Deň výskumu rakoviny: Tieto akcie sú pre vás pripravené!

Blíži sa Deň výskumu rakoviny.
Zdroj: profimedia.sk
2017-02-21 18:00:00

Nadácia Výskum rakoviny (NVR) aj na tento rok pripravila rad aktivít ku Dňu výskumu rakoviny, za ktorý vyhlásila 7. marec, i k Svetovému dňu boja proti rakovine - World Cancer Day (WCD), ktorý je každý rok 4. februára.

Heslom Dňa Výskumu rakoviny je Dnešný výskum pre zajtrajšiu liečbu. Jeho cieľom je upozorniť na priority a potenciál moderného onkologického výskumu. Ukázať pacientom a ich rodinám, čím konkrétnym im výskum pomáha, presvedčiť kolegov-onkológov, že ich spolupráca na výskume je nevyhnutná pre ďalšie napredovanie v boji s rakovinou a pripomenúť vláde SR nutnosť zahrnúť špeciálny program aplikovaného výskumu do Národného onkologického programu aj medzi priority znalostnej ekonomiky na Slovensku.

Hlavným cieľom NVR je podporovať, propagovať a realizovať výskum nádorových ochorení na všetkých úrovniach - základný, translačný a klinický s cieľom využiť výsledky v medicínskej praxi, uviedol manažér nadácie Ján Juráš.


Pite túto tekutinu pred spaním každý deň: Neuveriteľné, ako zmení váš život!


Podujatia, ktoré sa konajú k svetovému dňu

V súvislosti so Svetovým dňom boja proti rakovine nadácia organizuje už 7. ročník edukačno-popularizačného projektu Vedecké dielne - Onkológia v spolupráci s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (SAV), najväčším vedeckým ústavom na Slovensku. Doktorandi a vedeckí pracovníci jeho organizačných zložiek - Ústavu experimentálnej onkológie a Virologického ústavu počas štyroch týždňov až do 7. marca - Dňa výskumu rakoviny hovoria so študentmi viac ako 30 gymnázií na Slovensku o tom, ako môžu sami prispieť k riešeniu problému rakoviny zodpovedným rozhodovaním sa ohľadom vlastného zdravia, ale aj tým, že nasmerujú svoje vysokoškolské štúdium na prírodovedné disciplíny alebo medicínu a mohli tak začať realizovať vedeckú kariéru v oblasti onkologického výskumu.

Pri príležitosti Dňa výskumu rakoviny sa už tradične konajú popularizačné semináre Vedecké dielne - onkológia pre stredoškolských študentov a súťaž mladých onkológov o najlepšiu prácu v oblasti onkologického výskumu v kategóriách študent strednej školy, študent vysokej školy a mladý výskumník do 35 rokov.

Nadácia takisto organizuje verejné zbierky na zakúpenie dôležitých výskumných a diagnostických prístrojov, od roku 2000 kúpila prístroje za viac ako milión eur. Konajú sa aj tradičné športovo-dobročinné akcie, ako je Na kolesách proti rakovine i benefičné koncerty.

V tomto roku sa už tretíkrát uskutoční mimo Bratislavy, v kúpeľnom meste Bojnice, Galakoncert ku Dňu výskumu rakoviny pod záštitou primátora mesta Františka Táma. Koncert bude 7. marca o 17.30 h v Kultúrnom centre. Účinkovať budú viacerí poprední umelci a skupiny, odznejú klasické skladby z rôznych období, operné árie a zbory, ale aj populárne piesne slovenských a svetových autorov, informoval Juráš.

Čítajte tiež: Koniec paniky, keď niekoľko dní nemôžete na záchod: Trik, ktorý hneď rozhýbe črevá!

2017-02-21 18:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia