Prevratný objav vedcov: Toto by mohlo liečiť chronickú bolesť!

Vedci sa opäť zaslúžili o nový objav, ktorý by mohol liečiť chronickú bolesť.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-22 18:00:00

Jed morského ulitníka druhu Conus regius obsahuje látku, ktorá by sa dala využiť pri liečbe chronickej bolesti ako aj jej prevencii. Zistil to medzinárodný tím vedcov na čele s J. Michaelom McIntoshom z University of Utah.

Homôlka Conus regius žije v Karibskom mori a svoj jed využíva na paralyzovanie a usmrtenie koristi. McIntosh s kolegami však zistili, že súčasťou jedu je aj látka Rg1A, ktorá má dlhotrvajúci účinok pri zmierňovaní bolesti. Táto látka navyše pôsobí iným spôsobom ako v súčasnosti používané opioidy, medzi ktoré patrí napríklad morfium. Opioidy sú návykové a majú tiež množstvo vedľajších účinkov. Vedci preto dúfajú, že Rg1A by mohla znížiť ich používanie.


Milovníci bieleho pečiva si prídu na svoje: Rokmi známe tvrdenie nie je pravdivé!


Ponúka možnosť prevencie i liečby

Látku už odskúšali na potkanoch, ktorým podávali liek na chemoterapiu. Ten spôsoboval, že boli veľmi citlivé na chlad a dotyk, následkom čoho mali bolesti. Zvieratá, ktorým okrem toho podali aj Rg1A, však bolesti nemali. Účinok tejto látky navyše pretrvával aj 72 hodín po podaní.

"Tieto výsledky sú najzaujímavejšie z hľadiska prevencie. Keď totiž už človek začne mať chronické bolesti, tak je liečba náročná. Táto látka však v prvom rade ponúka možnosť prevencie chronickej bolesti a tiež nový typ liečby pre pacientov, ktorí už nemajú iné možnosti," uviedol McIntosh, ktorého tím publikoval výsledky výskumu v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Čítajte tiež: Zatlačte na tieto miesta na tele: Do 60 sekúnd sa dostavia výsledky, z ktorých stratíte reč!

2017-02-22 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia