Ohrozia vyššie poplatky na pohotovostiach sociálne slabších?

Čaká nás zvýšenie poplatkov za návštevu pohotovostí.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-21 15:30:00

Zvýšenie poplatkov za návštevu pohotovostí musí byť pre sociálne slabších pacientov únosné. Avizovaných päť eur pri ústavných pohotovostiach a dve eurá pri ambulantných by takýchto ľudí nemalo ohroziť.

Tvrdí to šéfka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Mária Lévyová. Nad päť eur by to už podľa nej mohol byť problém. S miernym zvýšením poplatkov ale súhlasí.

S takýmto návrhom prichádza Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Rezort tiež plánuje rozšíriť zoznam osôb, ktoré by boli od poplatkov oslobodené. Malo by ísť napríklad o pacientov s úrazmi. AOPP to víta. Pohotovostný poplatok vo výške 1,99 eura sa momentálne platiť nemusí, ak je človek následne hospitalizovaný.

Všeobecný lekár na urgentoch

Asociácia si nemyslí, že rozdiely medzi ambulantnou pohotovosťou a urgentom by mal riešiť pacient. Na urgentoch by mal podľa Lévyovej slúžiť všeobecný lekár, ktorý by urobil základné vyšetrenia a rozhodol, či si liečba pacienta nevyžaduje zásah chirurga alebo neurológa.

"Takto by potom pacienti v ľahších stavoch neblokovali tých, ktorí zákrok špecialistu potrebujú," povedala šéfka asociácie.


Najlepší ničitelia vírusov: Jedine na týchto prírodných zabijakov sa môžete spoľahnúť!


Lévyová nemá pocit, že by ľudia zneužívali pohotovosť. Laik vie podľa nej svoj zdravotný stav zhodnotiť ťažko a "svoje komplikácie vníma citlivo a individuálne, preto by ich mal posúdiť lekár". Priznáva, že sa nájdu i pacienti, čo chodia na lekársku službu prvej pomoci s problémami, tie pre svoju pracovnú zaneprázdnenosť neriešia u svojho všeobecného lekára. Tých ale podľa nej "skutočne nie je veľa".

Zmeny vo fungovaní pohotovostí

Ministerstvo v súčasnosti pripravuje zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí, tzv. Lekárskej službe prvej pomoci (LSPP), aj poplatkoch v zdravotníctve. Obe právne normy chce minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) predložiť v blízkom čase. Predpokladá, že zmeny v samotnom fungovaní pohotovostí by pacienti mohli pocítiť na budúci rok. Súčasné LSPP budú podľa neho fungovať do konca tohto roka, možno aj dlhšie.

Podľa plánov ministerstva ambulantných pohotovostí s nonstop službou na Slovensku ubudne. Drucker už na jeseň avizoval, že takéto pohotovosti by mali fungovať najmä v nemocniciach. Povolenia im má po novom vydávať rezort. Ostatná časť LSPP by sa ponechala ako doplnková s možnosťou kratšej prevádzky, povoľovali by ju vyššie územné celky. Koncept takzvanej Novej pohotovosti nie je podľa Lévyovej zlý. Myslí si však, že LSPP a urgenty by mal prepájať viac.

Čítajte tiež: Ako často by sme naozaj mali? Správne sprchovanie v skutočnosti vyzerá takto!

2017-01-21 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia