Svetový deň boja proti rakovine: Osveta je dôležitá, prognózy totiž neveštia nič dobré!

Štvrtého februára si už niekoľko rokov pripomíname Svetový deň boja proti rakovine.
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-04 19:00:00

Svetový deň proti rakovine (World cancer day), ktorý vyhlásila Medzinárodná únia proti rakovine (UICC) na 4. február už v roku 2002, každoročne prispieva k zvyšovaniu povedomia o tomto ochorení, jeho príčinách, príznakoch a liečbe.

Napriek tomu štatistiky hovoria, že počet prípadov rakovinových ochorení sa neustále zvyšuje. 

Zapojilo sa aj Slovensko 

ÚVZ SR, ako aj všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR v rámci tohto dňa, ale aj na celý február pripravili predovšetkým vzdelávacie a preventívne podujatia, tento rok predovšetkým medzi študentmi stredných škôl a dospelou populáciou.

Podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií patria v SR rakovinové ochorenia dlhodobo medzi dve najčastejšie príčiny smrti s podielom okolo 25 percent.

V roku 2014 zomrelo 13 643 osôb so zhubným nádorom, ktorého lokalizácia bola klinicky veľmi závažná.

„Výskyt zhubných nádorov v celej populácii stúpa. Podľa lokalizácie zhubných nádorov onkoportálu GLOBOCAN v roku 2012 bol na  prvom mieste u mužov kolorektálny karcinóm s 2347 prípadmi ochorenia. U žien patrilo prvé miesto rakovine prsníka s 2643 prípadmi ochorenia, druhým najčastejšie sa vyskytujúcim zhubným ochorením u žien bol kolorektálny  karcinóm a rakovine krčku maternice  so 607 prípadmi ochorenia patrilo piate miesto vo výskyte ochorenia“, uvádza niektoré relevantné štatistiky vedúca pory zdravia  banskobystrického RÚVZ MUDr. Silvia Kontrošová.

Čo o rakovine vieme?  

Rakovina sa zaraďuje medzi hlavné príčiny chorobnosti a úmrtnosti na celom svete s približne 14 miliónov nových prípadov a 8.200.000 rakovinových úmrtí v roku 2012. Očakáva sa, že v priebehu nasledujúcich dvoch desaťročí počet nových prípadov vzrastie cca o 70 percent.

  • U mužov bola najčastejšie diagnostikovaná rakovina v roku 2012 na pľúcach, prostate, konečníku, žalúdku a na pečeni.
  • U žien je najčastejšie diagnostikovaná rakovina na prsníku, konečníku, pľúcach, na krčku maternice a na žalúdku. 
  • Asi 30 percent úmrtí na rakovinu je spôsobených nesprávnym, rizikovým životným štýlom: ide o vysoký index telesnej hmotnosti, nízku spotrebu ovocia a zeleniny, nedostatok fyzickej aktivity, užívanie tabaku a užívanie alkoholu.
  • Užívanie tabaku je najdôležitejším rizikovým faktorom pre rakovinu, spôsobuje viac než 20 percent celosvetových úmrtí na rakovinu, a asi 70percent svetových úmrtí pripadá práve na rakovinu pľúc.
  • Viac ako 60 percent z celkového počtu nových ročných prípadov sveta sa vyskytuje v Afrike, Ázii, v Strednej a Južnej Amerike. Tieto oblasti tvoria 70 percent svetových úmrtí na rakovinu.
  • Očakáva sa, že počet prípadov rakoviny sa zvýši zo 14 miliónov v roku 2012 na 22 miliónov v nasledujúcich dvoch dekádach. 

Zmena životného štýlu 

V súčasnosti zomiera na rakovinu na celom svete každý rok 8,2 mil. ľudí, z toho 4 mil. ľudí zomierajú predčasne vo veku 30 – 69 rokov.

V mnohých krajinách negatívne vnímanie a stigma spojená s rakovinou, potláča informovanú verejnú diskusiu a udržiava mylné predstavy o nej. To bráni úsiliu o zvýšenie povedomia o prevencii rakoviny, zdravom správaní a včasnej diagnostike. 

Znížením konzumácie alkoholu, zdravšou stravou a zvýšením úrovne fyzickej aktivity, dokážeme zabrániť aspoň jednej tretine najčastejších typov rakoviny. Ak zahrnieme aj fajčenie, tak je to až 50 percent. 

Plánovanie prístupov včasného odhalenia a následnej starostlivosti, prináša jasné výhody. Napriek tomu, niektorí ľudia – najmä tí s nízkym príjmom, nechápu dôležitosť včasnej detekcie, a nevyhľadajú lekára v čase, keď sa objavia prvé príznaky – platí to aj u zdravotníkov.

Čítajte tiež: Od zanedbanej dentálnej hygieny k rakovine: Na toto by sme pri čistení zubov nemali zabúdať!

2016-02-04 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia