Aj mierne zhoršenie funkcie obličiek môže uškodiť: Vplýva na srdce!

Aj nepatrné zhoršenie funkcie obličiek môže spôsobiť mierne poškodenie srdca a obehovej sústavy.
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-15 19:00:00

Aj nepatrné zhoršenie funkcie obličiek môže spôsobiť mierne poškodenie srdca a obehovej sústavy. Ako upozornili, pacienti so zhoršenou funkciou tohto párového orgánu by preto mali pamätať aj na srdcové ochorenia, a tak zvýšiť prevenciu pred ich vznikom.

Podľa spoluautora štúdie Jonathana Townenda z Queen Elizabeth Hospital Birmingham v Edgbastone, väčšina ľudí, ktorí majú problémy s obličkami, majú aj iné ťažkosti ako napríklad vysoký krvný tlak či cukrovku.

Z tohto dôvodu sa doteraz nedalo s určitosťou povedať, či problémy s obličkami zvyšujú riziko srdcových ochorení. V novej štúdii preto výskumníci analyzovali zdravých ľudí, pričom šlo o 68 darcov obličky, ktorým ju odobrali medzi rokmi 2011 až 2014. Okrem toho vedci do výskumu zapojili kontrolnú skupinu, ktorá pozostávala z 58 bežných ľudí. 

Zmeny krvného tlaku sa nezaznamenali 

Vedci účastníkov štúdie sledovali počas jedného roka. U donorov sa pritom prejavila očakávaná zmena obličkovej činnosti. Snímky z magnetickej rezonancie však u nich ukázali aj zväčšenie ľavej srdcovej komory a krvné testy odhalili zasa nárast indikátorov poškodenia srdca. Počas štúdie ale vedci nezaznamenali zmeny krvného tlaku, a to ani u darcov obličky či u kontrolnej skupiny.

"Dokonca u veľmi zdravých jedincov sa drobné zníženie fungovania obličiek z normálu na úroveň mierne pod ním spájalo s nárastom ľavej srdcovej komory, čo spôsobuje tvrdnutie srdca a zhoršuje jeho schopnosť kontrakcie," priblížil výsledky Townend.

Priamy dôkaz  

"Toto je dôkaz, že zníženie funkcie obličiek vedie priamo k merateľným nepriaznivým vplyvom na srdce a srdcovú sústavu, dokonca aj bez iných rizikových faktorov," dodal tiež. 

Ako povedal Vivekanand Jha z George Institute for Global Health v Novom Dillí, ktorý nebol súčasťou výskumu, zistené abnormality si však nevyžadujú liečbu.

"Klinický vplyv týchto zistení treba zistiť dlhodobými štúdiami, ktoré budú sledovať, či sa u týchto jedincov vytvorí nejaké významné kardiovaskulárne ochorenie," vyjadril sa. 

Autori štúdie tiež upozornili, že potenciálni darcovia obličky sa nemusia výsledkov obávať.

"Darcovstvo obličky sa zvažuje u veľmi zdravých jedincov, ktorí majú extrémne nízke riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia. Dokonca aj keď sa im zvýši dlhodobé riziko, ich absolútna rizikovosť pravdepodobne zostáva nižšia ako u priemernej populácie," povedal Townend.

"Nemyslím si, že výsledky by mali niekoho odradiť od darovania obličky," doplnil. 

Čítajte tiež: Ako znížiť krvný tlak? Táto jedna vec môže zachrániť vaše zdravie!

Fotogaléria

2016-01-15 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia