Metóda MDM zbavuje slovenských pacientov bolestí už rok: Pomohla takmer sto ľuďom!

Slovenskí pacienti, ktorí majú bolesti spojené s cukrovkou, majú nádej na liečbu.
Zdroj: profimedia.sk
2015-10-31 14:30:00

Ľuďom, ktorých trápia chronické bolesti alebo bolesti spojené s cukrovkou, pomáha na Slovensku už rok terapia MDM. Vo dvoch centrách, ktoré vznikli v Bratislave a v Banskej Bystrici, terapiu podstúpilo takmer 100 pacientov.

Terapia podľa klinických skúšok priaznivo pôsobí na liečbu pooperačných a poúrazových stavov, napríklad pri dlhodobej bolesti po zlomeninách, po výronoch členku, po gynekologických zákrokoch a pod. Podľa reakcií pacientov priaznivo pôsobí aj na sexuálny apetít.

Chronická dlhodobá bolesť je každodennou súčasťou života približne šiestich percent populácie. Odhaduje sa, že sa až 70 percent týchto prípadov nelieči podľa najmodernejších vedeckých poznatkov. Jedným z tých najnovších, ktoré môžu pacienti využívať na Slovensku od minulého roka, je terapia MDM.

Tá pomáha pacientom zbaviť sa nielen chronických bolestí, ale tiež komplikácií spojených s cukrovkou – chronických rán, vrátane tzv. syndrómu diabetickej nohy či diabetickej polyneuropatie.  V Českej republike, odkiaľ metóda na Slovensko vlani prišla, má už vyše šesťročnú históriu a viac ako 2500 liečených pacientov s 80-percentnou úspešnosťou.

Prvé skúsenosti majú po roku fungovania MDM centier na Slovensku aj slovenskí lekári, ktorí metódu použili na takmer sto pacientoch. Najčastejšou diagnózou v slovenských MDM centrách bola diabetická polyneuropatia, terapiu však úspešne podstúpili aj ľudia s chronickými ranami a chronickými bolesťami.

Metóda MDM

Terapia MDM je jednou z metód zo skupiny transkraniálnych elektro-stimulačných metód. Ide o fyzikálnu neinvazívnu liečbu, ktorá upravuje a harmonizuje poruchy spôsobené funkčnými a orgánovými chorobami či traumami. Originálne je pri nej umiestnenie elektród na hlave pacienta vo frontálno-occipitálnej pozícii a priebeh modulovaného elektrického prúdu.

Pacienti, ktorí terapiu podstúpili, najčastejšie uviedli, že sa im:

  • zlepšil spánok,
  • zmiernili bolesti nôh,
  • zmiernilo mravčenie a pálenie v rukách a nohách,
  • zároveň sa zvýšila citlivosť končatín,
  • ustúpili kŕče,
  • mali pocit väčšej energie, a zároveň upokojenia organizmu.

Odborník o mäse, ktoré údajne spôsobuje rakovinu: Nemalo by sa zakazovať!


Keď štandardná liečba nezaberá

Metóda MDM je vhodná predovšetkým v prípadoch rezistencie na liečbu, pri neznášanlivosti či alergických reakciách na farmaceutické preparáty, alebo ako podpora účinkov štandardnej liečby. Lekári odporúčajú diabetikom terapiu MDM aj ako prevenciu pred vznikom bolestivých stavov, predovšetkým diabetickej neuropatie.

V súčasnosti sa terapia ponúka ako doplnková liečba diabetickej polyneuropatie a porúch mikrocirkulácie. Vzhľadom na to, že sa terapia MDM nehradí z prostriedkov verejného zdravotného poistenia, je zrejmé, že si ju pacienti volia až v druhom rade alebo ako alternatívu ku klasickému spôsobu liečby v prípadoch, keď nie sú výsledky štandardnej liečby uspokojivé. Aj napriek tomu, že do ordinácií lekárov poskytujúcich neinvazívnu fyzikálnu terapiu MDM prichádzajú pacienti až vo fáze chronických bolestí, výsledky účinkov terapie sú veľmi povzbudivé.

„Je dôležité na každý problém nazerať a riešiť ho komplexne. MDM nie je v týchto prípadoch jediným možným riešením – je však vhodným riešením ťažkostí pacientov pri zlyhaní klasickej liečby,“ hovorí MUDr. Vladimír Hostýn z bratislavského MDM centra.

Tam sa vďaka sprievodným vyšetreniam podarilo zistiť diagnózu, ktorá sa v iných zdravotníckych zariadeniach nezistila, tzv. syndróm Charcotovej nohy, a to rovno v prípade dvoch pacientov.

„V budúcnosti by sme chceli MDM liečbu využiť aj v telovýchovnom lekárstve ako spôsob dlhodobej regenerácie organizmu,“ dodáva MUDr. Hostýn.


Koniec kašľaniu: Účinný sirup, ktorý odstráni hlieny z pľúc a priedušiek!


Výrazné zníženie bolesti už počas terapie

Metóda MDM patrí do skupiny takzvaných transkraniálnych elektrostimulačných metód. Už po prvých výkonoch pacienti uvádzajú, že zaznamenali pozitívne účinky. 80 percent z nich uviedlo, že im terapia pomohla úplne alebo čiastočne sa zbaviť pálčivých bolestí, zmierniť alebo úplne odstrániť kŕče a mravčenie v dolných končatinách. Pacienti začali mať znovu cit v nohách a mohli sa po mnohých mesiacoch opäť vyspať. Mnoho pacientov tiež uviedlo, že sa im v priebehu terapie zvýšil sexuálny apetít.

 „Doterajšie skúsenosti s MDM terapiou sú veľmi dobré, všetci pacienti terapiu absolvovali bez komplikácií a bez vedľajších účinkov. Niektorí pacienti už počas terapie pociťovali zlepšenie stavu v zmysle zmiernenia niektorých ťažkostí alebo zlepšenia citlivosti dolných končatín,“ zhodnotil MUDr. Peter Knotek, ktorý vedie MDM centrum v Banskej Bystrici.

Liečba je úplne neinvazívna, nebolestivá a pacienta nijakým spôsobom nezaťažuje. Má minimálne množstvo kontraindikácií a žiadne nežiaduce účinky. MDM terapia sa skladá z 13 procedúr, ktoré po sebe nasledujú počas 10 kalendárnych dní (prvé 3 dni prebieha procedúra 2x denne, potom 1x denne). Jedna procedúra trvá 30 minút.

Klinické štúdie a štatistiky

V ČR sa uskutočnili tri klinické randomizované cross-over štúdie vo FN Motol v Prahe, FN v Hradci Králové a FN v Plzni. Dve z nich preukázali významné zlepšenie neuropatickej bolesti a periférnej kapilárnej cirkulácie. Tretia štúdia zlepšenie tiež preukázala, ale pod hranicou štatistickej významnosti voči placebovej skupine. Minulý rok na jar českí lekári zverejnili výsledky ďalších klinických follow-up štúdií zameraných na liečbu chronických bolestí a chronických rán. Štúdie trvajúce vyše roka preukázali významný vplyv MDM pri liečbe týchto zdravotných komplikácií.

Ako to funguje?

Metóda MDM sa zaraďuje do skupiny transkraniálnych elektrostimulácií (TES), ktorým v uplynulých desiatich rokoch odborná verejnosť začala venovať značnú pozornosť. Za komplikovaným názvom sa v podstate skrýva elektrostimulácia mozgu. Pacient príde do centra, usadí sa v kresle a personál mu na hlavu pripevní tzv. náhlavnú súpravu, ktorá pripomína slúchadlá. Tie cez čelo a zátylok vysielajú do mozgu špeciálne zakrivené elektrické impulzy. Pod „slúchadlá“ sa pre dosiahnutie lepšej vodivosti vložia navlhčené vatové tampóny. Pri aplikácii elektrických impulzov hrá v miestnosti relaxačná hudba, klient má relaxovať a podriemkavať. Pacient impulzy po 5 minútach už spravidla necíti.

Čítajte tiež: Výhody unikátnej zeleniny: Dobré dôvody, prečo jesť zeler každý deň!

Fotogaléria

2015-10-31 14:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia