Prelom v medicíne na celom svete: Budúcnosť je v tejto liečbe!

Liečba kmeňovými bunkami sa za posledné roky stala prelomom vo viacerých odvetviach medicíny na celom svete.
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-18 19:00:00

Liečba kĺbov kmeňovými bunkami je jednou z najmodernejších liečebných metód v oblasti ortopédie. Na Slovensku ako jediná zabezpečuje tento druh liečby Nemocnica Malacky.

Aj napriek tomu, že liečba artrózy kolenných a bedrových kĺbov je u nás len niekoľko mesiacov, zrealizovalo sa už viac ako sto aplikácií a pacienti sa tešia pozitívnym výsledkom. V 79 percentách prípadov sa im zmiernili bolesti a 71 percent pacientov sa teší zvýšeniu hybnosti predtým problematického kĺbu.

Liečba kmeňovými bunkami sa za posledné roky stala prelomom vo viacerých odvetviach medicíny na celom svete. Jej priaznivé výsledky potvrdzujú tisíce spokojných pacientov a lekári v nej vidia budúcnosť medicíny.

Kmeňové bunky majú obrovský liečebný potenciál na liečbu rôznych zdravotných problémov, ako sú autoimunitné ochorenia, bolesti chrbta, traumy mozgu a miechy, mozgová obrna, mŕtvica, cukrovka, srdcové ochorenia, ochorenia obličiek a mnoho iných ochorení, ktorých príčinou je poškodenie buniek. Jednou z nových oblastí rozvoja liečby je aj liečba onkologických ochorení. Som presvedčený, že bunková terapia čoskoro nahradí mnohé chirurgické, farmakologické či rehabilitačné postupy a výkony,“ vysvetľuje popredný americký ortopéd Brian Mehling, M.D., špecialista na kmeňové bunky a zakladateľ Blue Horizon International.

Liečba artrózy kĺbov má u Slovákov veľmi dobré výsledky

Kmeňové bunky pomáhajú už aj slovenským pacientom. Liečba artrózy bedrových a kolenných kĺbov sa realizuje s použitím patentovanej technológie Blue Horizon International (BHI) v jedinom zdravotníckom zariadení na Slovensku, Nemocnici Malacky. Pacienti vyjadrili svoju spokojnosť s liečbou v nedávno realizovanom prieskume.

Kmeňovými bunkami sme za uplynulý rok pomohli už viac ako stovke boľavých kĺbov. Pacienti pociťujú prvé zlepšenie už po pár týždňoch, celkový stav chrupavky sa výrazne zlepší do 2-3 mesiacov po liečbe,“ hovorí o skúsenostiach svojich pacientov MUDr. Milan Hric z Nemocnice Malacky.

Podľa prieskumu, polovica pacientov už 10 dní po zákroku zaznamenala zníženie bolestivosti kĺbu. Po 3 mesiacoch po aplikácii sa z ústupu bolesti kĺbov tešilo už 62 % opýtaných, po 6 mesiacoch od liečby to bolo 79 % pacientov. Tretina pacientov sa pochválila, že vďaka zákroku prestali brať lieky proti bolesti. Navyše až 71 % pacientov potvrdilo, že vďaka liečbe sa zlepšila pohyblivosť postihnutého kĺbu.


Tajomstvo odhalené: Čo všetko sa odohráva v našej hlave, keď večer vyjedáme chladničku!


„Našou najväčšou odmenou sú pre nás spokojní pacienti, ktorí sa opäť môžu hýbať a naplno sa venovať svojej rodine, záujmom či športu,“ uzatvára MUDr. Hric.

Zoznámte sa s najmodernejšou liečbou artrózy

Na liečbu artrózy kĺbov sú použité vlastné kmeňové bunky z tuku pacientov. Tí, ktorí sa rozhodnú pre liečbu kmeňovými bunkami, sa dostávajú do profesionálnej starostlivosti MUDr. Milana Hrica a jeho špecializovaného tímu. Po absolvovaní konzultácie k nám prichádzajú pacienti na jednoduchý zákrok, ktorý prebieha len v lokálnej anestézii, trvá približne len 4 hodiny a nevyžaduje si následnú hospitalizáciu pacienta.

„Kmeňové bunky sa získavajú z telesného tuku pacienta. Po odobratí tukového tkaniva, zväčša z oblasti brucha sa kmeňové bunky špeciálnou metódou v sterilných podmienkach izolujú, spracujú a následne sa vpichnú do miesta poškodenia. Po aplikácii si v kĺbe vyhľadajú poškodené miesto, usadia sa a začnú sa meniť na bunky chrupavky, ktorá nezhrubne, len sa vyhladia jej defekty. Liečba je tým trvalejšia, čím je aplikovaná v skoršom štádiu poškodenia chrupavky v kĺbe,“ vysvetľuje priebeh zákroku MUDr. Hric.

Nemocnica v Malackách reaguje na svetové trendy v poskytovaní špičkovej zdravotnej starostlivosti.  Ako jediná na Slovensku lieči artrózu bedrových a kolenných kĺbov kmeňovými bunkami.

„Neustále hľadáme nové spôsoby, ako priniesť našim pacientom zdravotnú starostlivosť na svetovej úrovni. Sme hrdí na to, že aj zavedením inovatívnej metódy liečby kmeňovými bunkami sa nám to úspešne darí. Pacienti nielen zo Záhoria, ale aj zo vzdialenejších regiónov Slovenska, k nám prichádzajú, aby sa zbavili svojej bolesti kĺbov,“ konštatuje riaditeľ Nemocnice Malacky Ing. Peter Kalenčík, MSC.


Pravda o vašom zdravotnom stave za 60 sekúnd: Odhaľte vďaka lyžičke, ako ste na tom!


Podrobný postup zákroku

Zákrok prebieha v lokálnom znecitlivení a trvá približne 6 hodín, všetko v rámci jedného dňa. Predchádza mu konzultácia s lekárom, ktorý pacientovi vysvetlí potrebné detaily a zároveň zváži jeho zdravotný stav. Zohľadňujú sa doterajšie nálezy, vyhotovia sa aktuálne RTG a MR snímky. Pacient ešte pred operáciou musí absolvovať predoperačné vyšetrenia na vylúčenie kontraindikácií. V deň konania zákroku prichádza pacient ráno, kedy sa robia posledné odbery krvi na sérologické testy a plazmu.

1. ODBER

Z oblasti brucha a podbruška sa šetrným odsatím odoberá v lokálnom znecitlivení približne 50 ml, v prípade aplikácie do 2 kĺbov je to 100-150 ml, podkožného tuku.

2. IZOLÁCIA

Z lipoaspirátu sa separujú bunky stromálnej vaskulárnej frakcie, ktoré obsahujú potrebné kmeňové bunky. Tie sa ďalej spracovávajú, aby sa do kĺbov aplikovali len bunky tej najvyššej kvality. Príprava si vyžaduje 3-4 hodiny – záleží od množstva materiálu ako aj počtu kĺbov, do ktorých bude preparát aplikovaný.

3. APLIKÁCIA

Izolované kmeňové bunky sú podávané spolu s plazmou obohatenou o trombocyty ako nosiče kmeňových buniek. Preparát sa injekčne aplikuje do postihnutého miesta, zákrok trvá približne 5 minút.

Čítajte tiež: Správne vetranie v zime: Ako nás môže tento nevinný zvyk ohroziť?

Fotogaléria

2016-01-18 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia