Hrozí vám zápal močového mechúra? Pomôcť môže aj samoliečba!

Zápal močového mechúra potrápi viac ženy ako mužov. Je to kvôli anatómii ženského tela.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-16 19:00:00

Leto je v plnom prúde, no ženám sa tento problém v intímnej oblasti nevyhýba ani počas dovolenkových mesiacov. Najprv sa ohlási nenápadne, rýchlo sa však mení na bolestivú a nebezpečnú hrozbu. Infekciu močových ciest prekoná minimálne raz za život 30–40 % žien.

Infekcia sa zvyčajne prejavuje pálením, rezaním, častým nutkaním na močenie, bolesťou pri a po močení, únavou, niekedy aj horúčkami a krvou v moči.

Infekcie močových ciest sú spoločne s respiračnými zápalmi najčastejšími infekciami, ktoré človeka ohrozujú.  Cez leto ordinácie praktických doktorov a urológov plní hlavne pacientky s týmito ťažkosťami.

„Denne k nám prichádzajú 2 až 3 pacientky so zápalom močových ciest,“ potvrdil  praktický lekár, MUDr. Vladimír Marek z ordinácie FamilyMed Brno.

To potvrdzuje aj MUDr. Norbert Král, predseda českých Mladých praktikov.

„Pacientky so zápalmi močových ciest sú v naši ordinácii na dennom poriadku. Žal väčšinou prichádzajú s významnými ťažkosťami a nezostáva než nasadiť antibiotiká alebo chemoterapeutiká, aby sme predišli ďalším komplikáciám,“ doplnil MUDr. Král.  

Diagnózu stanovujú lekári na základe príznakov, fyzikálneho vyšetrenia a vyšetrenia moču chemicky a sedimentom. Pri závažnejších či komplikovanejších zápalov sa vždy robí aj kultivačné vyšetrenie moču. Podľa výsledkov kultivácie moču potom lekár upraví nasadenú antibiotickú liečbu. Časté užívanie antibiotík v prípade opakujúcich sa zápalov môže žal viesť k rezistencii.

Na naštartovanie zápalu močových ciest stačí málo. V lete je to často zotrvávanie v mokrých plavkách a následné prechladnutie, či sedenie na studenej zemi. Zápal močových ciest postihuje desaťkrát viac žien v reprodukčnom veku ako mužov.

Ženy majú totiž kratšiu močovú rúru. Vyústenie sa nachádza blízko pošvového vchodu a konečníka a do močovej rúry sa tak ľahko dostanú baktérie. Riziko vzniku zápalu močových ciest zvyšujú tiež napríklad chlamýdiové infekcie, nedostatok tekutín, návštevy verejných bazénov alebo aj nechránený pohlavný styk.“ uviedla MUDr. Michaela Matoušková z pražského Urocentra.

Ako na samoliečbu? 

Pokiaľ sú pacienti schopní rozoznať infekciu už na začiatku, môžu skúsiť zápal „potlačiť“ samoliečbou a režimovými opatreniami.

„Odporúčame brusnicové extrakty v kombinácii s D-manózou a preparáty s lyzátom Escherichia coli, ktorý aktivuje imunitný systém organizmu. Tiež je potrebné dostatočne piť a vyhýbať sa dráždivým pokrmom a nápojom, ako sú napríklad korenené jedlá či silná káva a alkohol. Pokiaľ sa ale objaví horúčka a krv v moči, je nutné navštíviť lekára a začať ihneď s liečbou,“ uviedol MUDr. Jaroslav Porš z Nemocnice Turnov.

Ženy, ktoré trpievajú infekciami, vedia často rozoznať chorobu už v zárodku a zahnať ju skôr, ako sa plne rozvinie.

„V rizikových obdobiach, ako je jar alebo leto, je možné užívať brusnice s D-manózou aj preventívne,“ dodal MUDr. Norbert Král.

Infekcie močových ciest sa nevyhýbajú ani mužom. Tí by však nemali návštevu lekára odkladať. Prejavy môžu byť totiž aj príznakom závažnejších problémov s močovým mechúrom či prostatou.

O infekcii močových ciest

Infekcie močových ciest (IMC) sú druhou najčastejšou bakteriálnou infekciou postihujúcou človeka hneď po infekciách horných dýchacích ciest. Najviac postihnutou skupinou sú dospelé ženy, ktoré majú 50 násobnú prevalenciu v porovnaní s dospelou mužskou populáciou.

U mužov (najmä staršej generácie) sa naopak stretávame s neinfekčnými ochoreniami dolných močových ciest (LUTS) spojených s nezhubným zväčšením prostaty (BHP) alebo chronickým zápalom prostaty (CP), ktoré pri neliečení veľmi často vedú k IMC, obštruktívnej uropatii a cystolitiáze.

Najčastejšie je infekcia spôsobená gram-negatívnou baktériou Escherichia coli, ktorá sa normálne vyskytuje v črevách a kolonizuje perianálnu oblasť. V podstatne menšej miere môžu byť pôvodcom mykoplamy (baktérie za normálnych podmienok žijúce na slizniciach respiračného a ugorenitálneho traktu), vírusy, plesne či prvoky.

Infekcia DMC sa vyskytuje buď primárne, a to na podklade poruchy lokálnych obranných antimikrobiálnych mechanizmov, alebo sekundárne ako komplikujúci faktor iného súčasne prítomného ochorenia, a u jedincov s predispozíciou anatomických alebo funkčných abnormalít močových ciest.

Čítajte tiež: Šantenie vo vode: Môžeme z vody v bazéne dostať pohlavnú chorobu?

2016-08-16 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia