Medzinárodný deň zriedkavých chorôb: Koľko Slovákov s nimi bojuje?

Zriedkavými chorobami trpí na Slovensku asi 300.000 ľudí.
Zdroj: Thinkitock.com
2016-02-29 18:30:00

Na Slovensku dnes štartuje druhý ročník kampane na podporu pacientov so zriedkavými chorobami pod názvom Celonárodné ležanie zo solidarity - zriedkavé ležanie. Ležanie je v tomto prípade symbolickým gestom, predstavuje tiež príznak či psychický stav pacientov.


Kampaň organizuje Slovenská aliancia zriedkavých chorôb pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa zriedkavých chorôb 2016.

Medzinárodný deň na Slovensku bude mať aj odbornú časť. Kľúčovým bodom je podpora implementácie vlani schváleného národného programu starostlivosti o pacientov. Ten hovorí o vzniku špecializovaných pracovísk centralizovanej starostlivosti. Na Slovensko tak začiatkom apríla prídu predstaviť význam tzv. centier expertíz viacerí zahraniční odborníci.


Rozlúčte sa na 5 rokov s chorobami: Silný liek, ktorý udrží vírusy a baktérie od tela!


Ako to vyzerá u nás?

Zriedkavými chorobami trpí na Slovensku asi 300.000 ľudí, napriek svojej početnosti sú výnimkami v zdravotnom systéme. Ide o ochorenia, ktoré postihujú menej ako jedného jedinca spomedzi 2000. Rozlišuje sa 6000 až 8000 druhov týchto ochorení. Líšia sa svojou závažnosťou, no celkovo ide o chronické, progresívne, degeneratívne choroby, ktoré pacienta dlhodobo obmedzujú, invalidizujú, až ohrozujú jeho život. Približne 80 percent z nich je dedičných. Každý človek je nositeľom predispozície, ktorá môže zapríčiniť vznik zriedkavej choroby.

Viac ako 95 percent zriedkavých chorôb je neliečiteľných. Keďže vo väčšine prípadov zriedkavých chorôb nie je známa liečba, lekári zmierňujú aspoň prejavy a ťažkosti, ktoré nastávajú pri postupe ochorenia.

Čítajte tiež: Koniec s pitím mlieka a konzumácie mliečnych výrobkov: Takto to ovplyvní vaše telo!

2016-02-29 18:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia