Svetový deň boja proti rakovine: Takto ho môžete podporiť!

So smrteľnou chorobou bojujú už mladé ženy.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-04 15:30:00

Počas Svetového dňa boja proti rakovine, ktorý sa každoročne koná 4. februára, chceme milióny ľudí na celom svete spoločne vyzvať k tomu, aby do svojho každodenného programu zaradili pravidelný pohyb. Práve to je jedna z možností, ako aj my dokážeme pomôcť v boji proti svetovo najrozšírenejším chorobám, onkologické nevynímajúc.


Heslo “We can. I can” – “My môžeme. Ja môžem.” bolo prezentované už minulý rok a v tomto roku sa v ňom pokračuje. Cieľom výzvy je motivovať ľudí, aby boli viac aktívni v boji proti ochoreniam, ktoré za menej ako dvadsať rokov budú zodpovedné za viac ako 24 miliónov úmrtí ročne. Nielen vo svete, ale aj na Slovensku z roka na rok stúpa počet onkologických pacientov, pričom v súčasnosti hovoríme už o približne 30 000 nových prípadoch ročne. V dôsledku prevencie a včasnej diagnostiky zároveň v poslednom období mierne poklesla úmrtnosť u niektorých diagnóz. Medzi najrozšírenejšie onkologické ochorenia u žien aktuálne na Slovensku patrí rakovina prsníka, rakovina hrubého čreva a konečníka a rakovina krčka maternice. U mužov dominuje rakovina prostaty, rakovina hrubého čreva a konečníka, rakovina pľúc.

Jednou z možností, ako môžeme predchádzať vzniku nádorových ochorení, je dodržiavať zásady primárnej a sekundárnej prevencie. Byť aktívny a pravidelne športovať, obmedziť konzumáciu alkoholu, vyhnúť sa fajčeniu, uprednostniť zdravú výživu, predísť obezite - to je len niekoľko bodov z dvanástich odporúčaní Európskeho kódexu proti rakovine.

Svetový deň proti rakovine 2017

Svetový deň proti rakovine sa pravidelne koná 4. februára, pričom ide o iniciatívu, v rámci ktorej sa môže zjednotiť celý svet s cieľom zvýšiť povedomie o rakovine a upozorniť na dôležitosť prevencie a zdravého životného štýlu. Pod záštitou UICC (Únia pre medzinárodnú kontrolu rakoviny) sa tento rok Svetový deň boja proti rakovine nesie pod heslom ‘We can. I can.’ Chce upriamiť pozornosť na to, ako jednotlivci, ale aj celé kolektívy môžu pomôcť znížiť globálne bremeno rakoviny.

Na rozšírenie myšlienky tohtoročného Svetového dňa boja proti rakovine medzi čo najväčší počet ľudí sa využíva potenciál športu a sila sociálnych médií. Práve šport poskytuje veľký priestor pretvárať a meniť naše životy, spoločnosť a celý svet. Byť aktívny, vybrať sa cestou zdravého životného štýlu a do svojho programu zaradiť pravidelný pohyb sú preto tento rok kľúčové myšlienky, ktoré ponúka Svetový deň boja proti rakovine.

Podporiť Svetový deň boja proti rakovine môže každý z nás. Tento rok sa môžu ľudia do iniciatívy aktívne zapojiť akoukoľvek športovou aktivitou, pričom si na svoju ruku alebo pomôcky využívané pri športových aktivitách ako sú lopty, rakety, lyže, pádla, frisbee a pod. môžu napísať heslo “We can. I can” (“My môžeme. Ja môžem.”). Následne sa ľudia môžu odfotiť sami, so svojím tímom alebo klubom tak, aby bolo viditeľné aj heslo Svetového dňa boja proti rakovine a zdieľať túto fotografiu na sociálnych sieťach. Takýmto spôsobom môžu vyzvať aj svojich priateľov a známych na zapojenie sa do iniciatívy.

Už maturantky bojujú so zákerným ochorením

Rakovina krčka maternice sa môže objaviť v akomkoľvek veku ženy. Väčšina žien, u ktorých bolo toto ochorenie diagnostikované, je vo veku medzi 35 až 55 rokov. V poslednom období sa však táto hranica posúva aj do omnoho mladších vekových kategórií – dokonca do maturitných ročníkov.

Vďaka cytologickému skríningovému vyšetreniu steru z krčka maternice, ktoré zdravotná poisťovňa Union poskytuje ako benefit všetkým ženám už od 18 rokov (teda o 5 rokov skôr ako určuje zákon) sa ukázalo, že pomerne vysoký počet zmien na krčku maternice majú už mladé slečny vo veku 18-23 rokov.

Výskyt rakoviny krčka maternice a dysplázií krčka maternice

u poisteniek Union vo veku 18 - 23 rokov

       

Diagnóza

2013

2014

2015

2016

Zhubný nádor krčka maternice

5

4

6

5

Karcinóm in situ krčka maternice

1

3

5

6

Ľahká cervikálna dysplázia

361

372

383

399

Stredná cervikálna dysplázia

129

136

130

112

Ťažká cervikálna dysplázia, nezatriedená inde

12

11

13

14

Nešpecifikovaná dysplázia krčka maternice

502

540

588

593

 

Každoročne takto gynekológovia u mladých dievčat odhalia priemerne 5 veľmi vážnych prípadov rakoviny a stovky ďalších, ktoré si už vyžadujú ľahšiu liečbu. Čo je teda zásadným problémom? Slovenky na preventívne gynekologické prehliadky nechodia. Z celkového počtu poisteniek Union zdravotnej poisťovne, a.s. absolvovalo v rokoch 2013 – 2016 preventívnu gynekologickú prehliadku priemerne len  okolo 36% žien.


Obľúbený nápoj mení svoju tvár: Spojitosť medzi bielym vínom a rakovinou!


 „Najčastejším argumentom žien pri otázke, prečo nechodia je, že sa cítia zdravé, nemajú žiadne zdravotné ťažkosti, tak prečo chodiť k lekárovi a špeciálne ku gynekológovi,“ hovorí Miroslava Jurčáková, špecialistka vývoja programov zdravia v poisťovni Union.

Vysvetlila, že tento argument však nie je správny, pretože rakovina krčka maternice nebolí. Ak  žena príde k lekárovi až vtedy, keď má problémy, môže byť neskoro. Pre zdravie žien  je nesmierne dôležité absolvovať preventívnu gynekologickú prehliadku v zákonom stanovených intervaloch aj vtedy, keď sa cítia úplne zdravé.

Skríningový test pritom umožňuje odhaliť ochorenie v začiatočnom štádiu, kedy je liečba jednoduchá, pre pacientku nenáročná a úspěšná,“ upozorňuje M. Jurčáková.

Náklady UZP na liečbu rakoviny krčka maternice (údaje za rok 2015)

Štádium ochorenia

Počet poisteniek

Náklady na liečbu v €

Ročný priemer v €

Včasné

164

25 225

154

Neskoré

294

341 212

1 161

 

Keďže poisťovňa Union má mimoriadny záujem o zdravie svojich poisteniek, posielame pripomienku formou e-mailu alebo SMS správy všetkým ženám po dovŕšení 18 rokov s tým, že majú nárok na preventívnu gynekologickú prehliadku. 

Aktívnym pozývaním vybranej vekovej skupiny žien ku gynekológovi na cytologické vyšetrenie sa dosiahla 80% účasť pozvaných žien, výrazné zníženie výskytu tohto ochorenia a tiež nízka úmrtnosť. To týka výlučnekrajín, kde je zavedený aktívny pozývací systém - čo u nás zatiaľ nie je.  Pre porovnanie: vo Fínsku ochorie na rakovinu krčka maternice 4,1 žien na 100 000 žien a na Slovensku 19,9 žien na 100 000 žien.

Skríningové cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice

Cytologické stery, odobrané gynekológom, sa vyhodnocujú v cytologických laboratóriách. Zákon, ktorý definuje skríning, je na Slovensku v platnosti od 1. januára 2008. Určuje sa v ňom, že skríningové cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice je uhrádzané ženám od 23 do 64 rokov v režime: prvé dva odbery cytológie v ročnom intervale a v prípade negativity týchto dvoch cytologických výsledkov v 3-ročnom intervale do veku 64 rokov. Skríning sa vo veku 64 rokov ukončí, ak  sú posledné 3 cytologické nálezy negatívne.

HPV /Human papilloma virus/ a rakovina krčka maternice

Rakovinu krčka maternice zapríčiňuje pretrvávajúca infekcia onkogénnymi typmi ľudského papilomavírusu /HPV/. Existuje viac ako 100 typov HPV, z ktorých väčšina je neškodná a vyvoláva len bežnú infekciu. Pätnásť z nich je onkogénnych, t.z., že  môžu spôsobiť vznik rakoviny krčka maternice alebo predrakovinové stavy.

Očkovanie proti  HPV infekcii

Cieľom očkovania je zabrániť HPV infekcii, ktorá môže byť príčinou vzniku rakoviny krčka maternice, ale aj genitálnych bradavíc. Tento typ vakcín /profylaktické/ nedokáže zabrániť rozvoju ochorenia u osôb už infikovaných, preto sa očkovanie odporúča vo veku, kedy sa aktívny sexuálny život nepredpokladá, takže infikovanie HPV vírusom nie je možné. Zároveň imunitný systém v tomto veku vyprodukuje po aplikácii vakcín najvyššie hladiny protilátok, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou budú u očkovaných osôb pretrvávať mnoho rokov a chrániť ich pred HPV infekciou.

Čítajte tiež: Jedinečný čaj, ktorý je liekom na 60 ochorení: Spravte si zabijaka parazitov doma!

2017-02-04 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia