Odber krvi má svoje pravidlá: Poznáte ich?

Krvi je zatiaľ dosť, NTS zásobuje všetky nemocnice. Aké krvné skupiny sú vzácne a ako predbieha odber?
Zdroj: pixabay.com
2016-06-26 15:30:00

Príchodom letného obdobia chodí darovať krv menej ľudí. Môžu za to dovolenky, študentské stáže či vyššie teploty. Potreba darovanej krvi je však v tomto čase oveľa vyššia ako počas zvyšného roka, pretože sa stáva viac úrazov, dopravných nehôd, prebiehajú transplantačné programy a nemocnice robia plánované operačné zákroky.

 

"Potrebná je každá krvná skupina," poukázala Martina Grožajová z Národnej transfúznej služby (NTS) SR.

Nižšie krvné zásoby počas leta majú podľa nej aj okolité krajiny.

Po návrate z niektorých krajín totiž nemožno nejaký čas darovať krv, čím transfúzne stanice zbytočne prichádzajú o zásoby. 

Verejnosť si podľa Grožajovej uvedomuje životzachraňujúci rozmer darcovstva. Mnohí chodia do transfúznych staníc pravidelne, sú motivovaní situáciou v rodine. Vlani urobili transfúzne stanice na Slovensku asi 164.000 odberov krvi, čo je podľa Grožajovej dosť. 

NTS SR má v súčasnosti dostatok krvi, aby dokázala zásobovať všetky nemocničné zariadenia na Slovensku. Nespomína si, že by niektoré transfúzne stanice nedokázali nemocnice zásobovať

„Predchádzame tomu rôznymi aktivitami. Okrem odberov na stálych pracoviskách robíme aj tie mobilné. Chodíme do firiem, organizujeme rôzne letné kvapky krvi. Posielame pravidelným darcom SMS, či dávame výzvy do médií, to zaberie vždy," povedala Grožajová.

Ako prebieha odber? 

Transfúzne stanice potrebujú každú krvnú skupinu. Vzácnejšie sú však tie s negatívnym Rh faktorom, ktorý má asi 15 percent obyvateľstva. Pri transfúziách je dôležité, aby sa krvná skupina aj Rh faktor darcu a príjemcu v čo najväčšej miere zhodovali. Inak by mohlo dôjsť k nebezpečným až smrteľným reakciám v organizme príjemcu, ktorý by začal vytvárať obranné látky.

Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, zdravotníci odoberú 400 až 500 mililitrov krvi. Môže ju darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a byť po pôrode.

Deň pred darovaním nemožno piť alkohol a vystavovať sa zvýšenej fyzickej záťaži. Treba si odpustiť konzumáciu ťažkých jedál, fajčiar by si nemal zapáliť minimálne 12 hodín pred odberom. Zdravotníci odporúčajú vypiť deň pred odberom aspoň tri litre tekutín, v jeho deň aspoň pol litra vody či sladkého čaju.

Treba si dať aj ľahké raňajky. Napríklad ovsené vločky s džúsom či chlieb s džemom, ovocie alebo zeleninu. Darca by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca.

Ženy môžu darovať krv každé štyri mesiace, muži raz za štvrťrok. Po odbere sa nemožno výrazne namáhať. Odpustiť si treba náročnú fyzickú aktivitu či priveľmi záťažový šport.

Čítajte tiež: Problém, o ktorom mnohí mlčia: Musia kvôli nemu zmeniť spôsob života!

Fotogaléria

2016-06-26 15:30:00  |  Foto: Pixabay.com   |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia