Nenápadné ochorenie, ktoré udrie nečakane: Berie ľudské životy ako na bežiacom páse!

Fajčenie je mimoriadne nebezpečné a zvyšujete si tým riziko vzniku rakoviny pľúc.
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-10 19:00:00

Rakovina pľúc je celosvetovo najčastejšie nádorové ochorenie u mužov a tretie najčastejšie u žien. Na Slovensku je každý rok diagnostikovaných viac ako 2 500 nových prípadov.

Bez jedla človek vydrží mesiac, bez vody tri dni, ale bez dychu a životodarného kyslíka niekoľko málo minút. Plocha pľúc dospelého človeka má veľkosť asi ako päť futbalových ihrísk a každú minútu predýchame 6-8 litrov vzduchu.

Nádory pľúc patria medzi najrozšírenejšie a najzhubnejšie onkologické ochorenia. Ich zákernosť je najmä v tom, že v počiatočných štádiách (až štvrtina prípadov) sa nijako neprejavujú a pri neskorších štádiách je nevyhnutné podstúpiť náročnú chirurgickú a onkologickú liečbu. V pľúcach totiž nie sú nervy, ktoré by viedli bolesť, aj preto príznaky ako kašeľ, dýchavičnosť, bolesť na hrudi či vykašliavanie krvi prichádzajú aj v štádiu, keď už karcinóm prerastá do okolia. Väčšina slovenských pacientov s rakovinou pľúc, je, bohužiaľ, diagnostikovaná v pokročilých štádiách.

Zvrat spôsobili cigarety

Každých 30 sekúnd na svete niekto zomiera na rakovinu pľúc. Pritom až do 20. rokov 20. storočia bola považovaná skôr za raritu, ktorá vzbudzovala záujem odborníkov. Neuveriteľný zvrat v negatívnom zmysle slova však prinieslo masové rozšírenie nového produktu – cigariet. Nie je však pravdou, že rakovina pľúc sa týka výlučne fajčiarov a starých ľudí. Dnes postihuje, hoci v menšej miere, aj tých, ktorí s fajčením pred rokmi prestali, nefajčiarov a čoraz mladších ľudí. Pripisuje sa aj zhoršenému stavu ovzdušia, väčšej koncentrácii priemyselných splodín a masovému používaniu chemikálií v poľnohospodárstve.

November venovaný tejto chorobe

November je už od roku 1995 považovaný za Mesiac povedomia o rakovine pľúc. Odborníci, pacientske organizácie aj laická verejnosť sa v tomto období snažia s pomocou edukačných aktivít i charitatívnych akcií zlepšovať vedomosti o rakovine pľúc – o jej včasnej diagnostike, rizikových faktoroch, o prevencii, liečbe. Ešte pred niekoľkými rokmi sa pľúcna rakovina považovala za nevyliečiteľné, smrteľné ochorenie. Samozrejme, aj dnes je strašiakom – chorobu vo väčšine prípadov diagnostikujú v pokročilejšom štádiu, navyše sa  aj po liečbe často vracia a niektoré nádory pľúc rýchlo metastázujú.

Problémy v liečbe a diagnostike

Nie vždy je však na vine len samotný pacient, ktorý do ambulancie prichádza neskoro.

Rada by som upriamila pozornosť aj na dlhé určovanie správnej diagnózy a čakanie na liečbu. Máme pacientov, ktorým lekári aj osem mesiacov nevedeli diagnostikovať rakovinu pľúc  a chodili od jedného odborníka ku druhému, až sa ochorenie dostalo do štádia metastáz,“ hovorí Ing. Anna Valachová, zakladateľka a správkyňa Nadácie na pomoc onkologickým pacientom. „Chýba aj počítačové prepojenie medzi jednotlivými odborníkmi. Onkopacient v paliatívnej starostlivosti čaká dlhý čas na invalidný vozík, a to ani nehovorím o polohovateľnej posteli. To sú problémy, ktoré nás reálne trápia,“ dodáva.

Popri vývoji liekov proti rakovine by mala byť v popredí aj kvalita života pacienta počas liečby. V súčasnosti je štandardom aj tabletová forma liečby rakoviny pľúc, čo znižuje počet hospitalizácií, infúzií, častých návštev nemocníc a v konečnom dôsledku to zlepšuje psychický stav pacienta. Okrem chirurgickej liečby, rádio- a chemoterapie existuje aj cielená biologická liečba tejto diagnózy, tá sa však používa v pokročilých štádiách rakoviny.

Môže postihnúť aj nefajčiara

Najčastejším typom pľúcnej rakoviny je tzv. nemalobunkový karcinóm pľúc, ktorý tvorí až 85 % prípadov. Najzhubnejší typ rakoviny pľúc je malobunkový, ktorý tvorí 15-25 % všetkých pľúcnych nádorov, agresívne rastie a rýchlo metastázuje.

,,Karcinóm pľúc môže postihnúť muža aj ženu, fajčiara aj nefajčiara,“ tvrdí doc. MUDr. Peter Beržinec, CSc., z Onkologického oddenia Špecializovanej nemocnice sv. Svorada v Nitre. Upozorňuje tak na cieľ tohtoročnej kampane – rakovinu pľúc môže dostať naozaj ktokoľvek. ,,Hoci postihuje častejšie mužov, počet žien s rakovinou pľúc stúpa. Navyše pribúdajú pacienti nižších vekových skupín. A hoci nie všetci, ale väčšina tých, ktorí ochoreli na túto diagnózu, bolo v kontakte s tabakom.“

Najúčinnejšou prevenciou je teda stále klasické: Nefajčiť aktívne ani pasívne.

"Nesúď, ale buď opatrný"

S cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na túto diagnózu, najmä v súvislosti s prevenciou a včasným odhalením príznakov, sa Slovensko a občianske združenie Druhý dych pripája ku každoročnej  celosvetovej iniciatíve pod vedením organizácie Lung Cancer Europe ,,Nesúď, ale buď opatrný“ (Dont judge, take care). V obchodných centrách v Bratislave (10. 11. - 12.11.2015), v Banskej Bystrici (15.11.2015), Prešove (19.11. - 20.11.) a v Nitre (23.11. - 25.11.)  bude umiestnená nafukovacia maketa pľúc a zájemcovia dostanú brožúrku s témou pľúcnych ochorení a letáčiky združenia Druhý dych.

Takisto si môžu dať bezplatne odmerať vitálnu kapacitu pľúc (množstvo vzduchu, ktoré vydýchneme pri maximálnom výdychu po maximálnom nádychu, u žien je to asi 3,5 litra, u mužov aj 5 litrov, závisí od telesnej výšky, hmotnosti, tvaru a rozmerov hrudníka, trénovanosti).

,,Rakovina pľúc zmení človeku život, my však nechceme, aby v tom pacienti ostali sami. Naším cieľom je pomáhať v boji s ochorením nielen im, ale aj ich najbližším, pretože ochorenie postihne celú rodinu, priateľov aj blízkych,“ hovorí prezidentka OZ Druhý dych Denisa Selická. 

Čítajte tiež: Zbavte sa sami bolesti zubov: Behom niekoľkých minút obrovská úľava!

Fotogaléria

2015-11-10 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia