Veľká noc po novom: Mladá generácia žije aktívnejšie, pozrite sa, čomu dáva prednosť!

Zvyky mladej generácie sa počas Veľkej noci menia. K lepšiemu?
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-25 15:30:00

Veľkonočné sviatky sa zmenili. Nová generácia ľudí ich nevyužíva na bezcieľne polihovanie kombinované s nekonečným prejedaním sa. Idú radšej do prírody, na prechádzky či poslednú lyžovačku sezóny. „A robia dobre“, hovorí MUDr. Pavel Malovič.

Pohybom pre šťastnú dušu

Únava, stres a vyčerpanie. To sú choroby dnešnej generácie pracujúcich ľudí. Paradoxne, na vyčerpanosť viac ako spánok pomáha aktívny relax. Sú to napríklad prechádzky, turistika, bicyklovanie. Jednoducho, akýkoľvek šport, ktorý vám robí radosť. Čerstvý vzduch a fyzická aktivita rozprúdia vašu krv, okysličia mozog a vy sa budete cítiť nabudení a plní energie. Navyše, pri športe sa vyplavujú endorfíny, takzvané hormóny šťastia.

Pozor si však dávajte na prehnanú aktivitu. Ak nie ste zvyknutí pravidelne športovať a na sviatky sa vyberiete na lyže či do hôr, neprepínajte svoje sily. Opatrní by mali byť najmä ľudia s hypertenziou alebo problémami s kĺbmi.

Zelenou pre zdravú krv

Počas sviatkov už môžete počítať s čerstvou jarnou zeleninou. Mladá cibuľka, hrášok, brokolica, kaleráb, listový šalát. Široké spektrum zelenej zeleniny predstavuje listová, hlúbová, cibuľová, aj stonková zelenina.

Listové časti zeleniny obsahujú oveľa viac železa, kyseliny listovej a vitamínu C. Listy majú taktiež menej energetických látok a sú zdrojom antioxidantov a flavonoidov. Kombinácia vitamínu C, chlorofylu a kyseliny listovej má zásadný vplyv na krvotvorbu.

Zároveň dokáže brzdiť menšie krvácavé stavy ako napr. krvácanie z nosa. Chlorofyl – zelené farbivo, má protizápalové, protisklerotické, dezinfekčné a deodorizačné účinky. Chlorofyl poznáte, keďže sa pridáva do zubných pást, ústnych vôd alebo rozličných tabliet.

Omegami pre krásu

Esenciálne nenasýtené mastné kyseliny zastúpené „omegami“ sú pre fungujúci zdravý organizmus nevyhnutné. Ich nedostatok má negatívny vplyv na celý náš organizmus, počnúc trávením, chorobami srdca, vysokým tlakom, či psychikou.

Bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú morské ryby a tuky rastlinného pôvodu. Zdravé tuky sú prospešné nie len pre fungujúci organizmus, ale aj pre naše chuťové bunky. Starajú sa o to, aby sme lepšie vnímali chute. Preto nám šalát pokvapkaný olivovým či slnečnicovým olejom chutí lepšie, ako ten bez neho. Kvalitné tuky v našej strave zabezpečia, že sa do tela dostanú dôležité látky, ako napríklad vitamíny rozpustné v tukoch A, D, E, K. Sú to vitamíny, ktoré okrem iného prospievajú aj kráse – sú nevyhnutné pre pleť, vlasy a zuby.

A praktická rada k jarnému detoxu?

Šťavy z mrkvy, červenej repy a zeleru majú vynikajúce prečisťujúce účinky. Najlepšie je rozriediť prvé dve so zelerovou alebo inou zeleninovou šťavou. Mixujte zelenolisté jarné zeleniny, paradajky, cibuľu a naklíčené semená. Ochuťte ich bylinkami, cesnakom, sušeným korením ako je škorica, alebo pálivými druhmi zeleniny, napr. zelenými čili papričkami. Ak máte radi morské riasy, do odšťavovača pridajte jednu alebo dve byľky. 

Čítajte tiež: Odvrátená strana zmeny času: Stresujúca skúsenosť pre organizmus, ako sa rýchlo adaptovať?

2016-03-25 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia