Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikátna metóda očného vyšetrenia: Vyšetrenie zraku pomocou telefónu!

Slovenská medička vyšetrila zrak pomocou špeciálnej šošovky a smartfónu.
Slovenská medička vyšetrila zrak pomocou špeciálnej šošovky a smartfónu. (Zdroj: thinkstock.com)

Študentke Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Adriáne Furdovej a jej tímu sa podarilo jednoduchým použitím Volkovej šošovky a smartfónu zdokumentovať nálezy na očnom pozadí pacientov v dedine Mapuordit v Južnom Sudáne.

Týmto spôsobom sa dajú rozšíriť možnosti vyšetrenia v nemocniciach tretieho sveta, ktoré nedisponujú špecializovanými oddeleniami. Furdová za svoj výskumný projekt získala 1. miesto v oftalmologickej sekcii medzinárodnej študentskej konferencie vo Varšave, odkiaľ si odniesla aj Grand prix publika.

Stačila šošovka a smartfón

Furdová s kolegami strávili mesiac v Južnom Sudáne, kde plánovali pred odovzdaním okuliarov vyzbieraných na Slovensku oftalmologicky vyšetriť pacientom zrakovú ostrosť a očné pozadie. Na vyšetrenie zrakovej ostrosti si so sebou vzali súpravu očných šošoviek, okuliarový rám, papierovú nástennú Snellenovu tabuľku optotypov a na vyšetrovanie očného pozadia klasický oftalmoskop. V súčasnosti sa tieto vyšetrenia v ambulancii či v nemocnici robia aj pomocou rôznych prístrojov, ktoré sú dôležité najmä pre zdokumentovanie a zaznamenanie nálezov na oku pacienta. 

"Takéto prístroje však nie sú vhodné na transport do rozvojových krajín, a tak sme hľadali metódy, ktoré by ich nahradili. V prípade predného segmentu oka je to pomerne jednoduché - pomocou fotoaparátu. Pri vyšetrovaní očného pozadia nám veľmi dobre poslúžila klasická Volkova šošovka s hodnotou plus 20 dioptrií v kombinácii so smartfónom, ktorý mal štandardný LED blesk,“ vysvetlila Furdová. 

Napredovanie medicíny

Na smartfóne zachytili snímky, ktoré bez následných úprav zreteľne zobrazovali očné pozadie pacientov - očný nerv, farbu sietnice, výstup a priebeh ciev. Tímu sa podarilo celkovo vyšetriť a odovzdať okuliare približne 250 ľuďom, pričom sa zamerali na hospitalizovaných pacientov. Skríning a dokumentácia sú dôležité pre lepšie možnosti následného manažmentu a liečby pacienta. Tieto snímky je možné poslať napríklad cez internet a diskutovať o prípade s odborníkom, ak v danej nemocnici nie je špecialista - oftalmológ.

"Svojou prácou som ukázala, že je to v týchto podmienkach vhodná metóda. Aj takýmto spôsobom môže medicína napredovať,“ dodala Furdová. 

Čítajte tiež: Triky, ako vybrať ten najlepší melón: Konečne sladký a zrelý!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9