Čo sa stane, ak si po plávaní nevysušíte uši? S týmto nikto nerátal!

Viete, ako sa o uši počas leta starať? Ako sa zbaviť vody v uchu?
Zdroj: pixabay.com
2016-07-25 19:00:00

Voda, ktorá sa pri plávaní dostane do uší, môže pri podceňovaní spôsobiť problémy. "Vo vonkajších zvukovodoch sa nachádza ušný maz, ktorý chráni naše uši pred vodou a nečistotami. Problém môže nastať, keď sme vo vode príliš dlho, prípadne voda je výrazne chemicky upravená alebo znečistená," hovorí Samuel Kunzo z I. ORL kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava.


Čo hrozí?

Vysvetlil, že pokiaľ je v ušiach vlhko príliš dlho, vytvára sa vhodné prostredie na vznik infekcie.

"Vo vlhku a teple sa baktériám výborne darí, množia sa a spôsobujú bolestivý zápal zvukovodu. Zvukovod má veľmi tenkú kožu, preto akýkoľvek opuch spôsobený zápalom výrazne bolí. Ak je opuch výrazný a uzavrie zvukovod, môže spôsobiť dočasnú stratu sluchu. Takýto zápal sa niekedy označuje ako plavecké ucho, keďže plavci a vodnopólisti mávajú takéto zápaly často," povedal Kunzo.

Radí preto dbať na vysušenie uší po plávaní, a to priložením suchej vreckovky, vaty či uteráka na zvukovod a zatlačením na vchod zvukovodu. Pomôcť môže aj poťahovanie za ušnicu. Zvlášť upozorňuje na potrebu vysušenia uší u detí, ktoré rady trávia na dovolenke vo vode celé dni.


Všetci si myslia, že je zdravá: Šokujúca pravda o zelenine, ktorá zmení váš pohľad na ňu!


Preč s vatovými tyčinkami

Lekár odporúča vyhnúť sa prílišnému čisteniu uší vatovými tyčinkami. Ušný maz má podľa jeho slov v ušiach svoju úlohu a netreba ho nasilu odstraňovať, pokiaľ nespôsobuje ťažkosti. Poukázal, že ľudia, ktorí si príliš často vatovými tyčinkami čistia uši, majú spravidla s ušami viac ťažkostí.

Kedy treba vyhľadať lekára?

Ak človeka začína bolieť ucho, mal by sa vyhnúť ďalšiemu plávaniu a aplikovať si octanové kvapky do zvukovodu. Kyslé prostredie zabráni množeniu baktérií a pomôže telu zvládnuť infekciu, ozrejmil Kunzo. Netreba sa tiež podľa neho báť podať deťom analgetiká, aby neboli zbytočne v bolestiach.

"Ak vás ucho výrazne bolí pri každom dotyku, máte zvýšenú teplotu, prípadne výtok z ucha, vyhľadajte lekárske ošetrenie. Vyčistením zvukovodu a antibiotickými kvapkami s protizápalovou zložkou sa väčšina zápalov relatívne ľahko vylieči," zhrnul lekár.

Čítajte tiež: Neodmietajte sex: Neskutočné, ako sa vám môže vypomstiť celibát!

2016-07-25 19:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia