Trápia vás inkontinencia? Nebojte sa o nej hovoriť!

Inkontinencia napriek tomu, že je vnímaná skôr ako ženský problém, trápi aj mužov.
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-22 15:30:00

Aktivity v rámci Týždňa kontinencie každoročne organizuje Občianske združenie InkoFórum v slovenských nemocniciach. V porovnaní s predchádzajúcim rokom zasiahla práve ukončená kampaň oveľa viac ľudí.

Takmer dve tisícky pacientov sa prišli informovať o inkontinencii do špeciálne zriadených stánkov v deviatich nemocniciach na Slovensku. Zaujímali sa o to, ako sa dá aj s inkontinenciou žiť čo najplnohodnotnejšie, aké sú možnosti liečby, o používaní inkontinenčných pomôcok (zvlášť pre ženy, mužov a deti) aj o rehabilitáciu a cviky na posilnenie svalov panvového dna.

Dotazníky, ktoré pomôžu 

V rámci kampane sa tento rok podarilo vyzbierať aj viac ako dve stovky dotazníkov o inkontinencii, ktoré vyplnilo 174 žien a 37 mužov. Je to o dve tretiny viac ako vlani. 

Z dotazníkov vyplynulo, že pokiaľ ide o ženy, únikom moču trpí až 38 % opýtaných prevažne po 55. roku života. Čím vyšší vek, tým vyšší predpoklad úniku moču.

S lekárom však tento problém riešia iba niektoré a viac ako štvrtina sa o svojom probléme nezverila nikomu. Za únik moču sa totiž hanbia. Pritom správna liečba, cviky a vhodné zdravotnícke pomôcky im môžu pomôcť viesť pomerne komfortný a plnohodnotný život bez toho, aby sa museli vyhýbať spoločnosti, cestovaniu či športu.Časť žien, ktoré dotazníky vyplnili, žiaľ, takto žije a z rôznych dôvodov – hanba, neznalosť, nedostatok informácií – nevyhľadá pomoc ani nevyužíva pomôcky. 

Cviky sú nám známe 

Dobrou správou je, že vedia o existencii cvikov na posilnenie panvového dna, mnohé, viac ako 37 %, ich aj cvičia. Z absorpčných pomôcok používa 42 % žien inkontinenčné vložky a žiaľ 37 % ešte stále používa nie celkom vhodné menštruačné vložky. Výsledky prieskumu tiež naznačujú, že väčšina opytovaných žien trpí skôr ľahkou formou inkontinencie.

Nielen im môžu pomôcť zlepšiť stav cviky na posilnenie panvového dna. Je to nielen lacný, ale aj vhodný spôsob, ako sa vysporiadať s únikom moču. Je však dôležité robiť cviky správne, preto sa odporúča absolvovať prvé cvičenia pod dohľadom skúseného fyzioterapeuta. Výsledky sa dostavia už po troch mesiacoch pravidelného cvičenia. DVD s cvikmi záujemcom bezplatne pošle InkoForum. 

Ochorenie mužov? 

Odpovede v dotazníkoch naznačili aj to, že hoci inkontinenciou trpí menej mužov ako žien, v živote ich obmedzuje výraznejšie. O téme sa im nehovorí ľahko, tiež zápasia s pocitmi hanby a problém považujú za vysoko intímny. Z dotazníkov ale vyplynulo, že vyhľadajú lekára častejšie než ženy.

Okrem absorpčných pomôcok na zmiernenie úniku moču často užívajú aj lieky (37 % mužov v porovnaní so 17 % žien). Zlepšiť kvalitu života im pomáhajú absorpčné pomôcky, no keďže na rozdiel od žien nikdy nemenštruovali, nie sú zvyknutí na absorpčné pomôcky a problém chcú podľa možnosti vyriešiť definitívne operáciou. Tú preferuje väčšina mužov a pre porovnanie iba 6 % žien.

Počet prípadov inkontinencie u mužov stúpa s pribúdajúcim vekom, tak ako u žien, ale rozvíja sa neskôr a najmä má súvis s inou  chorobou alebo operáciou. Mužská inkontinencia priamo súvisí s chorobami ako sú zväčšená prostata, rakovina prostaty, skleróza multiplex, Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Jej rozvoj môže súvisieť aj s cukrovkou, nadváhou a ďalšími, tzv. civilizačnými chorobami.

Dôležitá téma 

Dôležitosť komunikovania tejto témy medzi laickou i odbornou verejnosťou súvisí aj s demografickým vývojom – obyvateľstvo starne a so zvyšujúcim sa počtom ľudí vo vyššom veku bude pribúdať aj pacientov s inkontinenciou.

„Je nesmierne dôležité, aby sa tabu postupne rozpúšťalo, aby ľudia vedeli, že so svojim problémom nie sú sami, aby vedeli, akého lekára vyhľadať, neodsúvali jeho návštevu na neskôr, aby boli informovaní, aké zdravotnícke pomôcky im pomôžu, na čo majú nárok od poisťovne ako aj to, aká dôležitá je prevencia a aký vplyv na stav inkontinencie má správne posilňovanie svalov panvového dna.“ uzatvára Marica Laščeková z Občianskeho združenia InkoFórum. 

Čítajte tiež: Predznamenáva mravčenie v rukách skutočný problém? 

2016-10-22 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia