Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jedinečná možnosť zachrániť ľudský život: Odštartovala Valentínska kvapka krvi!

Darujte krv a zachráňte niekomu život!
Darujte krv a zachráňte niekomu život! (Zdroj: thinkstock.com)

Slovenský Červený kríž (SČK) dnes odštartoval kampaň Valentínska kvapka krvi mobilnými odbermi vo viacerých mestách - v Bratislave, Košiciach či Dunajskej Strede. V Bratislave sa mobilný odber uskutočňuje v priestoroch novej budovy Slovenského národného divadla (SND).


S päťtýždňovou kampaňou sa spájajú mobilné odbery krvi, náborové workshopy či simulované odbery krvi vo všetkých väčších mestách a mnohých obciach Slovenska. Cieľom kampane, ktorá potrvá do 17. marca, je prilákať mladých ľudí k darcovstvu krvi. Vlani v rámci nej darovalo krv okrem tisícov pravidelných darcov aj 4504 prvodarcov.

"Verejnosť sa môže zapojiť do kampane darovaním krvi na odberových miestach Národnej transfúznej služby a na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc," informovala Silvia Kostelná zo SČK.

Kampaň i v Levoči

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, a. s., sa zapojila do Valentínskej kvapky krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž. Tohtoročná kampaň s heslom Šťastie máme v krvi, prečo ho nezdieľať? oslovila množstvo záujemcov z okolitých obcí a škôl. Preto odbery v rámci valentínskej aktivity začala nemocnica už v predstihu a potrvajú do 24. marca.

Oddelenie hematológie a transfúziológie v Levoči má v rámci Valentínskej kvapky krvi ako odberové dni vyhradené utorky a štvrtky od 7.00 h do 12.00 h, v prípade záujmu organizovanej skupiny bude robiť odbery aj v piatky, prípadne pondelky v rovnakom čase.

"Valentínska kvapka krvi sa začala v našej nemocnici s predstihom už v piatok 3. februára, kedy sme navštívili Granč-Petrovce, kde darovalo najvzácnejšiu tekutinu 11 darcov. Následne svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko-transfúznej stanice vyšleme do Olcnavy, Domaňoviec, Spišského Hrhova a Krompách, kde očakávame tradične najviac darcov, hlavne z radov študentov tamojších stredných škôl. Záujem o darcovstvo krvi prejavil aj Klub žien Marína z Levoče," uviedol primár hematologicko–transfúzneho oddelenia Rastislav Osif.

V najbližších dňoch očakávajú študentov z levočských škôl - Strednej zdravotníckej školy, Strednej pedagogickej školy, oboch gymnázií, ale tiež z Inštitútu Juraja Páleša v Levoči. Na 24. marca naplánovali výjazdový odber v Súkromnej strednej odbornej škole v Krompachoch.


Produkt z prírody, ktorý si nikto nevšíma a končí v koši: Toto dokážu cesnakové šupky!


Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča, ktorá je členom skupiny AGEL, sa do Valentínskej kvapky krvi zapája každoročne. Osif informoval, že v minulom roku prišlo v rámci nej darovať krv 68 žiakov, 195 viacnásobných darcov, 37 prvodarcov a deväť párov.

Aj Všeobecná nemocnica Komárno sa zapojí

Hematologicko-transfúzne oddelenie (HTO) Všeobecnej nemocnice Komárno, prevádzkovanej neziskovou organizáciou FORLIFE a manažérsky riadenej skupinou AGEL, sa aj v tomto roku zapojí do Valentínskej kvapky krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž (SČK). Zaľúbenci, ako aj široká verejnosť, budú môcť v rámci tohtoročnej kampane s heslom Šťastie máme v krvi, prečo ho nezdieľať? darovať najvzácnejšiu tekutinu od 13. februára do 17. marca.

Komárňanské HTO si aj v tomto roku v rámci tejto kampane vyhradilo na odber krvi pondelky a piatky od 7.00 do 11.00 hodiny, no v prípade záujmu väčších organizovaných skupín je možné dohodnúť aj iný termín spoločného darovania krvi. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová.

Všetci dobrovoľní darcovia dostanú od SČK darček.

"Vďaka akcii Valentínska kvapka krvi evidujeme už teraz viacerých študentov z komárňanských stredných škôl, za čo sme veľmi vďační. Veríme, že ich prístup bude motivovať aj ďalších, nielen mladých ľudí k darcovstvu. Komárňanské HTO pravidelne vysiela svoju mobilnú odberovú jednotku aj do okolitých obcí, pričom už teraz máme naplánované odbery v Komárňanskom okrese na celý rok 2017," uviedla primárka oddelenia hematológie a transfúziológie Enikő Radi.

Všeobecná nemocnica Komárno sa do Valentínskej kvapky krvi zapája každoročne.

"V roku 2016 prišlo v rámci nej darovať krv 45 žiakov, 169 viacnásobných darcov, 48 prvodarcov a štyri páry. Aj v tomto roku uvítame každého darcu najvzácnejšej tekutiny a veríme, že sa ich počet v porovnaní s minulým rokom o čosi zvýši," dodala primárka Radi.

Ako vyzerá vhodný darca krvi?

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku 18 až 65 rokov. Či je darca vhodný na odber krvi, posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo v danej nemocnici či zdravotníckom zariadení. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.

Čítajte tiež: Týmto zvyškom jedla sa vyhýbajte: Veľký hazard do zdravím!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9