Nenápadný hrdina: Toto by sme v zimných mesiacoch rozhodne nemali podceňovať!

Magnézium je dôležité, rovnako ako pitný režim. Spojte tieto dve zložky a budete zdraví!
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-11 19:00:00

Chlad, vykúrené miestnosti, mráz, závan jarného vzduchu. Striedanie ročných období a teplôt sa neraz podpíše aj na organizme – formou dehydratácie, bolesťami hlavy a únavou.

Pitný režim netreba podceňovať ani v období chladnejších mesiacov, kedy sa pocit smädu nedostaví tak rýchlo a pravidelne, ako počas leta. Voda je totiž dôležitou súčasťou bunkových procesov, podieľa sa na metabolizme a pomáha udržiavať stálu teplotu tela. 

Ako sa vysporiadať s únavou po zime? 

Telo dospelého muža obsahuje 60 % vody, telo dospelej ženy 50 % a kojenca 77 %. Zhruba 20 % vody prijímame zo stravy a až 80 % potrebujeme prijať formou tekutín. I keď sa počas chladných mesiacov potíme menej ako v teplejšom počasí, pitný režim treba dodržiavať takisto. 

Prechody z tepla do chladu, udržiavanie stabilnej telesnej teploty, znížený príjem čerstvého ovocia a zeleniny, dajú nášmu organizmu naozaj zabrať. Za pocitom sucha v ústach, kŕčmi, fyzickej aj psychickej nepohody stojí únava a nedostatok koncentrácie.

Aj preto pravidelný a dostatočný prísun tekutín pre naše telo nevyhnutný. Aké množstvo tekutín by sme však mali denne prijať?

„Pri prísune tekutín platí, že u každého jedinca sú potreby hydratácie individuálne. Existuje však pomerne jednoduchý spôsob, ako mať pod kontrolou to, či sme prijali dostatok tekutín – tým je farba moču,“ hovorí prof. MUDr. Zdeňek Zadák, CSc., vedúci Centra pre výskum a vývoj, Fakultná nemocnica Hradec Králové.

Svetlá farba moču značí, že sme prijali dostatočné množstvo tekutín, tmavé sfarbenie hovorí o opaku.  

Koľko vody prijať v zime? 

Aj počas chladnejších mesiacov by sme mali optimálne prijať 2 – 3 litre tekutín denne. Strava chudobnejšia na vitamíny a minerály a menej pohybu spôsobuje úbytok potrebných a žiaducich minerálov v tele.

Minerálne vody vyznačujúce sa nízkou a strednou mineralizáciou (t.j. do 1 500mg/l rozpustených látok) zabezpečia optimálne množstvo a ľahké vstrebávanie minerálov na celý deň a sú vhodné na každodenné pitie

Minerálne vody s vyššou mineralizáciou (t.j. nad 1 500 mg/l rozpustených látok) je vhodné piť pri vysokej záťaži, kedy je potrebné rýchlo doplniť minerály. 

Za všetkým hľadaj horčík

Minerál, ktorý zohráva v pitnom režime dôležitú úlohu, je horčík. Podieľa sa na stovkách bunkových procesov a pre život je nenahraditeľný – napomáha zvládať fyzickú aj psychickú záťaž. Napomáha zvládať psychickú a fyzickú záťaž, bolesti hlavy, svalové kŕče, zápchu, ale aj chuť na sladké.  

„Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelého človeka je prijať okolo 375 mg prostredníctvom stravy a nápojov. Potreba horčíka sa zvyšuje pri nadmernom pití kávy alebo konzumácii ťažších jedál. Horčík nájdete aj v strukovinách, listovej zelenine, či orechoch,“ dodáva prof. Zadák.  

Nedostatok horčíka môže výrazne zhoršiť aj vstrebávanie ďalších minerálov – draslíka, fosfátov, vápnika, ale aj sodíka. Dopĺňanie horčíka je preto kľúčové pre správne fungovanie nášho organizmu.

 

Horčíková štúdia, ktorú realizovala Katedra výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ukázala, že najviac ohrozené nedostatkom horčíka sú ženy zo stredného SlovenskaU tých zistili až takmer tretinovú pravdepodobnosť, že im chýba horčík. Najlepšie sú na tom podľa štúdie ženy z východu Slovenska, ktorým namerali pätinové riziko. Výsledky ukazujú, že muži sú na tom o niečo lepšie ako ženy.

Najvyššie riziko nedostatku horčíka sa, podobne ako pri ženách, objavilo u mužov zo stredného Slovenska. Tým namerali štvrtinovú pravdepodobnosť, že im horčík chýba. Pozor na dostatočný príjem tekutín a horčíka by si však mali strážiť všetci bez rozdielu. 

Čítajte tiež: Bolesti kĺbov pri zmene počasia: Výmysel alebo sa to skutočne môže stať?

Fotogaléria

2016-02-11 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, tlačová správa  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia