Skryté nebezpečenstvá, ktoré číhajú v domácnosti: Môžu sa skončiť katastrofou!

Deti často prichádzajú do kontaktu s rôznymi chemickými prostriedkami v domácnosti.
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-18 15:30:00

Najnebezpečnejšie miesto je tam, kde trávime veľa času! Až 80 % otráv vzniká v domácnosti a 20 % vo voľnej prírode, záhrade, parku. Väčšinou za to môže náhoda. Ako tomu predísť?

Pracie prostriedky v dosahu detí

Otrava hubami, liekmi alebo alkoholom môže postihnúť hocikoho z nás. Najviac ohrozené sú hlavne deti do 18 rokov, predovšetkým batoľatá do 3 rokov. Častými nástrahami v domácnostiach sú chemikálie! Pritom až štvrtina rodičov s malými deťmi nerobí vo svojich domovoch špeciálne opatrenia v súvislosti s ich bezpečnosťou. Napriek tomu, že väčšina z nich považuje svoju domácnosť za bezpečnú, takmer tretina nevedomky skladuje pracie prostriedky v dosahu svojich ratolestí.

Deti sú rodení prieskumníci, veci sa učia spoznávať dotykom aj ústami. Rovnako ako mnohé iné výrobky pre domácnosť, môžu byť tekuté pracie kapsuly v rukách detí nebezpečné. K nehode môže prísť doslova v priebehu niekoľkých sekúnd. Nehody s komerčnými prostriedkami patria medzi najzávažnejšie.  Bezpečnostné opatrenia v domácnosti výrazne znižujú riziko úrazu.

Na zvýšenú opatrnosť upozorňuje aj PharmDr. Silvia Plačková, PhD., MPH. z Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice Bratislava. „Pre deti je prirodzené, že svoj svet spoznávajú ústami. Pokiaľ sa dostanú do kontaktu s pracími kapsulami, môže prísť k ich požitiu a následnej intoxikácii. Napriek rôznym iniciatívam v otázke zodpovednosti zohrávajú dôležitú úlohu hlavne rodičia. Aby sa zabránilo incidentom, je dôležité dodržiavať pokyny na etiketách a podobné výrobky skladovať na bezpečnom mieste mimo dosahu detí.“

Tekuté pracie kapsuly sú teda bezpečné len vtedy, ak sa používajú podľa pokynov. Ak by dieťa prišlo do kontaktu s nimi a teda ich ústami, hrozí dráždivý účinok - vracanie, kašeľ, hnačka, podráždenie hltanu, podráždenie a začervenanie oka a opuch oka. Vracenie môže byť nebezpečné pre prípadné vdýchnutie vzniknutej peny do pľúc. 

Napriek tomu, že viac ako 97 % opýtaných rodičov považuje svoju domácnosť za bezpečnú, takmer tretina (30,8 %) opýtaných nevedomky skladuje pracie prostriedky v dosahu detí. 10 % rodičov tak robí s ohľadom na ich praktické uloženie a 23,6 % s ohľadom na priestorové obmedzenia.

Viac ako polovica (60,2 %) dbá, aby pracie prostriedky boli uložené mimo dosahu detí. Na druhej strane, takmer polovica rodičov nezvykne kontrolovať, či prací prostriedok je skutočne na svojom mieste.

Najviac rodičov (28,8 %) začína s bezpečnostnými opatreniami, keď sa ich deti naučia plaziť. Medzi tieto opatrenia neradia len správne uchovávanie pracích a čistiacich prostriedkov, ale aj bezpečnostné zábrany, výstuže, chrániče na elektrické zásuvky, či detské poistky. Rovnako sa snažia odstrániť všetky veci, ktoré môže dieťa zhodiť alebo drobnosti, ktoré môže pri spoznávaní svojho okolia požiť. Štvrtina domácností s malými deťmi nerobí žiadne špeciálne bezpečnostné opatrenia.


Máte radi slnečnicové semiačka? Superpotravina, ktorú musíte jesť častejšie!


O svoje rodičovské skúsenosti sa podelila aj herečka a  dvojnásobná mamička Zuzana Kanócz, pre ktorú je bezpečnosť synčeka Lucasa a dcérky Izabelly na prvom mieste.

„Samozrejme všetko je pre nich zaujímavejšie než hračky. Snažím sa im poskytovať náhradu za to, čo ich láka. V kuchyni som im napríklad vyhradila jeden šuplík, v ktorom sa môžu hrabať a vyhadzovať z neho veci, používať všetko, čo v ňom je. V spálni v skrini majú poličku, z ktorej môžu vyťahovať oblečenie, čo malé detičky veľmi baví, najmä Bellu. Lucas je už vo veku, že mu môžeme vysvetliť, čo môže a čo nie, ale vysvetľovať Belle nech niečo nerobí je ešte zbytočné, takže má možnosť naplniť svoju potrebu objaviteľky – otvárať, vyhadzovať, skúmať. Vďaka týmto „opatreniam“ ju neláka skúmať iné miesta a ja sa nemusím báť, že sa jej do rúk dostane niečo nebezpečné.“

„Pracie prášky a iné čistiace prostriedky do domácnosti mám však aj napriek tomu v skrini s detskou poistkou alebo na miestach, kde nedovidia a tým pádom ich nelákajú,“ dodáva Zuzana Kánocz.

Rozpoznajte nebezpečenstvá v domácnosti

Ariel a organizácia Safe Kids Worldwide, ktorá sa zaoberá prevenciou neúmyselných zranení detí, v novej kampani vyzývajú rodičov, aby tekuté pracie kapsuly uskladňovali vždy zatvorené, mimo dosahu detí a na bezpečnom mieste. Zároveň prinášajú praktické tipy, ako doma predchádzať nehodám.

„Naším poslaním je šíriť povedomie o otázkach týkajúcich sa bezpečnosti detí.  Prostredníctvom našej siete vo vyše 30 krajinách a spolupráce s Európskou alianciou pre bezpečnosť detí, pripomíname rodičom, aby sa ubezpečili, či ich domácnosť je pre deti skutočne bezpečná. Správne uskladňovanie tekutých pracích kapsúl je jedným z mnohých spôsobov, ako môžu chrániť svoje deti,” hovorí Kate Carr, prezident a CEO organizácie Safe Kids Worldwide.

„Bezpečnosť našich zákazníkov je našou prioritou. Naše posolstvo v súvislosti s tekutými pracími kapsulami je jasné a jednoduché. Ariel a Safe Kids Worldwide sa spojili, aby rodičom pripomenuli, že kapsuly treba uchovávať zatvorené, mimo dosahu detí a na bezpečnom mieste,“ dodáva Volker Kuhn, viceprezident  európskej divízie starostlivosti o bielizeň spoločnosti P&G.

Aby spomínaná značka na prací prostriedok pomohol rodičom doma zaistiť maximálne bezpečné prostredie pre ich deti, navrhol balenie so špeciálnym bezpečnostným mechanizmom, ktorý umožňuje zavrieť obal rýchlo a jednoducho. Tri „kliknutia“ znamenajú, že veko je riadne zatvorené a nádobu s kapsulami môžete bezpečne uložiť mimo dosahu zvedavých detských rúk.

Čítajte tiež: Takto sa odrazí celodenné sedenie na vašom pozadí!

Fotogaléria

2016-12-18 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia