Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo veľkom hazardujeme so zdravím: Alarmujúci počet Slovákov, ktorí sa nehýbu!

Cvičenie vám nemusí zaberať veľa času. Stačí, ak budete cvičiť dvakrát do týždna.
Cvičenie vám nemusí zaberať veľa času. Stačí, ak budete cvičiť dvakrát do týždna. (Zdroj: thinkstock.com)

Športovaniu sa v súčasnosti vôbec nevenuje takmer polovica Slovákov. Výrobcovia nealkoholických nápojov sa preto rozhodli tento rok podporovať ich pohybovú aktivitu a motivovať najmä mladých ľudí, aby sa pravidelne hýbali a aktívny životný štýl sa stal ich každodennou súčasťou.

Prieskum agentúry, z ktorého vyplýva, že žiadnemu športu sa nevenuje až 43 percent Slovákov, prezentovali v Bratislave Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku (AVNM) a Slovenská asociácia univerzitného športu (SAUŠ). 

"Ako hlavný dôvod uvádzajú to, že nemajú čas, ale pritom si každý uvedomuje dôležitosť pohybu, až 81 percent si uvedomuje, že zodpovednosť majú vo vlastných rukách," priblížila Lucia Tomišová, výkonná riaditeľka AVNM, výsledky prieskumu.

K správnej motivácii ľudí, aby viac športovali, pravidelne sa hýbali a spálili viac kalórií, vie podľa nej prispieť komunita, organizácie, ktoré sa zaoberajú výrobou potravín, i odborná verejnosť.

"Pomáhame spotrebiteľom spravovať ich príjem kalórií tým, že im poskytujeme širokú možnosť výberu rôznych typov nápojov, s kalóriami alebo bez, rôzne veľkosti balení, jasné a ľahko čitateľné informácie na obaloch," doplnila výkonná riaditeľka AVNM.

Tá sa chce v tomto roku zamerať najmä na podporu pravidelných športových aktivít a ich zaradenie do každodenného života. Aj preto spojila svoje sily pri podpore športových podujatí so SAUŠ, s ktorou nadviazala spoluprácu.

"Aktivity s mladými ľuďmi robíme dlhé roky. Na Slovenku študuje viac ako 200.000 študentov na vysokých školách. Na každej sa snažíme zabezpečiť vysokoškolskú telovýchovnú jednotu (TJ). Organizujeme masové, výkonnostné súťaže či súťaže vrcholových športovcov. Máme na Slovensku 44 vysokoškolských TJ, v ktorých je združených 17.000 študentov," priblížil pôsobenie SAUŠ jej generálny sekretár Anton Znášik s tým, že spolupráca s AVNM má vysokoškolákom priblížiť iný životný štýl.

"Z diskoték sa ich snažíme stiahnuť na športoviská a do telocviční."

Čo na to odborník? 

Dôležitosti pohybu a energetickej rovnováhe sa na stretnutí venoval aj odborník na výživu a zdravýživotný štýl Peter Minárik.

"Približne 50 percent faktorov, ktoré majú vplyv na to, či budeme zdraví, či predčasne ochorieme, je životný štýl. Máme ho každý vo vlastných rukách," podčiarkol odborník, ktorý pohyb radí do základu zdravého životného štýlu.

"Má viacero aspektov, najdôležitejšie sú výživa, telesná hmotnosť a pohybová aktivita a, samozrejme, nefajčenie, vystríhanie sa karcinogénnych návykových látok," doplnil.

Minárik ďalej uviedol, že takmer 50 percent všetkých zhubných nádorov je odvrátiteľných.

"Nemuseli by nastať, keby sme mali zdravú výživu, pravidelne sa hýbali, mali zdravú telesnú hmotnosť, keby sme nefajčili, opatrne sa vystavovali slnečným lúčom a očkovali sa proti určitým ochoreniam."

Odborník na zdravú výživu odporúča fyzickú aktivitu aj preto, že mení hormonálny a metabolický profil človeka.

"Keď si ráno polhodinu alebo hodinu dobre zacvičí, vylepšený hormonálny a metabolický profil ide s ním počas dňa, aj večer, keď si sadne k televízii, dokonca aj na druhý deň ráno. Efekty pretrvávajú viac ako 24 hodín. Stačí cvičiť aj každý druhý deň, ale ideálne je, keď to robíme každý deň."

Čítajte tiež: Pite ananásovú vodu každé ráno aspoň jeden rok: Očakávajte tieto zmeny! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9