Problém, ktorý mnohých trápi v zimnom období: Dajte stop červenej pleti!

Rozšírené cievky na lícach či na nose ľudia často mylne považujú za popraskané.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-22 15:30:00

Trápi vás začervenaná pokožka a dôvodom sú viditeľné cievky na tvári? Rozšírené cievky na lícach či na nose ľudia často mylne považujú za popraskané. V skutočnosti ide o úplne iný problém a tým je strata ich elasticity. Za normálnych okolností sa prirodzene rozširujú a naspäť sťahujú. Ako s týmto javom bojovať a vrátiť pleti stratenú krásu?


Pri rozšírení cievok na tvári dôsledkom straty elasticity sa do nich nahrnie viac krvi, a tým sa stávajú čoraz viditeľnejšie. Väčšinou tento problém trápi ľudí so suchou a citlivou pleťou. Môže ísť o kuperózu, ktorá sa dá odstrániť laserom. 

Rozšírené cievky sa môžu vyskytovať u ľudí s dedičnými dispozíciami, patria tiež k príznakom starnúcej pleti (koža sa stáva atrofovanou, teda stenčenou, cievky ľahšie presvitajú) alebo k prejavom klinicky dobre definovanej kožnej choroby rosacea. Ženy bývajú postihnuté častejšie ako muži, zvyčajne po 20. roku života s vrcholom medzi 40. a 50. rokom. Pleť sa stáva pri použití bežnej kozmetiky citlivá,” hovorí Ing. Renáta Katičová, odborníčka na vývoj a výrobu kozmetických prípravkov zo spoločnosti M+H Slovakia, s. r. o.

Liečba rosacey

V prípade, že sa na pokožke objavia nielen rozšírené cievky, ale aj drobné pľuzgieriky, ide už o rosaceu, zvanú aj červienka. Je to chronické zápalové ochorenie kože, ktoré môže sprevádzať svrbenie, pichanie či pálenie. 

„Krehkosť ciev podporujú okrem UV žiarenia aj steroidné masti, ochorenia žalúdka a pečene, alkohol, ostré jedlá a stres. Tomuto všetkému sa treba vyhýbať. Liečba patrí do rúk odborníkov, korektívni dermatológovia ich dokážu odstrániť cievnym laserom či IPL (intenzívnym pulzným svetlom) s následným ošetrovaním vhodnými dermatologickými prípravkami,“ hovorí odborníčka.

Ide však o záležitosť trvajúcu niekoľko týždňov a ošetrenie treba pravidelne s odstupom nejakého času opakovať. Lekári dodnes nedokážu určiť, čo ochorenie spôsobuje. K mýtom o rosacei patrí, že sa dá vyliečiť, ale nie je to tak. Príznaky sa zhoršujú aj počas zimy - prechodmi z veľkého chladu do prekúrených miestností. Niektorí ľudia si ochorenie dokonca zamieňajú s alergiou či ekzémom. Jedným z omylov je aj fakt, že ide o genetické ochorenie. Keďže príčina dodnes nie je známa, je nutné pri liečbe eliminovať všetky prvky, ktoré môžu na človeka pôsobiť negatívne a príznaky zhoršovať.


Ako často by sme naozaj mali? Správne sprchovanie v skutočnosti vyzerá takto!


Ochranný faktor aj v zime

Dôležitým faktorom je, že sa nestačí natierať prípravkami s ochranou proti UV žiareniu len v čase, keď vystavujete pleť slnku. Ľudia, u ktorých problém s cievkami prepukol, by nemali z domu vychádzať, pokiaľ si pleť neošetria ochranným faktorom vyšším ako 25. 

„Zdalo by sa, že v zime si naša pokožka oddýchne od vplyvov UV žiarenia, ktoré zapríčiňuje predčasné starnutie či rôzne alergické reakcie. Nie je to však pravda. Ostré slnko ohrozuje našu pleť nielen počas lyžovačky na horách, hovorí dermatovenerologička MUDr. Adriana Tomeková.

Ideálni pomocníci na pleť

Nutné je vyhýbať sa prípravkom, ako sú peelingy, pleťové masky a čistiace vody, ktoré majú prekrvujúce účinky. Na umývanie pleti v horúcej vode rovno zabudnite! Vhodné sú, naopak, hydratačné krémy s vitamínom C, ktorý zosvetľuje fľaky, a vitamíny na posilnenie cievnych stien s protizápalovým a upokojujúcim účinkom na citlivú a začervenanú pleť. Ideálnym pomocníkom sú prípravky na pleť s obsahom šípky. Je všeobecne známy fakt, že obsahujú až 10-násobne viac prirodzeného vitamínu C ako citrusové plody. Ten podľa predpokladu odborníkov zohráva dôležitú úlohu pri syntéze kolagénu, odďaľuje proces starnutia pleti, pohlcuje voľné radikály a reguluje oxidačné procesy v pleti. Prípravky na pleť s obsahom vitamínu C navyše inhibujú syntézu melanínu v melanocytoch.

Vynikajúcimi prostriedkami na domácu starostlivosť sú aj krémy s bieliacim účinkom redukujúce škvrny na pokožke a príznaky poškodenia vplyvom slnečného žiarenia. Navyše slúžia ako prevencia vzniku nových škvŕn. Vďaka protizápalovému a upokojujúcemu účinku dokážu výrazne pomôcť pri kuperóze či červienke. Ďalším bojovníkom proti spomínaným problémom s pleťou je shea maslo. Vyznačuje sa prirodzenými protizápalovými a zmäkčujúcimi účinkami. Vedci najnovšie vyvinuli účinný gél, ktorý dokáže príznaky zmierniť na približne dvanásť hodín.

Čomu sa treba vyhýbať? 

Čo sa týka pitného režimu, obmedziť by sa mala nielen spotreba alkoholu, ale aj kávy. Rovnako sa treba vyhnúť korenistým a horúcim jedlám, kozmetike s obsahom eukalyptu, mentolu či mäty. V prípade, že sa problém nelieči, môžu sa príznaky výrazne zhoršiť a dokonca spôsobiť hrbolce na pokožke alebo jej zhrubnutie.

Hoci je ochorenie nepríjemné a priťahuje pohľady okolia, dôležité je udržať si správny nadhľad. Pamätajte si, že rosacea nerobí rozdiely a trápi aj známe osobnosti, ako je anglický princ Harry, bývalý americký prezident Bill Clinton alebo herečka známa zo seriálu Sex v meste Cynthia Nixon. Tá sa dokonca stala tvárou kampane proti tomuto ochoreniu, na Slovensku známej pod názvom Červená červenej.

Čítajte tiež: Najväčšie mýty o zmrazovaní potravín: Tieto nám vtĺkali do hlavy, pritom pravda je iná!

2017-01-22 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia