Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ako rozoznať znamienka od začínajúcej rakoviny kože?

Na pokožku by ste si mali dávať pozor. Priame slnko či soláriá jej nepomáhajú.
Na pokožku by ste si mali dávať pozor. Priame slnko či soláriá jej nepomáhajú. (Zdroj: thinkstock.com)

Je jednou z najčastejších typov rakoviny, pretože postihuje najväčší orgán nášho tela. Na Slovenku sa ročne diagnostikuje viac ako 650 nových prípadov, pričom podľa posledných záznamov trpí týmto ochorením 401 mužov a 361 žien.

Rakovinu kože predstavujú najmä dermatologické malignity. Bazocelulárny karcinóm spolu so spinocelulárnym karcinómom sú najčastejšími kožnými nádormi, najagresívnejšou formou je však malígny melanóm.

Najčastejšie otázky, ktoré si kladieme

Melanóm sa môže objaviť kdekoľvek na tele, nemusí zvyknúť iba z existujúceho znamienka. Takýchto prípadov je tretina, vo dvoch tretinách prípadov vzniká melanóm inde na pokožke.

Kto je náchylnejší?

  • Ľudia so svetlou pokožkou (fototyp I. a II.) so svetlými vlasami, očami, pehami a tendenciou spáliť sa na slnku
  • Jedinci s vysokým počtom znamienok (nad 50)
  • Jedinci s rizikovými znamienkami
  • Častejšie muži ako ženy (muži si pokožku nekontrolujú tak často)
  • Aj genetická predispozícia – ak sa niečo podobné stalo v rodine či u najbližších príbuzných

„Rizikovým miesto pre vznik melanómu je tzv. dysplatický névus – znamienko, ktoré vznikne po puberte a je väčšie ako 5 mm a má určité charakteristické vlastnosti.“ povedala MUDr. Katarína Poláková z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Najlepšiu prognózu na vyliečenie majú melanómi na končatinách, menej na trupe. Zo zdravotníckeho hľadiska majú najhoršiu prognózu tí pacienti, ktorí majú melanómi v oblasti hlavy, krku či hornej časti chrbta. 

Ako rozoznať znamienko od začínajúceho melanómu?

Na rozoznanie je účinná metóda ABCDE. Vznikla z anglických skratiek, no podľa týchto jednoduchých pravidiel viete doma sami diagnostikovať, či sa na koži niečo deje alebo nie.

A – asymmetry – asymetria – ak by pomyselne kožný útvar prepolili na dve či štyri časti zvislými čiarami, v prípade začínajúceho melanómu ani jedna časť nebude rovnaká. Ak by išlo o znamienko, boli by rozpolené časti rovnaké.

B – borders- ohraničenie – najčastejší spôsobom ako rozoznať znamienko od melanómu sú jeho okraje. Ak pripomínajú čipku alebo morské pobrežie, ide o začínajúci melanóm. „Hladké“ okraje bez výbežkov sú charakteristické pre znamienko.

C – color – farba – väčšina znamienok je jednofarebná, pri melanómoch je týchto farieb viac, od tmavej hnedej po ružovú. Niekedy sa môže stať, že pigment sa vytratí. Všetko však je individuálne.

D – diameter – priemer – melanómy bývajú čo do priemeru väčšie – od 6 mm už je možné považovať útvar za začínajúci melanóm

E – evolving – rozvoj – bežné znamienka sa časom nemenia, pri nádoroch je to iné – postupom času sa menia, či už farbou alebo priemerom, je na čase zájsť za lekárom.

Ak znamienka začínajú meniť svoju farbu, tvar či veľkosť, alebo začínajú krvácať, návšteva lekára bude nutná. Najskôr treba zájsť za obvodným lekárom, ktorý vás s nálezom pošle ku kožnému lekárovi. Až ten potom k špecialistovi.

Ako sa melanóm diagnostikuje?

Najpodstatnejšie je ho diagnostikovať čo najskôr.

„Lekár zisťuje pomocou klinického a dermatoskopického vyšetrenia vonkajšie charaktristiky melanómu a pomocou nich určuje rozsah chirurgického zákroku. Pomocou zobrazovacích vyšetrení – ultrazvuk, CT, magnetická rezonancia, pozitrónová emisná tomografia) sa zisťuje prípadné rozšírenie melanómu do iných orgánových systémov,“ povedala MUDr. Katarína Poláková.

Ako sa melanóm lieči?

Všetko závisí od štádia melanómu.

  • V prvých fázach sa melanóm odstraňuje chirurgicky
  • Po histologickom vyšetrení lekár určí ďalší liečebný postup
  • Pri závažnejších štádiách nasledujú iné postupy – vybratie oblastných lymfatických uzlín, chemoterapia, rádioterapia, imunoterapia, cielená biologická liečba)

Najdôležitejšia je prevencia!

Ako sa najlepšie chrániť pred rakovinou kože?  Takmer vo všetkých prípadoch by odpoveď bola – chrániť ju!

Edukačné programy pre laickú verejnosť, zlepšovanie diagnostiky kožných nádorov, osveta – to všetko sú nástroje, ktoré dopomáhajú k lepšej diagnostike a fungujú ako prevencia.

Pokožku by sme si mali chrániť iba prostriedkami s SPF viac ako 15, tie s nižším ochranným faktorom nás neochránia dostatočne. Všeobecne platí, že čím nižší fototyp, tým vyšší ochranný prostriedok.

Natrieť by sme si mali pokožku ešte predtým, ako ideme na slnko, krémy a spreje nás ochránia po okúpaní ďalších 40 minút, pri potení 80 minút. Priamemu slnku by sme sa mali vyhýbať v rozmedzí od 10.00 do 15.00. 

Čítajte tiež: Mesiac bez cukru: S týmito účinkami žena nerátala!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9