Snažia sa o to už storočia, teraz sa to podarilo: Prelomový objav vedcov!

Vedci vytvorili najdetailnejšiu mapu mozgovej kôry v histórii.
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-22 19:00:00

Medzinárodný tím vedcov vytvoril podrobnú mapu mozgovej kôry človeka, pričom každú hemisféru rozdelil do 180 rôznych oblastí, z čoho 97 je nových. Najdetailnejšia mapa vonkajšej vrstvy ľudského mozgu v histórii je výsledkom práce výskumníkov združených v Human Connectome Project, ktorých viedli Matthew F. Glasser a David C. Van Essen z Washington University v americkom St. Louis. Predstavili ju v magazíne Nature.


Zmapovať mozgovú kôru človeka sa pritom vedci snažia už storočia. Cieľom Human Connectome Project bolo pritom porozumieť, ako je ľudský mozog poprepájaný a ako tieto prepojenia ovplyvňujú správanie. Na vytvorenie mapy mozgovej kôry vedci použili niekoľko druhov informácií, ktoré získali skenovaním mozgov 210 ľudí.

Na začiatok pritom museli zobrať do úvahy viaceré fyzické vlastnosti mozgu ako množstvo myelínu, čiže obalu axónov nervových buniek, ale tiež hrúbku a tvar mozgovej kôry, ktorá tvorí závity. Výskumníci sa zároveň zaujímali o aktivitu mozgu a to, ktoré regióny aktivovali určité úlohy. Okrem toho sledovali, do akej miery aktivita v jednej oblasti mozgovej kôry korelovala s aktivitou v inej oblasti a ako sa navzájom koordinovali.

Čím je výnimočná? 

Po vytýčení 180 odlišných oblastí s pomocou výpočtovej techniky vedci svoje zistenia otestovali na novej skupine, ktorú tvorilo opäť 210 ľudí. Aj napriek niekoľkým odlišnostiam sa im podarilo vytvoriť detailný náhľad mozgovej kôry.

"Samozrejme, je veľa ľudí, ktorí urobili rozdelenie mozgu predtým. No táto mapa je výnimočná pre vysokú úroveň presnosti," zhodnotil výsledok Tim Behrens z University of Oxford, ktorý je súčasťou Human Connectome Project, no na vytvorení mapy sa nepodieľal. "Každá z tých 180 oblastí v štúdii je detailne popísaná. Takú dobrú prácu dlho nikto neurobí," povedal, pričom tiež poznamenal, že nové a kvalitnejšie dáta menia to, ako vedci vnímajú mozog. 

Čítajte tiež: Všetci si myslia, že je zdravá: Šokujúca pravda o zelenine, ktorá zmení váš pohľad na ňu!

2016-07-22 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia