Dentálna hygienička radí: Pravidlá ústnej hygieny, ktoré treba dodržiavať!

Viete, čo všetko by ste si okrem klasického umývania zubov mali ešte robiť?
Zdroj: pixabay.com
2016-07-26 19:00:00

Prvý dojem je často rozhodujúci a nezáleží na tom, či práve idete na rande, pracovnú schôdzku alebo pohovor. Všade chcete zapôsobiť a očariť svoje okolie. Súčasťou prvého dojmu nie je len upravený vzhľad, správna voľba oblečenia a kultivovaný prejav, ale aj úsmev. S bieloskvúcim a zdravo vyzerajúcim úsmevom máte vyhraté.

Čo robiť, aby ste mali zdravé zuby a ďasná?

1. STAROSTLIVOSŤ O ZUBY SA ZAČÍNA V DROGÉRII

Pravidelne sa staráte o svoje zuby, ale výsledok sa nedostavuje? Chybu ste mohli urobiť už pri výbere zubnej kefky! Na trhu je dnes celý rad rôznych značiek, ktoré sa navzájom líšia. Každému vyhovuje iná tvrdosť štetiniek, tvar hlavy, rukoväť a pod., preto si ľudia vyberajú kefky, ktoré sú pre nich najpraktickejšie. A to je často kameňom úrazu!

Dentálna hygienička Lenka Rusinková odporúča:

„Ľudia by si mali vyberať zubné kefky s krátkou hlavou, ktorá umožňuje lepšie sa zamerať na jednotlivé zuby. Na dokonalé odstránenie zubného povlaku je potrebné voliť medzi kefkami strednej a mäkkej tvrdosti. Vyvarovať by ste sa mali predovšetkým tvrdých kefiek, ktoré by vám mohli poraniť ďasná."

UPOZORNENIE: Na zubnej kefke nešetrite! Vymeniť by ste ju mali najneskôr po 2-3 mesiacoch, a ak ste chorí, tak ihneď po odznení príznakov choroby. 

  • Klasická alebo elektrická zubná kefka?

Trendom dnešnej doby sa stali elektrické kefky. Lenivosť dohnala človeka k tomu, že radšej vsadí na jednoduchšiu metódu.

„Štandardne odporúčam klasickú zubnú kefku, pokiaľ však pacient nie je schopný zuby si vyčistiť dôkladne sám, je načase zvážiť sonickú elektrickú kefku. Výber kefiek je predovšetkým individuálna záležitosť,“ konštatuje zubná hygienička Lenka Rusinková.

  • Zubná niť alebo medzizubná kefka?

„Každý človek preferuje iné pomôcky dentálnej hygieny. Ten, kto má zuby tesne vedľa seba, radšej siahne po dentálnej niti, pacienti s priemernou veľkosťou medzizubných priestorov dávajú prednosť medzizubným kefkám,“ dodáva Lenka Rusinková.

2. NESTAČÍ SI ZUBY PRAVIDELNE ČISTIŤ

Venujete sa ústnej hygiene pravidelne ráno a večer, ale návšteva u zubára je pre vás napriek tomu horor? Nebojte sa požiadať svojho stomatológa alebo dentálneho hygienika, aby vám ukázal, ako sa máte o svoje zuby správne starať. 

Načo sa zamerať pri čistení zubov? 

I. Držte kefku ako ceruzku v uvoľnenej ruke.

Rozšíreným zlozvykom je držanie kefky v zovretej pästi. Vďaka tomuto držaniu vyvíjate na zuby zbytočne veľký tlak, a tak poškodzujete sklovinu a odierate krčky zubov a ďasná, ktoré potom môžu krvácať. 

II. Čistite si zuby minimálne 5 minút.

Ráno sa ponáhľate do školy alebo do práce a hygienu zubov často odbijete sotva 2 minútami?! Týmto si koledujete o neskoršie zubné kazy a paradentózu. Minimálne 3 - 5 minút by ste si mali čistiť zuby kefkou a ďalšie 2 - 3 minúty venovať starostlivosti o medzizubné priestory, kde sa usadzuje najviac baktérií.

Najvhodnejšia na starostlivosť o medzizubné priestory je zubná niť a medzizubná kefka, pretože dôkladne odstráni povlak a zvyšky jedla v medzizubí,“ odporúča dentálna hygienička Lenka Rusinková.

III. Čistite si zuby krúživými pohybmi.

Zastaraná metóda, kedy sa kefka vodorovne posúvala po zuboch zo strany na stranu, nie je šetrná k zubným krčkom, preto radšej voľte krúživé pohyby. Zubnú kefku priložte štetinami pod uhlom 45 stupňov na prechod zuba a ďasna, začnite robiť malé vibračné pohyby/krúžky, aby sa vlákna kefky dostali i pod ďasno. Vďaka tomu sa zbavíte aj baktérií. Nezabúdajte na vnútornú stranu zuba a zadné priestory.

IV. Po starostlivom čistení by ste mali hygienu zakončiť výplachom úst ústnou vodou.

„Vyberte si takú vodu, ktorá sa zameriava predovšetkým na zdravé zuby a ďasná. Vďaka nej sa vyhnete krvácaniu ďasien, aftám, vačkom, zubným kazom a taktiež najväčšiemu strašiakovi – parodontitíde,“ informuje dentálna hygienička Lenka Rusinková.

3. OBMEDZTE KONZUMÁCIU KÁVY A ČERVENÉHO VÍNA. NA CIGARETY ZABUDNITE!

Deň začínate kávou, cez prestávku si odskočíte na cigaretu a večer to zakončíte dvojkou červeného? V tomto prípade sa nemôžete čudovať, že vaše zuby majú od bielej farby na míle ďaleko, a to aj v prípade, že každý mesiac utrácate za bieliace pasty, ústne vody či bielenie zubov.

Každá radosť niečo stojí. Keď teda chcete okúzľovať žiarivým úsmevom, obmedzte konzumáciu kávy, čaju, červeného vína a zlozvyku menom cigarety sa radšej zbavte úplne. Ďalšou prekážkou na ceste za bielymi zubami je užívanie antibiotík, ktoré sa ukladajú v kostiach a zuboch, z čoho môžu mať vaše zuby nádych žltej až šedej farby. K zdravému úsmevu vám dopomôže napríklad zelenina, ale i ovocie, ako sú jablká a jahody.

4. VYHNITE SA SLADKOSTIAM A SLADENÝM LIMONÁDAM

Doprajete si každý deň čokoládové tyčinky a kolu? V tom prípade by ste sa mali zamyslieť. Konzumácia sladkostí a presladených limonád je nielen vysoko škodlivá pre ľudský organizmus, ale, bohužiaľ, je to aj ničiteľ zubnej skloviny a narušiteľ ústnej mikroflóry. V ústach sa znižuje pH, a tým dochádza k rozpúšťaniu minerálov zubnej skloviny. Takto oslabený zub je omnoho náchylnejší na vznik zubného kazu. Okrem cukru sú veľkým nepriateľom aj citrusy, ktoré sú síce bohatým zdrojom vitamínu C, ale pre zuby sú v súvislosti s kyslosťou pohromou. 

5. NAVŠTEVUJTE ZUBNÉHO HYGIENIKA

Ešte pred niekoľkými rokmi nebolo zvykom navštevovať zubného lekára a zároveň i dentálneho hygienika. Možno to vyzerá len ako trend dnešnej doby, ale nie je to tak.

„Dentálny hygienik dôkladne vyčistí zuby a ďasná, odstráni zubný povlak, kameň a pigmenty. Správne inštruuje pacienta a odporučí mu vhodné pomôcky dentálnej hygieny. Pravidelnou návštevou si pacient predlžuje životnosť svojich zubov a zlepšuje celkové zdravie. Navyše tak predchádza bolestiam zubov, zapáleniu ďasien, pigmentáciám na zuboch a celkovému oslabeniu imunitného systému v dôsledku dlhodobého zápalu v ústach a niekedy aj infekčných ložísk,“ vyratúva Lenka Rusinková.

6. ZUBNÉMU LEKÁROVI SA NIKDY NEVYHÝBAJTE

Návšteva zubného lekára je takmer pre každého človeka veľmi stresujúca. Našťastie dnes existuje mnoho zubárov s citlivým prístupom, kedy „vŕtanie“ zvládne aj tá najväčšia „citlivka“. Aby ste zákrokom lekára predchádzali, treba ho pravidelne navštevovať. Prekonajte lenivosť a strach, vyplatí sa vám to! Minimálne v tom, že lekár odhalí zubný kaz v jeho počiatočnom štádiu. Stomatológa by ste mali navštevovať pravidelne 2x ročne, aby ste mali zdravie vašich zubov pod kontrolou. 

7. DOMÁCE VERSUS ODBORNÉ BIELENIE ZUBOV

„V súčasnej dobe je bielenie zubov veľmi populárne, ale musíme si uvedomiť, že nie je pre každého! Dôležité je, aby mal pacient zdravý a sanovaný chrup, aby si bielením neublížil. Na trhu je mnoho prípravkov na domáce bielenie, ale v tomto prípade by sa mal človek spoliehať na odborníkov a nechať si odporučiť typ a koncentráciu bielenia. Rozhodne neodporúčame bielenie z drogérie a lekárne. Keď sa už rozhodnete pre bielenie, musí to byť pod kontrolou odborníka. V Českej republike môže zuby bieliť zubár alebo dentálny hygienik,“ upozorňuje Lenka Rusinková.

8. ŽUVAČKY – ÁNO ČI NIE?

„Áno. Žuvačky vyrovnávajú pH v ústach asi po 20 minútach. Ideálne je žuť žuvačky po jedle, kedy aktivujú zvýšenú sekréciu slín a čiastočne mechanicky odstraňujú mikrobiálny povlak zo zubov. Odporúčam žuvačky bez cukru, maximálne však 4-krát za deň,“ konštatuje Lenka Rusinková.

Čítajte tiež: O tomto ste nevedeli: Takto rýchlo sa spamätáte po alkohole! 

2016-07-26 19:00:00  |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia