Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alkohol v tehotenstve: Málokto vie, aké šokujúce zmeny môže spôsobiť u detí!

Alkohol v tehotenstve môže vo veľkom ovplyvniť dieťatko.
Alkohol v tehotenstve môže vo veľkom ovplyvniť dieťatko. (Zdroj: thinkstock.com)

Poznáte riziká pitia alkoholu počas tehotenstva? Medzinárodný deň povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme (FAS), ktorý pripadá na dnes, upozorňuje na dôsledky konzumácie alkoholických drinkov, keď je žena v radostnom očakávaní. Aj pivo môže ublížiť!


Fetálny alkoholový syndróm je súbor telesných a mentálnych vývinových vád plodu, ktoré vznikajú následkom konzumácie alkoholických nápojov v tehotenstve. Úplne rozvinutý fetálny alkoholový syndróm (FAS) sa vyskytuje u 0,2 – 2 detí z 1 000 živonarodených detí. Na Slovensku je to asi 250 detí ročne.

Dôsledkami fetálneho alkoholového syndrómu trpí však omnoho viac detí, choroba nie je vždy diagnostikovaná. Poruchy fetálneho alkoholového spektra (FASD) sa vyskytujú vo svete až u 3 - 40 detí na 1 000 narodených detí, no na Slovensku počet takýchto detí nie je kvantifikovaný. U žien, ktoré konzumujú alkohol v tehotenstve pravidelne, sa vyskytuje až u 30 % detí. Výskyt FASD medzi školákmi v USA a Západnej Európe sa odhaduje až na 2-5 %. Znamená to, že FASD sa vyskytuje v populácií vo väčšej miere ako Downov syndróm, svalová dystrofia, alebo Spina Bifida („otvorený chrbátik").

Mozog dieťatka sa vyvíja po celý čas tehotenstva, je teda dôležité uvedomiť si, že alkohol vie v ktorejkoľvek chvíli jeho vývoj ovplyvniť, poškodiť, či dokonca zastaviť. Veľkú zodpovednosť nesie počas tehotenstva práve matka, ktorá môže predchádzať ochoreniam ako je FAS, tým, že nebude pred ani počas tehotenstva požívať alkohol,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Janka Nosková z Centra diagnostiky, terapie a prevencie FAS pri Katolíckej univerzite v Ružomberku. „Ešte nenarodenému dieťaťu hrozia okrem poškodenia mozgu aj fyzické deformácie, najmä v oblasti tváre, poruchy pamäti, v staršom veku i vážne problémy so správaním a učením. Ešte nenarodené deti sú bezbranné, nemajú šancu ovplyvniť svoj zdravý vývoj," dodáva J. Nosková.

Ako sa môže prejaviť? 

Konzumácia alkoholu v tehotenstve môže u detí spôsobiť zmeny na tvári, to, že nerastú, ako aj poškodiť mozog i zmysly.


Kedy nie je vhodné používať kokosový olej?


"Prejavuje sa to neskôr v ich správaní. Je to celoživotné poškodenie a dá sa mu stopercentne predísť," povedala Nosková.

Upozornila, že dieťa je v niektorých obdobiach vývoja na alkohol veľmi citlivé. Vedci preto nevedia určiť, aké najmenšie množstvo alkoholu v tehotenstve je bezpečné. Odporúča sa preto nepiť vôbec, a to ani jedno malé pivo.

Zamieňa sa s inými diagnózami

Diagnóze fetálny alkoholový syndróm sa dá úplne predísť, a to tak že tehotná žena, alebo žena, ktorá plánuje otehotnieť úplne prestane piť alkohol. Mnohé deti sa s FAS podľa jej ďalších slov však nepodarí diagnostikovať.

"Sú väčšinou nepoznané a zaradené pod iné diagnózy ako ADHD, autizmus, mentálna retardácia. Keby sa vedelo o ich presnej diagnóze, prístup k nim by bol efektívnejší," poznamenala Nosková. Poukázala na to, že správna diagnóza do piatich rokov života im pritom môže zmeniť život. "Ak majú stanovenú diagnózu aj primeranú terapiu, tak sú z nich šťastné deti, ktoré majú svoje obmedzenia, ale môžu sa zaradiť do spoločnosti," zdôraznila.

Až 83 % Slovákov uviedlo, že by sa úplne vzdalo pitia alkoholu v tehotenstve a to na základe informácie, že „aj zanedbateľné množstvo alkoholu spôsobuje vznik vrodených poškodení alebo môže spôsobiť spomalenie vývoja plodu“. Uviedli to v prieskume. Táto téma je však stále tak trochu tabuizovaná.

Čítajte tiež: Najlepšia poloha na spánok: Táto pozícia spôsobuje zázraky na telo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9