Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Podceňujú ju a robia chybu: Zlá starostlivosť vás môže stáť chrup!

Ako sa prejavuje parodontitída? Zobraziť galériu (2)
Ako sa prejavuje parodontitída? (Zdroj: thinkstock.com)

Druhou najčastejšou príčinou straty zuba po zubnom kaze je parodontitída. "Ochorenie ďasna, závesného aparátu a okolitej kosti spôsobuje najmä nedostatočná ústna hygiena a podceňovanie príznakov. Ohrození sú aj ľudia, ktorí majú parodontitídu v rodine, ako aj ľudia užívajúci antidepresíva alebo trpiaci cukrovkou či fajčiari," hovorí Libor Michna z bratislavskej stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Začiatočné príznaky sú nenápadné 

Počiatky parodontitídy človek necíti, môže však viesť až k strate zubov. Prvotnými príznakmi sú však krvácajúce ďasná, citlivosť, zapáchajúci dych, opuch ďasien a kývanie zubov.

"Primárnou príčinou ochorenia je nedostatočná dentálna hygiena, ktorá predstavuje živnú pôdu pre nebezpečné baktérie žijúce v povlaku na povrchu zuba. Lepkavý biofilm zložený zo spomínaných baktérií, slín a zvyškov potravy následne napáda ďasná a spôsobuje nebezpečný zápal," vysvetlil Michna.

Hanba bokom 

Ľuďom, ktorí majú takéto problémy, odporúča prekonať predsudky a vyhľadať pomoc odborníka. Ten vie parodontitídu stabilizovať do takej miery, že sa pacient môže vyhnúť extrakcii zuba, prípadne sa chýbajúce zuby nahradia.

"Primárne je však dôležité a nevyhnutné parodontitídu zastabilizovať, dodržiavať stopercentnú ústnu hygienu a riadiť sa radami svojho stomatológa – špecialistu. Až potom je možné chýbajúci zub nahradiť napríklad dentálnym implantátom," zhrnul Michna.

Čítajte tiež: Ako na prehýrenú noc plnú alkoholu reaguje náš najväčší orgán? Budete prekvapení! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9