Skutočnosti, ktoré zmenia váš názor na vírus Zika: Toto ste o ňom nevedeli!

Vírus Zika je stále predmetom skúmania mnohých vedcov.
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-29 06:00:00

Nevyliečiteľný vírus ohrozuje celý svet. Rýchlo sa šíri, zatiaľ čo sa donedávna týkal len tropických oblastí, dnes už straší Českú republiku a podozrenie na prvý prípad je už aj u nás. Nemalo by sa podceňovať!

Pozrite sa na fakty o ochorení, o ktorých ste zrejme doteraz nemali jasno.

Vyčíňal už pred viac ako 70 rokmi

Vírus Zika bol prvýkrát objavený v 40-tych rokoch 20. storočia, hoci väčšina ľudí nikdy o ňom nepočula až do roku 2015, kedy sa médiami začala šíriť správa o vyčíňaní choroby v Brazílii. V roku 1947 sa vyskytlo 60 prípadov v Ugande. Postupne sa vírus rozšíril do Thajska a Latinskej Ameriky. Po celé desaťročia boli ohniská vírusu sporadické, prípadov bolo menej a choroba narobila len malú škodu. Preto túto chorobu nikto nebral vážne a celé desaťročia sa podceňovalo.

Je nebezpečnejší ako si ostatní myslia

Aj keď ide o ochorenie, ktoré sa prejavuje klasickou horúčkou, vyrážkou, bolesťami kĺbov a zápalom očných spojiviek a vyliečiť sa dá paracetamolom pod dohľadom lekára, má oveľa hrozivejší dopad na zdravie človeka. Vírus je príčinou toho, že sa matkám rodia deti s výrazne menšou hlavou. Spôsobuje nedostatočný vývin mozgu. Lekári ho našli v plodovej vode tehotných žien, ktoré čakali deti. Podľa ÚVZSR okrem mikrocefálie (zaostávanie rastu mozgu), môže spôsobiť aj tzv. Guillain-Barré syndróm a iné autoimunitné neurologické komplikácie. Spomínaný syndróm sprevádza okrem iného paralýza, resp. slabosť končatín. Pacient sa lieči na jednotke intenzívnej starostlivosti, lebo jeho život je ohrozený zástavou dýchania. Bohužiaľ, niektoré deti s vírusom Zika zomrelo. Ochorenie však ovplyvňuje celoživotné zdravie a spôsobuje rôzne kognitívne problémy.

Nemusíte o ňom vedieť

Aj keď hlavne pre tehotné ženy môže byť ochorenie nebezpečné a pre tých, u ktorých sa objavia príznaky, niektorí ani nemusia vedieť, že sú nakazení. Nie u každého sa objavia symptómy.


Rozlúčte sa na 5 rokov s chorobami: Silný liek, ktorý udrží vírusy a baktérie od tela!


Prenáša sa aj telesnými tekutinami?

Zika vírus sa prenáša pri poštípaní infikovanými komármi z roku Aedes aegypti. Nenakazíme sa ním priamym kontaktom s ľuďmi. Údajne je však prenosné sexuálnym stykom alebo krvnou transfúziou. Najnovšie však jeden menší výskum v Brazílii naznačil, že vírus môže prežiť v slinách a moči nakazených ľudí týmto vírusom. To by mohlo znamenať potenciálnu hrozbu, že v skutočnosti aj prostredníctvom telesných tekutín sa môže šíriť. Avšak nie je to ešte jasné.

Vakcína možno o niekoľko rokov

Zatiaľ neexistuje žiaden liek na túto chorobu. Nedá a proti nemu zaočkovať. Lieči sa klasickými liekmi na znižovanie horúčky a iných sprievodných javov. Prevencia pozostáva z používania repelentov s účinnou látkou DEET, ktorá by mala tvoriť 30 %, nosenie dlhšieho oblečenia, vyhýbanie sa oblastiam so zvýšeným výskytom komárov.

Zo začiatku sa nezdalo, že by Zika predstavoval nejakú veľkú hrozbu pre ľudské zdravie, preto bol výskum vírusu značne obmedzený. Vypuknutie choroby však upriamilo pozornosť Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá nakoniec vyzvala vedcov, aby vyvinuli vakcínu, ako aj lepšie diagnostické testy na detekciu vírusu. To vy šak bude trvať pravdepodobne niekoľko rokov.

Keď sa vedci zmýlia a podceňujú chorobu

Len donedávna to bolo veľmi zriedkavé ochorenie. Len málo ľudí sa nakazilo vírusom a navyše, nezdalo sa, že by bolo nebezpečné. Preto sa bolo zrealizovaných veľmi málo výskumov o chorobe. Vedci im nevenovali až takú veľkú pozornosť. V súčasnosti ako sa šíri viac a viac výskumníci spozorneli a venujú mu väčšiu pozornosť. 

Čítajte tiež: Najznámejšie voľnopredajné antibiotikum: Strach o zdravie pacientov!

2016-02-29 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: vox.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia