Nebezpečný čaj v slovenských predajniach: Tento nepite, inak skončíte zle!

Teplý čaj počas mrazov padne vhod.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-19 18:00:00

Bylinkový čaj z Poľska s mätou a brusnicami značky Loyd by ľudia nemali kupovať. Ak ho už majú, nemali by ho piť, hygienici produkt radia vrátiť na miesto predaja.

Účinky na psychiku

Čaj obsahuje atropín a skopolamín, varuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojom webe. Na nevhodnosť produktu upozornil hygienikov Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASF). Ide o nebezpečné látky, ktoré by sa mohli prejaviť na ľudskom zdraví. Tropánový alkaloid atropín má pri vyšších koncentráciách halucinogénne účinky. Skopolamín je zase rastlinný alkaloid z blenu čierneho, ktorý má taktiež výrazné účinky na psychiku.


Najznámejší liek na čiernej listine? Roky užívania, no takmer so žiadnym účinkom!


ÚVZ SR radí nekupovať produkt: "Herbal Tea – Mint with cranberry and herbs /Máta s brusinkou a bylinkami" obchodnej značky Loyd. Ide o čajové vrecúška v škatuľke s váhou asi 40 gramov a dátumom spotreby: 31/07/2017. Výrobcom je Mokate S.A., ul. Katowicka 265, Ustron, 43-450 Poľsko, dodávateľ: Mokate Czech, s.r.o., Počernická 96, 108 00 Praha 10 – Malešice.

Alkaloidy aj v iných výrobkoch

Už začiatkom minulého roku sa objavili na trhu produkty s nebezpečnými alkaloidmi. Upozornila na to Česká Štátna poľnohospodárska a potravinová inšpekcia (SZPI), ktorá nariadila stiahnutie deväť šarží cirokových produktov na českom trhu a varovala spotrebiteľov pred konzumáciou. Výrobky pritom predávala firma, ktorá operuje aj na slovenskom trhu

Čítajte tiež: Ako dlho ľudia čakajú, kým zájdu za lekárom? Veľké odhalenie prieskumu!

2017-01-19 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia