Svetový deň srdca: Aký je život s implantovateľným defibrilátorom?

Svetový deň srdca pripomína, že srdce je tu pre nás a je dôležitým orgánom. Treba sa pre neho ale dôkladne starať.
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-29 19:00:00

„Srdce“ je ústrednou témou tohtoročného Svetového dňa srdca. Srdce nám poháňa celé telo, umožňuje nám milovať, smiať sa a žiť naplno. Preto je také dôležité starať sa oň! Ak sa oň nestaráme, zvyšujeme svoje kardiovaskulárne riziko.

Začať treba postupne a pomaly 

Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmr­tí vo svete. Každoročne sú zodpovedné za 17,3 miliónov predčasných úmrtí vo svete a predpokladá sa, že do roku 2030 sa tento počet zvýši až na 23 miliónov.

„Dobrou správou však je, že  mnohým prípadom KVO môžeme zabrániť jednoduchými dennými zmenami. Prvým krokom k zdravému srdcu je informovanosť. Venovať pozornosť tomu, koľko prejdeme, by malo byť také ľahké ako sledovať si jedálny lístok. Mnohým predčasným úmrtiam je možné totiž predísť dodržaním odporúčanej minimálnej hranice 30 minút bežnej fyzickej aktivity, napríklad svižnej chôdze, najmenej päťkrát za týždeň”, uviedol Doc. MUDr. Ján Lietava, CSc., prezident Slovenskej ligy Srdce Srdcu.

Náhla kardiálna smrť (NKS)  má viac než  60% podiel na celkovej úmrtnosti z kardiovaskulárnych príčin, čím predstavuje v rozvinutých krajinách najčastejšiu príčinu smrti v dospelej populácii.

  • Na Slovensku si NKS ročne vyžiada do 10 000 obetí. Pacienti po prekonaní infarktu myokardu a/alebo s chronickým srdcovým zlyhávaním patria medzi najrizikovejšie skupiny.
  • Syndróm NKS postihuje celkovo 4x častejšie mužov, v najviac postihnutej vekovej kategórii v siedmej dekáde života je však prevaha mužov viac než sedem násobná.
  • Na vrchole preventívne - terapeutickej pyramídy stojí implantovateľný defibrilátor (ICD), ktorý sa stal najefektívnejším nástrojom v boji s NKS.

Prevencia u dospelých 

Niektoré bežné kardiovaskulárne rizikové faktory ako hypertenzia, fajčenie, hyperlipidémia predstavujú veľmi ľahko identifikovateľné markery zvýšeného rizika NKS.

  • Fajčenie 

Nie je možné spochybniť zásadný význam eliminácie fajčenia a dostatočnej fyzickej aktivity. Podľa štúdie Physician Health Study, kde bolo dlhodobo sledovaných  20 000 lekárov, mierna konzumácia alkoholu (cca na úrovni 30 g denne) sa významne spája s 20-40% poklesom výskytu NKS

  • Káva

Mierna konzumácia kávy (do 5 šálok prekvapkávanej kávy denne) nezvyšuje riziko NKS, vyššia konzumácia sa spája s miernym 40% zvýšením rizika NKS.

“  Najohrozenejšou časťou populácie sú pacienti, ktorí trpia chronickým srdcovým zlyhávaním po infarkte myokardu.  Je doslova životne dôležité, aby si pacienti a ich príbuzní boli vedomí tejto hrozby a vedeli, že súčasná kardiológia má k dispozícii viaceré liečebné stratégie, ktoré riziko  náhleho úmrtia významne znižujú. V prípade, ak už dôjde k zastaveniu srdca v dôsledku arytmie, je správne a rýchle poskytnutie laickej resuscitácie (oživovania) svedkami udalosti nezriedka rozhodujúci faktor návratu obete do života”,  uviedol Prof. MUDr. Robert Hatala, CSc., FESC, FACC, prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

  • Polynenasýtené mastné kyseliny

V ostatných rokoch sa do popredia záujmu dostala nová, netradičná hypotéza o vzťahu medzi príjmom tukov v strave a srdcovými ochoreniami.

V súčasnosti existuje dostatok dôkazov oprávňujúcich zvýšený prívod tzv. n-3 (omega-3) nenasýtených mastných kyselín (obsiahnutých najmä v rybách) v prevencii NKS.

Táto stratégia je však predbežne na Slovensku málo propagovaná a etablovaná. Mierna konzumácia mastných rýb na úrovni 1-2 rybích jedál týždenne (najmä tuniaka, lososa ale aj iných – vrátane sladkovodných - rýb pripravených pečením alebo dusením, ale nie vyprážaním) má potenciál znížiť výskyt NKS o polovicu.

Implantovateľný kardioverter defibrilátor (ICD) sleduje a upravuje srdcové arytmie. Implantovaný defibrilátor neustále sleduje elektrickú činnosť srdca a reaguje hneď, ako zistí poruchy rytmu. Keďže sú rôzne druhy porúch rytmu, ICD je schopný reagovať rozličnými spôsobmi.

ICD pozostáva z generátora impulzov (telo prístroja), ktorý je obvykle implantovaný v oblasti hrudníka. Podľa typu prístroja sú do srdca zavedené a k defibrilátoru pripojené jedna až tri elektródy. 

ICD sa nezadržateľne dostal v ostatných rokoch do pozície najefektívnejšieho terapeutického nástroja na prevenciu náhlej arytmickej kardiálnej smrti.

Život s defibrilátorom (ICD) Defibrilátor (ICD) bude automaticky sledovať a upravovať srdcový rytmus pacienta.

Pacient musí dodržiavať pokyny lekára a prichádzať na pravidelné kontroly. Pacient by mal dodržiavať nasledujúce odporúčania a pokyny:

  • Pýtať sa lekára na čokoľvek, čo by chcel vedieť o svojom prístroji.
  • Informovať lekára v prípade, ak pacient spozoruje, že s prístrojom sa deje niečo neobvyklé.
  • Užívať predpísané lieky podľa pokynov lekára.
  • Neustále so sebou nosiť preukaz totožnosti, identifikačnú kartu ICD a zoznam užívaných liekov.
  • Informovať lekára o zmene bydliska, prípadne telefónneho čísla.
  • Upozorniť praktického lekára, zubára, pracovníka pohotovosti a iných špecialistov implantovanom prístroji.

Hypercholesterolémia a kardiovaskulárne riziko

Hypercholesterolémia je zvýšená hladina cholesterolu v krvi vyskytujúca sa u ľudí približne od  35 rokov, v mladšom veku viacej u mužov, v staršom (pribl. od 55) viacej u žien.  

Je príčinou takých chorôb ako ateroskleróza a obezita

Človek prijíma 15 percent celkového cholesterolu potravou, ostatných 85 percent je tvorených v tele. Často sa však stáva, že sa v ňom cholesterol nesprávne spracuje, dôsledkom čoho je potom jeho vysoká hladina v krvi – hypercholesterolémia.

U niektorých ľudí zvýšená hladina cholesterolu môže byť následkom zdedenej metabolickej poruchy, vtedy hovoríme o familiárnej hypercholesterolémii.

Dopad nie len na zdravie, ale aj ekonomiku 

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vyhodnotilo, že v roku 2014 najčastejšou príčinou hospitalizácií na Slovensku boli práve choroby obehovej sústavy a to v 16,4 %.

KVO majú závažný zdravotný, sociálny i ekonomický dopad a sú viac ako z 90 % podmienené aterosklerózou. Epidemiologické, humánne genetické, experimentálne a intervenčné klinické štúdie ukázali, že s aterosklerózou je úzko spojená zvýšená hladina LDL-cholesterolu (LDL-C). 

„Napriek všetkému, však ani statíny nedokážu splniť niektoré ciele. Iba nízke percento najrizikovejších pacientov, na maximálnych dávkach statínov alebo na ich maximálne tolerovaných dávkach. S narastajúcim počtom pacientov liečených statínmi sa čoraz viacej stretávame s nárastom intolerancie statínov“, uviedol MUDr. Rudolf Uhliar, CSc., primár Oddelenia funkčného vyšetrenia (OFV), Nemocnica svätého Michala, a.s.

Čítajte tiež: Ako prekonať bolesť krížov? Zabudnite na lieky, vyskúšajte tento babský recept! 

2016-09-29 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia