Ako a kde si dá vyšetriť odstránený kliešť na nebezpečné mikroorganizmy?

Kliešte opäť útočia.
Zdroj: profimedia.sk
2016-05-23 19:00:00

Pred necelými dvomi rokmi bolo na Slovensku založené Národné referenčné centrum pre rickettsiózy, ktoré sídli na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Má za úlohu uľahčovať diagnostiku v sporných prípadoch ochorení na rickettsiózu, kedy boli iné kliešťami prenášané ochorenia vopred vylúčené.

Rickettsie sa všeobecne vyskytujú všade, kde sa vyskytujú kliešte. Vyšetrenia podozrivých vzoriek krvi či kliešťov na rickettsie sa vykonávajú na Oddelení rickettsiológie Virologického ústavu BMC SAV v Bratislave. V prípade podozrenia na ochorenie, či len uistenia sa, je možnosť zaslať na vyšetrenie odstránených kliešťov z tela na Oddelenie rickettsiológie Virologického ústavu BMC SAV v Bratislave, ktoré spolupracuje s Ústavom zoológie SAV. Na uvedenom oddelení Vám môžu zároveň vyšetriť kliešťa na lymskú boreliózu. Odstránené kliešte z tela možno zaslať neživé v uzavretom pevnom vrecku uloženom v listovej obálke, kliešte nemajú byť rozpučené. Je potrebné pridať do obálky vyplnenú objednávku, ktorú možno nájsť na stránke Slovenskej akadémie vied. Za vyšetrenie oboch patogénov rickettsiózy a lymskej boreliózy u jedného kliešťa sa platí 15 eur.

„Na  túto možnosť  upozorňujeme hlavne preto, že začína obdobie kliešťov a s tým spojená zvýšená chorobnosť na kliešťami prenosné ochorenia. Okrem vírusu kliešťovej encefalitídy kliešte prenášajú aj baktérie pôvodcov ďalších závažných chorôb, akými sú lymská borelióza a rickettsiózy. Rickettsiózy zapríčiňujú baktérie - rickettsie, ktoré u človeka napádajú najmä bunky ciev. Delia sa do 2 hlavných skupín. Prvo  sú rickettsie ako pôvodcovia historicky známeho škvrnitého týfusu, ktorý mal na svedomí mnoho obetí najmä počas vojnových období. Rickettsie z tejto skupiny sa prenášajú všami a blchami. Vďaka zvýšenej hygiene a zavedeniu antibiotík došlo k poklesu chorobnosti na toto ochorenie. Druhá skupina rickettsií sa prenáša najmä kliešťami, ktoré spôsobujú tzv. purpurové horúčky. Ide o ochorenia sprevádzané horúčkou a vyrážkami," konštatovala MUDr. Jana Kerlik z Odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ).  


Jedla iba ananás po dobu jedného týždňa: Čo sa stalo s jej telom vás prekvapí!


Mnohé rickettsie tejto skupiny sa začali popisovať len nedávno a stále sa objavujú nové druhy. Prvá rickettsia bola popísaná ako pôvodca Horúčky skalistých hôr. Ide o vážne akútne prebiehajúce infekčné ochorenie, ktoré sa vyskytuje takmer výlučne v Severnej Amerike. V južných prímorských krajinách Európy sa možno nakaziť Stredozemnou horúčkou. Na Slovensku je zatiaľ popísaných šesť druhov rickettsií najmä na juhu Slovenska.

Diagnostika rickettsióz je problematická. Na rickettsiózu sa v prípade kliešťami prenosných ochorení málo myslí, priebeh ochorenia môže na začiatku pripomínať virózu. Rickettsiózy môžu mať rôznorodé príznaky - teplota, vyrážka, bolesť hlavy, zápal lymfatických uzlín, postihnutie kĺbov, pečene, sleziny, mozgu, srdcovocievneho systému a obličiek. Keďže ide o baktériové ochorenie, zaberá antibiotická liečba, najmä v prípade včasnej diagnostiky ochorenia.

Čítajte tiež: Fakt alebo mýtus: Naozaj sa priberá z banánov?

2016-05-23 19:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia