Svetový deň tuberkulózy: Čo brzdí výrazné pokroky eliminácie tejto nebezpečnej choroby?

Tuberkulózu sa darí eliminovať. Hoci ju ovplyvňuje niekoľko faktorov, s migráciou súvisí len okrajovo.
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-24 19:00:00

Európske centrum pre prevenciu chorôb a Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy, ktorý pripadá na 24. marca, oznámili, že v roku 2014 ochorelo na tuberkulózu (TBC) približne 340-tisíc Európanov, čo zodpovedá 37 prípadom na 100-tisíc obyvateľov.

 

Čo brzdí elimináciu ochorenia? 

V roku 2014 pripadala na Európsky región až štvrtina zo všetkých 480-tisíc pacientov s multirezistentnou TBC na svete.

Vďaka poklesu nových prípadov TBC v rokoch 2010 až 2014 v priemere o 4,3 percenta ročne sa Európskemu regiónu WHO podarilo dosiahnuť jeden z Miléniových rozvojových cieľov - zvrátiť incidenciu tuberkulózy do roku 2015. Avšak vysoká miera multirezistentnej TBC a šírenie TBC u zraniteľných skupín obyvateľstva, ako sú bezdomovci, ľudia závislí od drog a alkoholu či migranti z krajín s vysokým počtom prípadov TBC, naďalej sťažujú elimináciu TBC.

Rizík je viac, nesúvisí s migráciou 

V krajinách EÚ/EHP počet nových prípadov TBC klesá len veľmi pomaly, a to približne o päť percent ročne. Ak sa však problém TBC nepodarí úspešne vyriešiť u zraniteľných skupín, nebude možné toto ochorenie eliminovať, ako sa plánovalo. To je dôvod, prečo WHO podporuje krajiny v snahe pomôcť chudobným a marginalizovaným skupinám obyvateľstva. 

Neexistuje žiadna systematická súvislosť medzi migráciou a prenosom TBC. Riziko nákazy alebo vzniku ochorenia závisí od viacerých faktorov, vrátane výskytu TBC v krajine pôvodu. Počet nových prípadov TBC v niektorých krajinách je nižší, než je priemer Európskeho regiónu.

Napríklad v Sýrii pripadá na 100-tisíc obyvateľov 17 nových prípadov TBC, čo je menej ako polovica priemeru Európskeho regiónu (37) a nie oveľa viac ako je priemer EÚ/EHP (12). Okrem toho TBC nie je ľahko prenosná a kontakty sú obmedzené, preto riziko, že migranti prenesú nákazu na domáce obyvateľstvo, je nízke. 

Čítajte tiež: Stop studeným obkladom: V tomto prípade by sme ich nemali používať!

Fotogaléria

2016-03-24 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia