Slovensko zahalí arktická zima: Odborníci varujú pred nebezpečenstvom!

Nízke teploty a nepriaznivé počasie so sebou prinášajú úrazov a zlomenín.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-05 18:00:00

Slovensko má v najbližších dňoch zasiahnuť studená vlna s teplotami pod bodom mrazu. Ako informoval hovorca záchrannej služby Falck Emergency a.s. Vladimír Vanko, úmerne k tomu sa zvýši aj nebezpečenstvo vzniku úrazov, napríklad pošmyknutí sa na zľadovatenom chodníku.


Záchranári preto verejnosti radia, ako predchádzať úrazom a iným faktorom spojeným so studeným počasím, ktoré môžu mať škodlivý vplyv na ľudský organizmus.

Dôsledkom pošmyknutia sa na zľadovatenom chodníku, ceste či zamrznutej vodnej ploche bývajú často zlomeniny horných a dolných končatín. Ďalej sú to podvrtnutia a úrazy hlavy.

"Ak ide o staršieho, alebo chronicky chorého človeka, môže mať i obyčajný pád až fatálne následky," upozorni hlavný inštruktor Falck Academy Miroslav Nagy. Pri páde je podľa neho dôležité chrániť si najmä hlavu. "Snažte sa padať na zadok alebo chrbát a zmierniť dopad rukami. Je lepšie mať zlomenú ruku, než rozbitú hlavu. Pri jej zranení môžu byť následky oveľa vážnejšie," povedal Nagy.

Stlmiť náraz a zmierniť následky úrazu podľa neho pomôže aj hrubá vetrovka, pokrývka hlavy či rukavice.

Prvá pomoc na omrznuté prsty

Vhodné a hlavne vrstvené oblečenia podľa záchranárov ochráni i pred silným mrazom a vznikom omrzlín. Najčastejšie bývajú totiž postihnuté koncové a nechránené časti tela ako prsty, nos či tvár. Postihnuté miesto možno spoznať podľa toho, že je bledšie až voskové, je necitlivé a neskôr sa môže objaviť bodavá bolesť.

"K prvej pomoci v takomto prípade patrí postupné zahrievanie, v žiadnom prípade nesmieme trieť postihnuté miesto snehom, hrozí riziko poškodenia kože," uviedla vedúca Edukačného a tréningového centra a supervízorov spoločnosti Falck Záchranná Martina Vitková.

Pacienta podľa nej zohrievajme vlastnými rukami, ak má napríklad omrznuté prsty na ruke, sám si ju môže dať pod pazuchu.

"Pomáha teplo aj vlažné obklady, nikdy nie horúca voda. Ak sa objavia pľuzgiere, vyhľadajme lekára," dodala. 

Čítajte tiež: Čo sa vtedy deje? Takto vyzerá mozog, keď veríte v Boha

2017-01-05 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia