Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Malým onkopacientom rodičia zatajujú pravdu o rakovine: Tento projekt to chce zmeniť!

O rakovine by mali dospelí hovoriť aj so svojim deťmi..
O rakovine by mali dospelí hovoriť aj so svojim deťmi.. (Zdroj: thinkstock.com)

Povedomie o živote s rakovinou treba podľa lekárov zvýšiť. Musí sa o nej otvorene hovoriť aj s tými najmenšími. Poukazujú na to odborníci z detskej nemocnice na bratislavských Kramároch a rodičovské združenie Deťom s rakovinou. Ide o organizáciu, ktorá chce takýmto rodinám pomáhať.


Takzvaný "Týždeň deťom s rakovinou" (13. - 17.2.) má malým onkopacientom i rodičom odtabuizovať rozhovory o tomto ochorení, povedala Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP). Lekári i rodičovské združenie chcú vnímanie tejto témy meniť aj prostredníctvom série podujatí v nemocnici aj na verejnosti. Nad projektom prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska. Ide o druhý ročník.

"Rodičia sa často boja povedať deťom o rakovine pravdu. Treba to však zmeniť. Ak im nezatajujeme súvislosti, majú v nás väčšiu istotu," poukázala Kamenická.

Ročne ochorie na Slovensku na onkologické diagnózy asi 150 detí. Šanca na uzdravenie je podľa lekárov vysoká.


Dajte si jednu lyžicu tejto zmesi a začnú sa diať divy: Vyprázdni črevá už za 2 minúty!


Akcie pre deti

Počas týchto dní prídu deti do nemocnice navštíviť umelci, klauni, herci, športovci i vyliečené deti. Malých pacientov čaká najbližšie dni stretnutie so športovcami Matejom Tóthom, Tomim Kidom Kovácsom či Róbertom Ďurkovičom. Navštíviť ich prídu herci Dano Dangl, Juraj Kemka a Robo Jakab.

V jezuitskom Kostole Najsvätejšieho spasiteľa na bratislavskom Františkánskom námestí sa v utorok (14.2.) uskutočnila spomienková slávnosť za deti, ktoré zomreli na rakovinu. V stredu (15.2.) zase v detskej nemocnici slávnostne otvoria dennú kliniku pre podávanie cytostatík. Určená bude pre malých onkopacientov, ktorí nemusia byť tak často hospitalizovaní. V súčasnosti ležia na lôžkach aj deti pre rôzne jednodňové zákroky. Otvorením novej kliniky budú môcť podstúpiť zákrok a o pár hodín ísť domov.

Detská nemocnica na bratislavských Kramároch plánuje deťom s rakovinou liečbu naďalej uľahčovať, konkrétne opatrenia chce zavádzať postupne.

"Chceme dosiahnuť, aby sa čo najviac pacientov liečilo doma, ak to ich zdravotný stav dovolí," dodala Kamenická.

Čítajte tiež: Úžasné cviky od špičkového lekára: Takto sa vyhnete operácii chrbtice!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9