Kliešte sa opäť hlásia o slovo: Prípadov encefalitídy je u nás čoraz viac!

Aktivita kliešťov sa stále zvyšuje!
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-10 19:00:00

Na nedávnom, v poradí už 18. stretnutí medzinárodnej pracovnej skupiny, zaoberajúcej sa kliešťovou encefalitídou - the International Scientific Working Group on Tick-Borne Encephalitis (ISW-TBE, ktoré združuje približne 900 expertov z 30 európskych krajín) vo Viedni, prezentovala odborníčka z Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica MUDr. Jana Kerlik epidemiologickú situáciu vo výskyte kliešťovej encefalitídy (KE) za rok 2015 na Slovensku.

 

„Za ostatné roky pozorujeme na Slovensku mierne rastúci trend tohto ochorenia. Šírenie endemických oblastí KE postupuje najmä na sever krajiny pravdepodobne v dôsledku klimatických zmien. Slovensko je v Európe známe alimentárnymi epidémiami KE nielen v súčasnosti, ale aj dlhodobejšie. Najčastejšími faktormi prenosu KE je nepasterizované kozie a ovčie mlieko ako aj produkty z neho. V roku 2015 sme zaznamenali 4 epidémie KE so 17 prípadmi (20 percent  z celkového počtu 85 prípadov v roku 2015). V jednom prípade išlo o úmrtie u muža po imunosupresívnej liečbe, ktorému bolo odporúčané piť surové kozie mlieko. V rámci alimentárnej epidémie bol hlásený aj prípad 1 ročného kojeného dieťaťa, u ktorého je podozrenie na prenos vírusu KE prostredníctvom materského mlieka. Podobný prípad sme zaznamenali v roku 2014.  Pritom zaočkovanosť proti KE je na Slovensku veľmi nízka - pod 1 percento“, uviedla vo svojej analýze MUDr. Kerlik.

Na uvedenom stretnutí odborníkov prezentovala aj pilotný projekt, ktorý vlani uskutočnil banskobystrický RÚVZ v spolupráci s Národným referenčným centrom (NRC) pre arbovírusy a rickettsiózy v Nemecku. Spočíval v zbere kliešťov na 6 odberových miestach v Banskobystrickom kraji (Čierny Balog, Zaježová, Ábelová, Slovesnká Ľupča, Lešť a Lom nad Rimavicou). Miesta boli vybrané na základe výskytu epidémií a prípadov KE u ľudí za ostatné roky, pričom v danej lokalite nebol potvrdený vírus KE v prenášačoch. Kliešte boli vyšetrené PCR metódou v Inštitúte mikrobiológie ozbrojených síl v Mníchove, Nemecko. Pozitívny vírus KE bol zachytený v 1 vzorke v oblasti Lešť, pričom Rickettsie boli potvrdené vo všetkých vybraných lokalitách. Rickettsie spôsobujú ochorenia najmä chrípkového charakteru.

Ako možno znížiť trend výskytu ochorenia?

„Zvyšujúci sa trend výskytu ochorenia ako aj počtu alimentárnych epidémií KE na Slovensku poukazuje na význam a potrebu  zvýšeného uvedomenia si obyvateľov o rizikách tohto ochorenia, ako aj o prevencii voči nemu. Keďže na Slovensku za posledné roky chýbajú údaje o prítomnosti infikovaných kliešťov a endemické oblasti sa určujú hlavne nepriamo na základe prípadov u ľudí, v roku 2016 plánujeme s prof. Gerhardom Doblerom (Inštitút mikrobiológie ozbrojených síl v Mníchove) nadviazať na pilotný odchyt kliešťov v roku 2015 a pokračovať v ich zbere vyšetrovaní  na vírus KE v nami navrhnutých oblastiach na Slovensku“, uviedla k téme MUDr. Kerlik.


Zelený čaj ste si doteraz pripravovali nesprávne: Iba takto z neho vyťažíte maximum!


Vzhľadom na zvyšujúci sa trend počtu alimentárnych epidémií diskutovali aj o možných riešeniach ako znížiť daný trend. Jedno z riešení by bolo uskutočniť sérologický prehľad protilátok proti KE u zvierat zo salašov v rizikových oblastiach na Slovensku.

V jednej z početných prednášok upozornil európsky odborník prof. Michael Kunze, že KE je endemická v 27 krajinách EÚ a každý rok sa objavujú nové oblasti. Očkovanie, ktoré má podľa štúdie Heinz et al za roky 2007 a 2013 účinnosť 99 percent, sa odporúča všetkým čo žijú v endemických oblastiach alebo cestujú do daných oblastí. KE označil za poddiagnostikovanú a zdôraznil, že sa v rámci prevencie podceňuje. 

Kliešte na horách i mestských parkoch

Kliešť obyčajný, ktorý na Slovensku prenáša rad ochorení vrátane KE, sa v prírode aktivizuje pri teplotách okolo päť až desať stupňov Celzia. Parazitológovia SAV pri monitoringu kliešťov na Slovensku potvrdili, že v súčasnosti sa horná hranica kliešťov posunula do výšky 1000-1400 m n. m., čo je nárast za posledných 30 až 50 rokov o 400 až 600 výškových metrov. Pravdepodobne ide o dôsledok klimatických zmien, keďže kliešťom nevyhovujú horúce a suché prostredie. Kliešťa obyčajného je tak možné nájsť aj vo vysokohorských oblastiach.

Parazitológovia však potvrdili výskyt kliešťa aj v mestských parkoch. Proti chorobám, ktoré prenášajú kliešte, máme na Slovensku v rámci špecifickej prevencie k dispozícii očkovaciu látku len proti kliešťovej encefalitíde. Dané očkovanie je vysoko účinné a odporúča sa ľuďom, ktorí žijú alebo sa vyskytujú v rizikových oblastiach KE. V Rakúsku, kde je najvyššia zaočkovanosť v rámci Európy (88 percent), došlo k poklesu prípadov KE o 90 percent v porovnaní s érou pred zavedením očkovania.

Čítajte tiež: Dajte zbohom bieliacim pastám na zuby: Toto spraví lepšiu službu než čokoľvek iné!

2016-02-10 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia