Fakty a mýty o menopauze: Je prechod choroba?

Menopauza nie je choroba.
Zdroj: profimedia.sk
2017-02-18 15:30:00

„Keď TO skončí a príde TO DRUHÉ, bude to katastrofa!“ zdesene si medzi sebou šepkajú kamarátky, ktoré už nemajú dvadsať, ale necítia sa ešte ani staro. V preklade to znamená, že sa veľmi boja toho, čo bude, keď prestanú pravidelne krvácať a príde klimaktérium. Čo s nimi bude NAOZAJ?


Veci sa meniť budú, to je jasné. V ich telách, v hladine hormónov, v ich hlavách. Ani zďaleka to však nemusí byť katastrofa, ako si mnoho žien myslí, pretože sprievodné javy spojené s prechodom nemusia byť také, ako o nich rozprávajú staršie ženy. Jednak preto, že priebeh je u každej úplne iný, vysoko individuálny, a jednak preto, že medicína urobila ďalšie míľové kroky vpred a vie pomôcť aj s nepríjemnosťami.

Aby sme však zbytočne nechodili okolo horúcej kaše, gynekológovi sme položili všetky otázky, ktoré vám môžu víriť v hlave, ale hanbíte sa ich vysloviť.

Budem mať chuť na sex?

Azda najrozšírenejší a najväčší strach naháňajúci mýtus o období menopauzy je o tom, že nám to už v spálni nebude chutiť. A to by sme veru nechceli, pretože milovanie máme rady a pretože nechceme, aby to náš chlap hľadal niekde inde.

Libido u žien v klimaxe nebýva zmenené, ale v dôsledku neliečeného estrogénového deficitu sa objavuje suchosť slizníc, teda aj pošvy, čo sťažuje pohlavný styk a máva negatívnu odozvu u partnerov,“ vysvetľuje MUDr. Jozef Španka. Hneď však dodáva aj dobrú správu: „Tento problém možno rýchlo a efektívne riešiť aj pomocou lokálnych estrogénov vo forme čapíkov alebo mastí, aplikovaných niekoľkokrát mesačne, alebo sa dajú použiť bežné lubrikanty, najlepšie obohatené o aloe vera.“

Budem podráždená, spotená a nevyspatá?

V prechode sa v ženskom tele deje toto: funkcia vaječníkov pozvoľna vyhasína, ubúda estrogénov a centrálny nervový systém na to reaguje tak, že „bičuje“ vaječníky, aby najskôr najmä v noci a potom aj počas dňa v pulzoch produkovali zvyšky hormónov. V dôsledku toho sa rozťahujú cievy, čo je spojené s pocitmi horúčavy, so začervenaním, potením.

„Rád by som zdôraznil, že klimaktérium nie je choroba, ale s poklesom estrogénov v tele súvisia niektoré sprievodné prejavy ako spomínané návaly tepla, potenie, nespavosť, podráždenosť. Byť v klimaktériu však automaticky neznamená, že žena musí všetko toto zažívať. U niektorých môžu byť príznaky dokonca minimálne a obávané obdobie prežijú veľmi pokojne. Naopak, ak prejavy menopauzy znižujú kvalitu života, existuje niekoľko možností, ako im predísť alebo ich minimalizovať,“ upokojuje lekár.

Podľa neho sa na prevenciu treba zamerať s predstihom, teda už niekedy okolo štyridsiateho roku života ženy.

„Už vtedy treba dbať na pestrú a striedmu stravu bohatú na vápnik a horčík, dostatok pohybu aj spánku. Pri prvých vegetatívnych príznakoch klimaktéria, teda návaloch, zmenách nálad či nespavosti, odporúčam začať s liečbou pomocou prírody – napríklad fytoestrogénmi, teda prípravkami, ktoré obsahujú extrakty z bylín, alebo prípravkami z výťažkov z peľového zrna. Dajú sa užívať dlhodobo.“

Strašne stučniem, opuchnem a zostarnem?

V dobe, kedy je tlak na krásu a mladosť naozaj silný, sa ženy pochopiteľne obávajú, že s ukončením plodnej časti života odíde aj ich sviežosť a pestovaná postava. Fakt je, že keď je v tele menej estrogénu, bunky sa scvrkávajú, čo sa prejavuje aj stenčením a ochabnutím kože a tvorbou vrások.

„Okrem toho sa stenčujú aj sliznice, v dôsledku čoho sa znižuje obranyschopnosť týchto tkanív a mení sa aj anatomické postavenie a funkcia pošvy, maternice či močového mechúra,“ vyratúva MUDr. Španka.

Podľa neho to však automaticky neznamená stratu krásy a totálnu zmenu konfekčnej veľkosti. Opakovane prízvukuje nutnosť správnej životosprávy, v ktorej nesmie chýbať vyvážená strava a dostatok pohybu, napríklad fitness, plávanie, bicyklovanie či turistika.

„Takisto je namieste zájsť k lekárovi a v prípade potreby nastaviť vhodnú hormonálnu liečbu.“

Hrozí mi rakovina?

Pokiaľ ide o hormóny, mnohé ženy sú zmätené, pretože niektoré štúdie hovoria o tom, že substitučná hormonálna liečba môže spustiť rakovinu, iné zas, že s rakovinou nijako nesúvisí, a ďalšie, že dokonca znižuje riziko ochorenia. Ako sa v tom vyznať?

„Áno, je množstvo štúdií o súvise hormonálnej substitúcie so zhubným nádorovým ochorením, preukázateľné je však len mierne zvýšené riziko karcinómu prsníka,“ hovorí gynekológ. „Benefity správne zvolenej liečby však riziká vysoko prevyšujú. Táto liečba by však nemala trvať viac ako dva roky. Potom treba všetko znovu prísne individuálne prehodnotiť a liečbu buď úplne vysadiť, alebo zmeniť dávku, liekovú formu, alebo plynulo prejsť na v tomto smere bezpečné preparáty, ktoré nemajú vplyv na estrogénové receptory a nevstupujú do hormonálneho procesu tela. Ide napríklad o extrakt z peľového zrna.“

Čítajte tiež: Zatlačte na tieto miesta na tele: Do 60 sekúnd sa dostavia výsledky, z ktorých stratíte reč!

2017-02-18 15:30:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia