Môže zachrániť život: Toto by mali všetci ovládať na pracovisku!

Viete ako podať prvú pomoc pri úraze na pracovisku? Ak nie, kurzy sú to najlepšie, čo môžete podstúpiť!
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-01 15:30:00

Sviatok práce pripadá na nedeľu, neznamená to však, že ho zamestnávatelia nemôžu so svojimi zamestnancami osláviť aj v práci. Ideálnym darčekom pre zamestnancov môže byť napríklad teambuilding s kurzom prvej pomoci, po ktorom bude každý člen tímu schopný v prípade potreby poskytnúť rýchlu prvú pomoc blízkym, priateľom a kolegom.

Pri nehode spoznáš priateľa

Podľa prieskumov si takmer 80 % Slovákov myslí, že vie poskytnúť prvú pomoc. V skutočnosti ju však v krízovej situácii naozaj poskytne len 5 %. Prvá pomoc pred príchodom sanitky je pritom nezastupiteľná a veľakrát rozhoduje o živote človeka.

„V pracovnom prostredí sme často obklopení ľuďmi, o ktorých toho veľa neviete. Čo ak majú nejakú diagnózu, pri ktorej môžu odpadnúť a zraniť sa? Vedeli by ste, čo robiť?, pýta sa Miroslav Lednár zo spoločnosti Pfizer, ktorá projekt Krajina záchrancov spustila pred troma rokmi.

„Okrem záchrany života dokáže prvá pomoc predchádzať trvalým následkom a skrátiť dobu rekonvalescencie až o niekoľko mesiacov, čo je užitočné aj pre zamestnávateľa,“ vysvetľuje Doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD, prezident Slovenského Červeného kríža a odborný garant projektu Krajina záchrancov.

Zábava na kurze s vážnou témou

Nič nespojí tím lepšie ako zachránený život, aj keď len cvične.

„Kurz Krajiny záchrancov je ideálny pre firemnú akciu. Teoretickú časť môžu zamestnanci absolvovať individuálne, prostredníctvom online kurzu. V praxi potom majú oveľa viac času na praktické odskúšanie postupov, ktoré je pre reálnu pomoc najdôležitejšie,“ vysvetľuje docent Dobiáš.


Vložte si ceruzku do ústa a počkajte: Najkurióznejší trik, ako sa zbaviť bolesti hlavy!


Zorganizovať kurz Krajiny záchrancov vo firme je veľmi jednoduché. Stačí o vašom zámere informovať zamestnancov a rozposlať im link na e-learningový kurz, na ktorý budú potrebovať 90 minút času. V ďalšom kroku si dohodnite termín a školiteľa na praktický nácvik.

„Naši trénujúci záchranári sú skúsení  a často majú zmysel pre humor. Popri vážnom nácviku záchrany života si možno vypočujete zaujímavé historky zo záchranárskej praxe,“ hovorí Viliam Dobiáš, sám známy svojím povestným rozprávačským talentom.

Nácvik záchrany života môže tiež pozitívne ovplyvniť schopnosť empatie v tíme a posilniť vzťahy medzi kolegami, ktorí sa budú môcť počas nácviku navzájom „zachraňovať“.

Zmysluplný „crossteamový“ dar pre každého

Kurz prvej pomoci je užitočný pre každého človeka, bez ohľadu na jeho pracovnú pozíciu. Môže preto slúžiť aj ako výborný „crossteamový“ teambulidingový nástroj aj pre tie skupiny zamestnancov, ktoré by inak hľadali spoločný záujem len ťažko. Niekedy zamestnanci spolupracujú na čiastkovej agende, inak sa však nestretávajú a často svojich kolegov z iného oddelenia ani nepoznajú. Prvá pomoc je výborným nástrojom, ako ich spojiť pri zmysluplnej aktivite. Ideálne je, ak zamestnávateľ svojich zamestnancov aj motivuje. Základnou motiváciou je, že sa stanú súčasťou Krajiny záchrancov, pomôže však napríklad aj to, keď im umožní 90 minútovú teoretickú časť absolvovať počas pracovnej doby.

„Kurz prvej pomoci pripraví každého zamestnanca na to, že sa raz môže stať hrdinom a zachrániť ľudský život. Je to univerzálny dar,“ konštatuje garant Krajiny Záchrancov Viliam Dobiáš. 

Čítajte tiež: Spodná bielizeň v posteli ako nočná mora pre naše telo: Po tomto si pyžamo už nedáte!

Fotogaléria

2016-05-01 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia