Chystáte sa na očkovanie? Pozrite sa, ktoré poisťovne vakcínu preplatia!

Očkovanie je jednou z najlepších "prevencií" voči stále sa meniacemu vírusu chrípky. Už ste sa zaočkovali?
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-21 19:00:00

Zdravotné poisťovne potvrdili, že rovnako ako v minulých rokoch preplatia očkovanie proti chrípke všetkým svojim poistencom aj nad rámec zákona

Záujem je takmer každým rokom nízky 

Záujem o očkovanie zo strany Slovákov však býva každoročne nízky, vlani bolo zaočkovaných 4,5 percenta populácie. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent.

Zdravotné poisťovne musia zo zákona očkovanie preplatiť deťom od troch do 12 rokov, ľudom starším ako 59 rokov a dispenzarizovaným pacientom s niektorými závažnými chronickými ochoreniami. Poisťovne však preplatia vakcíny v rámci benefitov pre poistencov aj nad rámec povinností.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa hradí vakcínu proti chrípke všetkým poistencom, ktorí prejavia záujem o očkovanie," povedala jej hovorkyňa Petra Balážová.

Výnimkou nie sú ani súkromné poisťovne

Za očkovanie neplatia ani poistenci súkromných zdravotných poisťovní.

"Vakcínu proti chrípke hradíme v plnej výške, a to počas chrípkovej sezóny, teda od začiatku októbra do konca februára. Naši poistenci za vakcínu nič nedoplácajú," uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Rovnako je to aj v Union zdravotnej poisťovni.

Dve vakcíny prepláca všetkým, rovnako aj ich podanie v ambulancii lekára.

Kedy a kto? 

Najvhodnejším časom na očkovanie sú mesiace október a november. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie predovšetkým tehotným ženám, deťom od šesť mesiacov do päť rokov, osobám 65-ročným a starším, osobám s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami, zdravotníckym pracovníkom.

Chrípka zatvára školy

Pacientov v čakárňach lekárov tento týždeň pribudlo. Lekári nahlásili 47.756 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Chorobnosť tak vzrástla o 2,1 percenta.

Ako ďalej informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas, najviac chorých bolo v Nitrianskom, najmenej v Žilinskom kraji. Najčastejšie ochoreli deti do päť rokov. Chrípkové prázdniny boli v desiatich materských školách.

Chrípku a jej podobné ochorenia lekári diagnostikovali u 4.538 ľudí, čo predstavuje 9,5 percenta z celkového počtu ARO. Chorobnosť tak stúpla o 3,5 percenta. V rámci aktuálnej chrípkovej sezóny sa nezaznamenal prípad ťažkých akútnych respiračných ochorení (SARI).

Chrípková sezóna potrvá do apríla. Epidemiológovia radia v tomto období v rámci prevencie často vetrať, umývať si ruky, primerane sa obliekať, vyhýbať sa priestorom s vysokou koncentráciou ľudí. Šíreniu nákazy medzi škôlkarmi môžu zabrániť ranné kontroly pred vstupom dieťaťa do kolektívu

Čítajte tiež: Pijete vodu aj napriek tomu, že nie ste smädní? Zvyk, s ktorým by ste mali skoncovať!

2016-10-21 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia