v krvi majú negatívny vplyv na kvalitu života diabetikov. Slovenská diabetologická spoločnosť odporúča diabetikom dosahovať cieľové hodnoty glykémií v rozmedzí: 4,0-7,2 mmol/l nalačno a 5,0-9,0 mmol/l po jedle. Príliš vysoké i príliš nízke hodnoty glykémie zhoršujú stav ochorenia a sú príčinou vážnych akútnych i chronických komplikácii diabetu..

 

Hyperglykémia - zvýšená hladina cukru v krvi poškodzuje steny ciev, spojivové tkanivo a v konečnom dôsledku spôsobuje všetky chronické komplikácie diabetu – poškodenie očí, obličiek, nervov, srdca a aj obávanú diabetickú nohu.

Hypoglykémia - znížená hladina cukru v krvi pod 3,3 mmol/l môže bez liečby vyústiť do poruchy vedomia, hypoglykemickej kómy a smrti. Opakované hypoglykémie môžu viesť k vážnym poruchám činnosti mozgu, pretože glukóza je pre nervovú bunku základným zdrojom energie. Môžu spôsobiť pokles kocentrácie, intelektových schopností a poruchy pamäte. Nezvratné poškodenia mozgu sa najčastejšie prejavujú zhoršeným chápaním a vnímaním myšlienok, zmenami nálad a poruchami koordinácie.

O hypoglykémii

Hypoglykémia je vážnym medicínskym i spoločenským problémom. Patrí medzi najčastejšie dôvody prerušenia inzulínovej liečby na Slovensku. Hypoglykémia bola v medzinárodných prieskumoch aj častým dôvodom pre hospitalizáciu najmä starších pacientov s diabetom 2.typu. Ťažká hypoglykémia sa tiež spája s výskytom závažných kardiovaskulárnych príhod a úmrtiami na infarkt a cievnu mozgovú príhodu. Až jedna tretina pacientov má obavy z hypoglykémie a podobná časť pacientov udáva vedomé udržiavanie zvýšenej hladiny krvného cukru, aby predišli hypoglykémii.

Strach z hypoglykemickej príhody môže teda viesť k zhoršeniu kontroly glykémie. Pacienti sú kvôli tomuto strachu menej ochotní spolupracovať na intenzívnej liečbe, zhoršuje sa dodržiavanie diétnych opatrení aj správnosť a presnosť užívania liekov. Hypoglykémia sa tak paradoxne stáva rizikovým faktorom rozvoja neskorých chronických komplikácii diabetu spôsobených častou hyperglykémiou-vysokými hladinami cukru v krvi.

Najčastejšími príčinami hypoglykémie sú nedostatočný príjem sacharidov, nesprávne vypočítaná dávka inzulínu,neplánovaná alebo nadmerná fyzická aktivita, alkohol alebo zhoršenie funkcie obličiek.

Ako zachrániť život? 

Prvou pomocou pri hypoglykémii je podanie rýchlo vstrebateľného cukru, pri poklese glykémie pod 2,8mmol/l hovoríme o závažnej hypoglykémii, ktorú diabetik nezvládne bez pomoci iného človeka a je potrebný aj zásah lekára.

Cieľom správnej liečby hypoglykémie a hyperglykémie nie je riešenie už vzniknutého stavu, ale zabránenie jeho vzniku. Stabilizácia glykémie má pre diabetika veľký význam. Ak sú pacientove glykémie príliš vysoké alebo príliš nízke, v spolupráci s lekárom je vhodné urobiť rozbor príčin kolísania hladín cukru, upraviť jedálny lístok a /alebo fyzickú aktivitu a spoločne zvážiť úpravu liečby.

Ukazovateľom správnej liečby cukrovky je glykovaný hemoglobín(HbA1c). Jeho hodnota poukazuje na priemernú hodnotu glykémií v období asi 3-4 mesiace pred stanovením. Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšia kontrola diabetu. Cieľová hodnota pre pacientov s diabetom je 6,5 až 7 percent. Ak pacient dosiahne takúto hodnotu, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií cukrovky než pacienti s vyššími hodnotami.

Správne zvolená liečba spolu s dodržiavaním zásad životného štýlu, pravidelnou kontrolou hodnôt cukru v krvi a správnou výživou dokáže zabrániť výkyvom hladín cukru a následným vážnym akútnym i chronickým komplikáciám diabetu alebo ich významne oddialiť. 

Diabetikom kontrovali v lekárňach cukrovku

Na cukrovku sa na Slovensku vlani liečilo vyše 345.000 ľudí. Nie každý diabetik má však svoje ochorenie pod kontrolou. Potvrdil to druhý ročník projektuDia dni v lekárni“, v rámci ktorého diabetologické sestry skontrolovali záujemcom hladinu glykovaného hemoglobínu. Test odhalí, ako ochorenie prebiehalo v poslednom období. Počas trojmesačnej tour ho v lekárňach po celom Slovensku podstúpilo 4998 záujemcov, ich priemerná hladina glykovaného hemoglobínu bola 7,13 %. Za optimálnu sa považuje hodnota pod 7.

Projekt Slovenskej diabetologickej spoločnosti odštartoval v novembri 2016 v Bratislave, kedy si verejnosť pripomínala Svetový deň diabetu. Oproti prvému ročníku prebiehalo testovanie vo väčšom počte lekární, celkovo ich bolo 24 vo všetkých krajoch. Do projektu sa zapojilo 3359 a 1639 mužov, priemerný vek bol 55 rokov. Okrem glykovaného hemoglobínu im zmerali aj hodnotu cukru v krvi. Priemerne mali glykémiu 6,22 mmol/l. Normálna hodnota je do 5,5 mmol/l. To, že hrozbu cukrovky, ktorá sa považuje za epidémiu tretieho tisícročia, nepodceňujú ani zatiaľ zdraví ľudia, ukázala štruktúra vyšetrených záujemcov. Spomedzi všetkých bolo 85 percent nediabetikov.

Test na glykovaný hemoglobín sa považuje za najspoľahlivejší spôsob kontroly cukrovky. Ide o jednoduché vyšetrenie, pri ktorom sa odoberie krv z prsta ako pri bežnej kontrole glykémie. Ukazuje priebeh ochorenia za posledné tri mesiace. Vysoká hodnota upozorňuje, že pacient mal prevažne vysokú hladinu cukru, čo môže byť spôsobené prehreškami v diéte aj nedostatočnou liečbou. Jej zníženie zlepšuje šance, že pacient predíde vzniku komplikácií diabetu. Spoločný cieľ lekára a pacienta je preto: Dostať sa pod sedem! Pripomína to aj projekt Pán doktor, pomôžte mi zo začarovaného kruhu“, ktorý informuje o správnej kompenzácii diabetu a nutnosti kontroly ochorenia pomocou vyšetrenia glykovaného hemoglobínu.

„Vzdelávanie a prevencia sú na prvom mieste a majú nezastupiteľnú úlohu v manažmente ochorenia pacientov s diabetom. Aj výsledky 2. ročníka kampane potvrdili, že pacienti nemajú dostatok znalostí o glykovanom hemoglobíne a prínosoch inzulínovej liečby. Sme preto radi, že sme mali možnosť podporiť vzdelávacie podujatia „Dia dni v lekárni“ a informačnú kampaň „Pán doktor, pomôžte mi zo začarovaného kruhu,“ uviedla Ing. Beáta Kujanová, komunikačná manažérka spoločnosti Sanofi.

Diabetes mellitus je choroba, ktorá v súčasnosti naberá rozmery epidémie. V súčasnosti trpí cukrovkou vo svete vyše 400 miliónov ľudí. Vysoký výskyt ochorenia je aj na Slovensku, takmer v každej rodine dnes žije aspoň jeden diabetik. Klasická medicína pokladá diabetes za nevyliečiteľnú chorobu. So správnou liečbou sa však dá viesť plnohodnotný život a zabrániť komplikáciám ako diabetická retinopatia či diabetická noha.  

Čítajte tiež: Prečo muži najviac priberajú na bruchu a ženy na stehnách? Záhada vyriešená!

2017-03-02 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia