Pacienti, pozor: K lekárovi sa bude dať objednať na presný čas za poplatok!

Prijali by ste poplatky za predčasné objednanie u lekára? Aká by mala byť ich výška?
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-28 19:00:00

Pacienti majú opäť dostať možnosť objednať sa k lekárovi za poplatok. Tú spolu s ostatnými poplatkami v ambulanciách zakázal vlani zákon, minister zdravotníctva Tomáš Drucker ho chce v inej podobe vrátiť.

Pacienti by sa po novom mohli objednať mimo bežných ordinačných hodín. Koľko by lekári mohli pýtať, jasné zatiaľ nie je. Konkrétny návrh chce šéf rezortu predstaviť do mesiaca.

"Pre nás je dôležité, aby sme zamedzili obchádzaniu zákona a aby sme vyhoveli aj pacientovi, ale zabezpečili mu aj istú garanciu toho, že nebude zneužívaný v systéme poplatkov," povedal Drucker na stretnutí s novinármi.

Podľa jeho slov nepôjde o prednostné vyšetrenie v rámci ordinačných hodín, ako tomu bolo v minulosti. Pacienti majú dostať možnosť objednať sa po ich skončení na konkrétny termín. Má to zabrániť tomu, aby lekári nevytláčali ostatných pacientov. Väčšinu času majú lekári ošetrovať pacientov bez objednávania.

Koľko ste za objednanie ochotní platiť? 

Ministerstvo sa týmto krokom podľa Druckera snaží vyhovieť pacientom. Prieskum, ktorý si dalo urobiť na vzorke 5000 ľudí, ukázal, že takúto možnosť by privítalo 85 percent rodičov, celkovo ju vítalo 70 percent opýtaných. Prieskum tiež odhalil, že ľudia sú za takúto službu ochotní platiť štyri až päť eur. Aká by mohla byť výška poplatku, je podľa Druckera predčasné hovoriť. Rovnako sa ešte diskutuje o ostatných poplatkoch.

Nie každý je spokojný 

Návrh, o ktorom uvažuje ministerstvo, prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR Mariána Šótha zaskočil. Poukázal na to, že na nedávnom rokovaní na ministerstve sa hovorilo o objednávaní v rámci ordinačných hodín, nie mimo nich.

"Máme mať na budúci týždeň ďalšie rokovanie o poplatkoch, kde by sme mali rozobrať jednak poplatok za objednanie počas ordinačných hodín a súčasne pozitívny zoznam výkonov, ktorý by sa mal týkať platby od poistenca za výkon zdravotnej starostlivosti," povedal Šóth.

Poplatok za objednanie má podľa Asociácie na ochranu práv pacientov zmysel.

"Pre zamestnaných a pracovne vyťažených ľudí, ľudí pracujúcich v zmenových prevádzkach, pre mamičky s malými deťmi, pre starých ľudí, ktorí majú problémy s pohybom a nemôžu dlho sedieť. Všetky tieto, ale aj ďalšie skupiny pacientov, by možnosť priplatiť si určite privítali," uviedla asociácia v stanovisku.

Pripomína, že treba ale myslieť na ochranu sociálne slabých skupín.

Tak išiel čas...

Poplatky v ambulanciách sa cez novelu zákona naposledy upravili pred vyše rokom. Dlhodobo ju kritizujú lekári či niektorí pacienti. Nepáči sa im napríklad, že právnou úpravou sa zrušila možnosť prednostne sa objednávať za poplatok. Lekári tvrdia, že bol po tom dopyt.

Pacientske organizácie zase poukazujú na to, že niektorí lekári aj tak vyberajú poplatky, za čo nemajú, a pri tých povolených si mali výrazne navýšiť cenu. Podľa niektorých vyšších územných celkov (VÚC) je v poplatkoch chaos.

Čítajte tiež: Chrípková sezóna je predo dvermi: Ako z citróna vyťažiť maximum pre naše zdravie?

2016-09-28 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia