Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svetový deň boja proti rakovine: Osveta je dôležitá, prognózy totiž neveštia nič dobré!

Štvrtého februára si už niekoľko rokov pripomíname Svetový deň boja proti rakovine.
Štvrtého februára si už niekoľko rokov pripomíname Svetový deň boja proti rakovine. (Zdroj: thinkstock.com)

Svetový deň proti rakovine (World cancer day), ktorý vyhlásila Medzinárodná únia proti rakovine (UICC) na 4. február už v roku 2002, každoročne prispieva k zvyšovaniu povedomia o tomto ochorení, jeho príčinách, príznakoch a liečbe.

Napriek tomu štatistiky hovoria, že počet prípadov rakovinových ochorení sa neustále zvyšuje. 

Zapojilo sa aj Slovensko 

ÚVZ SR, ako aj všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR v rámci tohto dňa, ale aj na celý február pripravili predovšetkým vzdelávacie a preventívne podujatia, tento rok predovšetkým medzi študentmi stredných škôl a dospelou populáciou.

Podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií patria v SR rakovinové ochorenia dlhodobo medzi dve najčastejšie príčiny smrti s podielom okolo 25 percent.

V roku 2014 zomrelo 13 643 osôb so zhubným nádorom, ktorého lokalizácia bola klinicky veľmi závažná.

„Výskyt zhubných nádorov v celej populácii stúpa. Podľa lokalizácie zhubných nádorov onkoportálu GLOBOCAN v roku 2012 bol na  prvom mieste u mužov kolorektálny karcinóm s 2347 prípadmi ochorenia. U žien patrilo prvé miesto rakovine prsníka s 2643 prípadmi ochorenia, druhým najčastejšie sa vyskytujúcim zhubným ochorením u žien bol kolorektálny  karcinóm a rakovine krčku maternice  so 607 prípadmi ochorenia patrilo piate miesto vo výskyte ochorenia“, uvádza niektoré relevantné štatistiky vedúca pory zdravia  banskobystrického RÚVZ MUDr. Silvia Kontrošová.

Čo o rakovine vieme?  

Rakovina sa zaraďuje medzi hlavné príčiny chorobnosti a úmrtnosti na celom svete s približne 14 miliónov nových prípadov a 8.200.000 rakovinových úmrtí v roku 2012. Očakáva sa, že v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí počet nových prípadov vzrastie cca o 70 percent.

  • U mužov bola najčastejšie diagnostikovaná rakovina v roku 2012 na pľúcach, prostate, konečníku, žalúdku a na pečeni.
  • U žien je najčastejšie diagnostikovaná rakovina na prsníku, konečníku, pľúcach, na krčku maternice a na žalúdku. 
  • Asi 30 percent úmrtí na rakovinu je spôsobených nesprávnym, rizikovým životným štýlom: ide o vysoký index telesnej hmotnosti, nízku spotrebu ovocia a zeleniny, nedostatok fyzickej aktivity, užívanie tabaku a užívanie alkoholu.
  • Užívanie tabaku je najdôležitejším rizikovým faktorom pre rakovinu, spôsobuje viac než 20 percent celosvetových úmrtí na rakovinu, a asi 70percent svetových úmrtí pripadá práve na rakovinu pľúc.
  • Viac ako 60 percent z celkového počtu nových ročných prípadov sveta sa vyskytuje v Afrike, Ázii, v Strednej a Južnej Amerike. Tieto oblasti tvoria 70 percent svetových úmrtí na rakovinu.
  • Očakáva sa, že počet prípadov rakoviny sa zvýši zo 14 miliónov v roku 2012 na 22 miliónov v nasledujúcich dvoch dekádach. 

Zmena životného štýlu 

V súčasnosti zomiera na rakovinu na celom svete každý rok 8,2 mil. ľudí, z toho 4 mil. ľudí zomierajú predčasne vo veku 30 – 69 rokov.

V mnohých krajinách negatívne vnímanie a stigma spojená s rakovinou, potláča informovanú verejnú diskusiu a udržiava mylné predstavy o nej. To bráni úsiliu o zvýšenie povedomia o prevencii rakoviny, zdravom správaní a včasnej diagnostike. 

Znížením konzumácie alkoholu, zdravšou stravou a zvýšením úrovne fyzickej aktivity, dokážeme zabrániť aspoň jednej tretine najčastejších typov rakoviny. Ak zahrnieme aj fajčenie, tak je to až 50 percent. 

Plánovanie prístupov včasného odhalenia a následnej starostlivosti, prináša jasné výhody. Napriek tomu, niektorí ľudia – najmä tí s nízkym príjmom, nechápu dôležitosť včasnej detekcie, a nevyhľadajú lekára v čase, keď sa objavia prvé príznaky – platí to aj u zdravotníkov.

Čítajte tiež: Od zanedbanej dentálnej hygieny k rakovine: Na toto by sme pri čistení zubov nemali zabúdať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9