Vedecky potvrdené: Červené víno skutočne pomáha v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam!

Choroby z civilizácie sa nás týkajú čoraz viac. Záchrana by mohla byť malá molekula.
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-28 15:30:00

Ústav normálnej a patologickej fyziológie (ÚNPF) Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave prezentoval výsledky projektu Centra excelentnosti SAV pre výskum regulačnej úlohy oxidu dusnatého v chorobách z civilizácie (NOREG).

Závažné civilizačné ochorenia ako hypertenzia, diabetes či obezita, ktoré sú hlavnými rizikovými faktormi kardiovaskulárnych chorôb, ale aj sociálny stres, poruchy biorytmov a duševné ochorenia spája malá životne dôležitá molekula oxidu dusnatého (NO).

Choroby z civilizácie? Tento pojem naozaj existuje! 

K tzv. chorobám z civilizácie môže viesť práve jeho nedostatočná alebo naopak vysoká produkcia. 

"Nedostatočná dostupnosť NO môže zvyšovať vysoký krvný tlak. Pri diabete hrá NO veľmi dôležitú úlohu pri adaptácii diabetického srdca na zmenené podmienky. Pri obezite NO zohráva veľmi dôležitú úlohu vo vzťahu k leptínu," uviedla na tlačovej konferencii vedúca výskumného projektu a riaditeľka ÚNPF SAV Oľga Pecháňová s tým, že všetky tieto poruchy môžu vyústiť do zlyhania srdca, infarktu myokardu a mozgovej porážky.

Ďalej konštatovala, že zmenená produkcia NO sa tiež preukázala pri sociálnom strese a poruchách biorytmu.

"Tam sme sledovali vzťah NO a cirkadiálnej organizácie v nestabilných svetelných podmienkach. Pri duševných poruchách sledujeme zmenenú produkciu NO nielen na proteínovej, ale aj na genetickej úrovni, NO má veľmi dôležitú úlohu pri degenerácii neurónov," doplnila Pecháňová a podčiarkla, že všetky zmeny v produkcii NO vo zvýšenej alebo zníženej miere môžu viesť k uvedenému zlyhávaniu srdcu, k infarktu či mozgovej porážke.

Najvyššie ocenenie pre slovenských vedcov 

Slovenskí vedci sledovali mnohé látky, ktoré regulujú produkciu NO a udržiavajú túto molekulu (v roku 1998 za ňu získali jej objavitelia Nobelovu cenu) na normálnej úrovni.

"K takýmto látkam patria nielen výťažky z červeného vína, ale aj z rôzneho ovocia, ako je hrozno. Teraz sa veľmi hovorí o arónii, aj my môžeme potvrdiť jej pozitívny a benefičný účinok pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb," povedala pre TASR Pecháňová.

Výskum tiež potvrdil, že epikatechín, ktorý obsahuje hlavne horká čokoláda, môže predchádzať vysokému krvnému tlaku a má ochranné účinky pri kardiovaskulárnych chorobách.

"Pri oboch látkach však musím upozorniť, že treba dávať pozor. My sme nesledovali červené víno ako také, iba výťažok, ten má ochranný charakter, nie alkohol," zdôraznila s tým, že je nutné si dávať pozor aj pri jedení čokolády.

Nadmerná konzumácia neprináša prospech, práve naopak 

Tá síce dodá nášmu telu epikatechín, ale jej nadmerná konzumácia môže viesť k obezite či cukrovke.

"Oxid dusnatý je ako keby vyvažovacia molekula, ktorá zabraňuje kardiovaskulárnym chorobám, poškodeniu srdca a ciev, ale aj obličiek a iných tkanív. Samozrejme, ak je jej príliš veľa, potom už tkanivo poškodzuje," varuje Pecháňová.

Pre optimálnu produkciu NO v našich telách radí jesť veľa zeleniny a ovocia, hlavne toho čo najtmavšieho - ríbezlí, čučoriedok, červeného hrozna:

"Tie šupky obsahujú polyfenolické, antioxidačné ochranné látky, ktoré udržujú produkciu NO na normálnej úrovni. Tmavé ovocie je najzdravšie a najviac vplýva prevenčne pred kardiovaskulárnymi chorobami."
 

Čítajte tiež: Čo sa stane, ak si nevymeníte starú zubnú kefku? S týmto nikto nepočítal! 

Fotogaléria

2015-11-28 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia