Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jeden z najväčších zabijakov žien: Kvôli tuberkulóze stále vyhasínajú ľudské životy!

Stále viac žien trápi tuberkulóza. Zobraziť galériu (2)
Stále viac žien trápi tuberkulóza. (Zdroj: thinkstock.com)

Nebezpečná choroba, ktorá berie ľudské životy. Aj napriek modernej medicíne predstavuje tuberkulóza stále veľký problém, ktorý sa týka mnohých pacientov. Dokonca sa považuje za jedného z najväčších zabijakov žien!

Tuberkulóza, napriek tomu, že je problémom skôr sociálne slabých skupín, môže podľa odborníkov postihnúť kohokoľvek. Slovensko je v jej výskyte dávané za vzor. Vlani u nás bolo 316 pacientov, incidencia je tak päť prípadov na 100.000 obyvateľov.

"Nedá sa však povedať, že by sme mali Slovensko bez tuberkulózy, máme rizikové oblasti a regióny," poukázal Ivan Solovič, prezident európskeho regiónu Medzinárodnej únie boja proti tuberkulóze a pľúcnym ochoreniam. "Tuberkulóza predstavuje veľký problém, s ktorým bojuje Európa. až 330-tisíc žien, mužov a detí každý rok bojuje s týmto nebezpečným ochorením, pričom 36-tisíc z nich umiera. Nečinnosť nie je riešením,“ pokračuje odborník.

Rizikové oblasti

Rizikové oblasti sú podľa jeho slov tie, kde je väčšia kumulácia marginálnych skupín obyvateľstva alebo bezdomovcov. Rizikové sú tak napríklad niektoré bratislavské železničné stanice či regióny v Prešovskom a Košickom kraji. Tuberkulózu si tiež pacienti zvyknú priniesť z exotických dovoleniek či z práce v zahraničí. Solovič preto odporúča nepodceňovať kašeľ trvajúci dlhšie ako tri týždne a nechať sa vyšetriť špecialistom.


Pôsobí kokosový olej aj na ústnu dutinu? Žena to vyskúšala a výsledok bol ohromný!


Téme tuberkulóza sa venujú aj odborníci, ktorí sa od 22.6 do 24.6 zišli v Bratislave na 7. konferencii európskeho regiónu Medzinárodnej únie boja proti tuberkulóze a pľúcnym ochoreniam. Téme sa chce venovať aj Slovensko v rámci svojho predsedníctva v Rade EÚ, avizoval šéf sekcie zdravia ministerstva zdravotníctva Mario Mikloši.

"Je to stále veľký problém v rámci infekčných ochorení vo svete," vysvetlil. TBC si ročne vo svete vyžiada 1,5 milióna úmrtí.

Problémom sú tiež multirezistentné kmene TBC, na ktoré nezaberá štandardná liečba. Na Slovensku je nimi nakazených celkovo sedem pacientov, jeden pribudol tento rok. Pre tých dnes v Bratislave v rámci konferencie medzinárodnej únie predstavili novú liečbu. Namiesto 24 mesiacov trvá len deväť.

O chorobe

Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktoré postihuje hlavne pľúca (pľúcna tuberkulóza), mykobaktérie však môžu spôsobiť chorobný proces aj v mimopľúcnych štruktúrach (lymfatické uzliny, kosti, kĺby, črevný trakt, mozgové blany, obličky, pohlavné orgány, koža i oči). Inkubačný čas ochorenia je šesť až osem týždňov. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie predstavuje tuberkulóza stále hrozbu v mnohých krajinách, hlavne v rozvojových.

Prameňom nákazy je predovšetkým človek a šíri sa kvapôčkovou formou. Medzi príznaky TBC patria slabosť, malátnosť, chudnutie, nočné potenie, mierne zvýšená telesná teplota. Ak sú postihnuté dýchacie orgány, pripája sa bolesť na hrudníku, tri a viac týždňov trvajúci kašeľ a môže sa objaviť aj vykašliavanie krvi. Neliečená môže končiť smrťou.

Čítajte tiež: Správna cesta za zdravím? Čo sa naozaj stane vtedy, keď nebudete jesť po šiestej!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9