Ktoré faktory vplývajú na ľudské zdravie? Aj o tom diskutovali odborníci na zaujímavom podujatí!

Odborníci, ktorí sa zúčastnili diskusie, boli z oblasti zdravotníctva, sociálnej sféry, psychológovia a zamerali sa na témy udržania nášho zdravia a prevencie pred ochoreniami fyzického a psychického pôvodu.
Zdroj: red
2016-08-24 19:00:00

Zdravý životný štýl nie je iba o tom, ako sa stravujeme, ale aj ako žijeme. Všetci, ktorým záležalo na zdraví, sa zúčastnili podujatia organizovaného spoločnosťou HHI dňa 30. júla 2016 v Komárne na Palatínovej ulici, kde sa naskytla príležitosť privítať odborníkov z rôznych miest Slovenska na zaujímavé diskusie dostupné pre verejnosť.


Odborníci, ktorí sa zúčastnili diskusie, boli z oblasti zdravotníctva, sociálnej sféry, psychológovia a zamerali sa na témy udržania nášho zdravia a prevencie pred ochoreniami fyzického a psychického pôvodu. Zostrih uvedených diskusii je možné si pozrieť na stránke spoločnosti HHI www.hhi.institute. Témy diskusie hlbšie poukázali na faktory, ktoré ovplyvňujú zdravie jedinca a ktoré vplývajú na zdravý vývoj dieťaťa.

Ako vyzeral program?

Spoločnosť HHI pripravila v spolupráci s partnermi zaujímavý celodenný program, ktorý bol pod záštitou kancelárie Svetovej Zdravotníckej Organizácie (WHO) na Slovensku a Ministerstva zdravotníctva SR a ktorého sa zúčastnilo viac ako 300 rodín a boli zamerané na tému boja proti obezite, správne stravovacie návyky, správne udržiavanie osobnej a ústnej hygieny, dôležitosť pohybových aktivít u dieťaťa, zdravý pitný režim, dôležitosť zdravého rodinného prostredia a dôležitosť stabilných sociálnych vzťahov.

Deti mali možnosť sa zúčastniť divadielka, ktorého cieľom bola edukácia správnych stravovacích návykov a ktorú prezentovala divadelná postavička „Zdravýživka“ z Bratislavy. Spoločnosť HHI spestrila svoj program aj témou zameranou na boj proti drogám aj vďaka pozvaniu Belgického malinoisa  „Komisára Hutcha“, služobného psa z Finančnej správy z Colného úradu Nitra, pod vedením svojho psovodu. Hutch pochádza z výbornej krvnej línie, je synom slávneho Buržuja z Vysokej Skaly, ktorý je viacnásobným víťazom mnohých majstrovstiev v služobnej kynológii aj na medzinárodnej úrovni.

Celé podujatie sa nieslo pod myšlienkou, ktorá je aj mottom spoločnosti HHI "Zdravie je budúcnosť a budúcnosť je zdravie“ a ktorej cieľom je zvýšiť, informovať obyvateľov na témy ako sú podpora a prevencia zdravia. Ďalsím cieľom spoločnosti je znížiť chorobnosť a zvýšiť informovanosť k danej problematike, ako je správna výživa, obezita, psychické ochorenia vznikajúce u ľudí trpiacich obezitou, poprípade narušenie fyzického vývoja, ochorenia pohybového aparátu, ktoré vznikajú u detí trpiacich obezitou, vplyv rodinného prostredia na stravovanie dieťaťa atď.

Na podujatí tím Všeobecnej zdravotnej poisťovne poskytol atraktívne a veľmi obľúbené fyzikálno-zdravotné merania – komplexnú analýza ľudského tela – meranie objemu, pomeru a rozloženia tuku, svalov, vody a minerálov v organizme + vysvetlenie výsledkov odborníkmi a poradenstvo v oblasti pohybu a stravovania. Aj tím Oros optika Látszerész uskutočnil meranie ostrosti zraku pomocou prístroja Optovist, ktoré hodnotí ostrosť videnia na diaľku, na blízko a strednú vzdialenosť.

Vyjadrenia hostí k podujatiu

Pozvaní hostia pozitívne hodnotili samotné podujatie a vyjadrili sa nasledovne: Starosta mesta Komárno Ing. László Stubendek, poznamenal keď je mesto zdravé, môže byť aj ľudia zdraví. Prezident Slovenskej komory fyzioterapeutov RNDr. Mgr. Csaba Csolti, MPH, MBA, - MEDICAL POWERHOUSE, dipl. fyzioterapeut, verejný zdravotník PZS a vysokoškolský pedagóg z Bratislavy podujatie podporil s radosťou. Vyjadril sa, že čo sa za mlada deti naučía / správne pohybové aktivity, zdravé stravovanie, aktívny odpočinok, atď. /, v starobe akoby to našli. Zdraví jednotlivci tvoria základ šťastnej rodiny ako aj úspešnej spoločnosti.

Pani MUDr. Monika Gergelyová - BELLIS - med; s.r.o. všeobecná lekárka pre dospelých z Komárna, povedala, že "ľudske zdravie je to najcennejšie, čo človek má a mala by byť deťom vštepovaná adresne, bez irónie a s úplnou vážnosťou už od ich útleho veku. Možno sa pousmejete, ale návyky a stereotypy používane od detstva nám vydržia do dospelosti a v kritických situaciách máme tendenciu siahnuť po starom, známom, naučenom, čo vonia domovom. Je veľmi dôležité, aby deti videli u svojich rodičov vzory správania, ktoré ich budú viesť k starostlivosti o ich telo a zdravie počas celého života. Jej cieľom je, aby mal pacient sám záujem pracovať na svojom zdraví a vedel sa dlho a naplno tešiť zo svojej rodiny, okolia, zážitkov a príležitostí, ktoré mu život prináša".

Psychoterapeut pani Mgr. Ľubica Neštepná – Si krásná, z Bratislavy sa rozhodla projekt podporiť a zapojila sa do diskusie, lebo vie, že mnohé ťažkosti v dospelosti pramenia zo skúseností získané v detstve. Takto je to častokrát aj s nezdravým životným štýlom, s prejedaním sa a s nadváhou. Nemohla ani chýbať doktorka zubného lekárstva MDDr. Karina Kóšová, ktorá uviedla, že „za nesmierne dôležité pokladá primárnu prevenciu, ktorá by mala začať u mamičiek už počas tehotenstva. Veľkým problémom v dnešnej dobe je, že prvý kontakt so zubným lekárom sa presúva do vyšších vekových kategórií, kde primárna prevencia bohužial častokrát je už nedostačujúcim riešením.“

Podujatie podporili aj zdravotná sestra z Komárna Bc. Beáta Csӧbӧnyeiová je presvedčená, ze správnou životosprávou budú ľudia zdravší, ktoré potvrdzuje aj zdravotná sestra na urologickej ambulancii ALVEUS s.r.o v Galante Bc. Milada Floriánová.  Spomenula  že „život a naše zdravie si  musíme nesmierne vážiť a samozrejme aj tak žiť. Ľuďom treba pomáhať a byť im nápomocní, keď to práve potrebujú. Posilnenie imunity, udržanie zdravia a vitality, detoxikáciu, udržanie homeostázy sa dá zabezpečiť aj vďaka produktom tradičnej čínskej medicíny PhytoChi“. Ku ktorým uviedol, výrobný riaditeľ Phyto CZ s.r.o. Ing. Jan Matyska z Prostějova, že „pokud jsou vstupní byliny kvalitní, jejich zpracování je založeno na tradici a recepturu vytvoří zkušený odborník, bude mít i hotový výrobek vysokou kvalitu a účinnost. To co dáme do našeho těla se nám tělo i poděkuje“.

Pán MUDr. Miloslav Mokrý - ALVEUS s.r.o z Galanty, lekár urologickej ambulancie, podporil diskusiu k téme význam správného pitného režimu u detí a dospelých a jeho dôležitosť. Vyzdvihol vysokú kvalitu produktu tradičnej čínskej medicíny PhytoChi, na ktorom si cení najviac jeho kvalitu vďaka vysokej akosti vstupných bylín kontrolovaných technológiou Phyto True. Ak je vysoká kvalita vstupných bylín majucich významné postavenie a dlhoročnú tradíciu v čínskej medicíne, musi byť vidieť efekt aj u pacientov a užívateľov na ich zdravotnom stave. Poukázal na problém obezity, ktorý je jedným z problémov dnešnej doby.

Monte Lienka - Helena Bereczová si myslí,: že ak ponúkneme rodičom a deťom chránený priestor a novú možnosť objavovať sa navzájom, venovať sa skutočne tomu, čo je pre dieťa dôležité a oslobodiť sa aspoň na chvíľu od každodenného stresu kvalitnou hrou, ktorá podporí osobnostný rast a potenciál dieťaťa, aj rodiča získame šťastné deti a všetko, čo môžeme urobiť pre zdravie našich detí, robíme pre ich budúcnosť.

Aj autorka projektu Zdravýživka na cestách - PhDr., Mgr. Petra Vadovičová, PhD., sa zapojila do diskusie a pomocou predstavenia divadielka Zdravýživka poukázala, že v súčasnosti je veľmi dôležité venovať sa zdravému životnému štýlu nielen dospelých ale aj deťom.. Napomáchať im k upevneniu zvyklosti spravného stravovania, pitného režimu a pohybu. Na podujatí nechýbal ani tím spoločnosti ZEPTER SLOVAKIA MEDICAL, ktorí ponúkali na ochutnávku čerstvo lisované ovocie - šťavy pre verejnosť.

Ovocie na podujatie dodala spoločnost  Emilove Sady - OVD Ovocinárske družstvo, Dvory nad Žitavou. Aj takto chceli podporiť zdravé stravovanie a poukazať na dôležitosť vitaminov potrebné pre zdravý vývoj deti a ktoré nájdu práve v ovocí z ich sadov. Obchodná riaditeľka Onódi Éva podporila podujatie „Zdravý predškolák“, pretože sa venuje zdravej osvete a najmä je orientované na osvetu zdravia u detí. Správny životný štýl treba začať výchovou už v detstve povedala.

Podľa Mgr. Kardosová Tímea: „Človek, ktorý je Zdravý vyžaruje svoju vnútornú krásu. Žime zdravo, šťastne a krásne. A zamerajme sa na to, čo jeme, pijeme a dýchame. A toto potvrdila aj Margita Méhesová: "Energiu a zdravie čerpajme a hľadajme v prírode, nakoľko v prírode je zdravie a KRÁSA".

Na konci podujatia pripravila spoločnosť HHI tombolu, do ktorej prispeli partneri podujatia medzi ktorých patria Zepter Slovakia Medical – Ónodi Eva, ARKA s.r.o. Komárno - Ing. Juraj Slatina, Finclub Slovakia Komárno - Ing. Darina Galisová, PhytoChi Slovensko – MUDr. Miloslav Mokrý, Oros Optik Látszerész - Mgr. Csaba Oros, Tupperware Nové Zámky - Iveta a Koloman Forró, FaxCopy a.s. Komárno – Ing. Duša Vojtech, Zdravýživka - PhDr., Mgr. Petra Vadovičova,PhD, Všeobecná zdravotná poisťovňa, a. s.– Roman Borza. Spoločnosť HHI si veľmi cení svojich partnerov Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie v Slovenskej republike (WHO Country Office in the Slovak Republic), Ministrestvo zdravotníctva Slovenskej republiky, spoločnosti ako COM-KLIMA s.r.o., EGM webdesign, Nadácia Tesco, ZEPTER SLOVAKIA MEDICAL, STANY-EU s.r.o., IveKol s.r.o., Curaprox Slovensko, C-Service s.r.o, ARKA a.s., Všeobecná zdravotná poisťovňa a.s., PhytoCz s.r.o, Emilove Sady - OVD Ovocinárske družstvo,  Faxcopy a.s. – Komárno, ALVEUS s.r.o, Si krásna, Finclubb Slovakia Komárno, Bellis-Med s.r.o., Medical Powerhouse, Oros Optika Látszerész, Vodax, a.s., , Silvia-könyvelés-Komárno, Montessori centrum Komárno, Zdravýživka, Edefoto, Marko Kristian Photography, Olle Tibor & Kati, Podunajské múzeum v Komárne, Mehes spol.s.r.o., Beke Kristian –kvetinárstvo Komárno, VHČ Stolárske Združenie, Viktor Szabó. Stolárstvo, Clean City spol.s.r.o Komárno, Impulz Light, spol. s r.o, Ahoj Komárno / Szia Komárom, Dunatáj, Gratis Plus, Vysetrenie.sk, ktorí podporili dané podujatie.

Podujatiu napomohla aj Podunajská knižnica na Palatínovej ulici, ktorá zapožičala spoločnosti stoly a stoličky pre dobrovoľníkov, hostí a verejnosť na akciu.

Podujatie organizované spoločnosťou HHI bolo zorganizované na vysokej úrovni s bohatým programom, kde si každý mohol prísť na svoje. Preto sa tešíme, akými ďalšími podujatiami nás spoločnosť HHI prekvapí v budúcnosti.

Fotogaléria

2016-08-24 19:00:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia