Kliešťová meningoencefalitída: Čo bolo zdrojom nákazy desiatky košických pacientov?

V Košiciach hospitalizovali niekoľko ľudí s podozrením na závažnú chorobu. Čo im hrozí?
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-30 19:00:00

Počas víkendu vypukla v Košiciach lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy. Klinika infektológie a cestovnej medicíny (KICM) Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach prijala pacientov, ktorí sa mali nakaziť konzumáciou ovčieho syra.

 Pacienti prichádzali počas celého víkendu 

"Približne pred týždňom sme začali na KICM v Košiciach prijímať prvých pacientov, u ktorých boli príznaky vírusového ochorenia. Neskôr sa ukázalo, že ide o výskyt kliešťovej meningoencefalitídy. Celkový počet doteraz prijatých pacientov je 18, približne deväť pacientov sme prijali minulý týždeň, zvyšok počas víkendu a posledný pacient bol na kliniku prijatý asi pred hodinou," uviedol primár KICM v Košiciach Ladislav Virág s tým, že počet pacientov sa môže ešte zvýšiť.

 Zároveň tvrdí, že v minulých rokoch takýto vysoký výskyt nezaznamenali.

"Minulý rok sme mali na klinike hospitalizovaných šesť pacientov s meningoencefalitídov. Teraz len za to krátke obdobie sme prijali šesť pacientov a troch sledujeme ambulantne," skonštatoval Virág.

"Ukazuje sa, že všetci títo pacienti boli nakazení z jedného zdroja. Jedli ovčí syr, ktorý bol pravdepodobne nakazený," uviedol Virág.

Čo bolo zdrojom? 

Podľa jeho slov Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach a Regionálna veterinárna a potravinová správa v Košiciach skúmajú zdroj nákazy.

Pacienti sú podľa primára v štandardnom stave.

"Majú bolesti hlavy, teploty do 40 stupňov Celzia, stuhnutosť šije, niektorí nemusia mať ani stuhnutosť šije. Nejaké vážnejšie príznaky sme u týchto pacientov nepozorovali," skonštatoval.

Prípadom sa už zaoberá Regionálna veterinárna a potravinová správa, ktorá odobrala vzorky mlieka na vyšetrenie, v utorok (31.5.) odoberú ovciam krv.

"Zastavili sme predaj a výrobu syra. Predaj bude obnovený až po vyšetrení, keď bude všetko v poriadku, ináč bude syr zlikvidovaný. Ide o Poľnohospodárske družstvo Klátov, ovce sú chované v obci Košická Belá," uviedol riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Štefan Karahuta.

Ako sa prejavuje? 

Kliešťová meningoencefalitída sa podľa primára Virága v prvej fáze prejavuje vysokými teplotami, bolesťami kĺbov a svalov.

"Je zákerná v tom, že prebieha v dvoch fázach. Tá prvá fáza sa nijako nelíši od chrípky, potom nastáva obdobie pokoja, keď sa pacient necíti chorý, a potom nastáva rozvoj do zápalu mozgu a mozgových blán, ktorý sa prejavuje vysokou teplotou, bolesťami hlavy, stuhnutosťou šije alebo aj svetloplachosťou," dodal Virág.

Čítajte tiež: MIMORIADNA SPRÁVA Košice zasiahla epidémia: Desiatky nakazených!

2016-05-30 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia