Na jeseň dávame chirurgom zabrať: Šokuje vás, s akým zraneniami navštevujeme lekárov najčastejšie!

Príprava na zimu je častým dôvodom, prečo chodia pacienti do nemocnice s krvácajúcimi ranami.
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-13 19:00:00

Jeseň, chystanie dreva, cirkulár, neopatrnosť a alkohol, to je kombinácia, ktorá práve v tomto období zvyšuje počet pacientov s vážnymi zraneniami ruky vo FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Práve v takomto období majú najviac prípadov, kedy špecialisti z Kliniky plastickej chirurgie SZU FNsP F. D. Roosevelta zachraňujú ľuďom odťaté prsty, ruky a ošetrujú devastačné zranenia končatín. Nastupuje mikrochirurgia

"Pri mikrochirurgických výkonoch za použitia mikroskopu alebo lúp spolu s mikroinštrumentáriom operujeme drobné štruktúry vo veľkosti rádovo niekoľko milimetrov. Je to technicky náročné, vyžaduje si to veľkú zručnosť. Operácie trvajú aj niekoľko hodín," uviedol lekár Jozef Ulianko z Kliniky plastickej chirurgie.

Chirurgovia sa snažia pospájať kosti, milimetrové cievy a nervy ruky tak, aby predišli trvalým následkom u pacienta. Všetko však závisí od charakteru úrazu, miesta a výšky amputácie. Dôležitú úlohu zohráva tiež čas, kedy sa k nim pacient dostane.

Drevo na zimu má svoje "obete" 

Podľa Ulianka sú tieto replantácie sezónnou záležitosťou. Najčastejšie sa vyskytujú práve na jeseň, keď si ľudia chystajú drevo na zimu. Najviac zranení pritom spôsobuje cirkulár, ktorý je až v 80 percentách prípadov príčinou amputácie prstov. Dosť pacientov, ktorých k nim privezú, býva pod vplyvom alkoholu.

Výnimkou nie sú ani úrazy pri zabíjačkách alebo nepozornom používaní domácich spotrebičov, napríklad mlynčekov na mäso. Lekárom až zastáva rozum, keď im privezú štvorročné dieťa s odťatým prstom, o ktorý prišlo pri rúbaní dreva. Zväčša ide o sociálne slabé rodiny, kde majú deti voľný prístup k sekere.

Po ôsmich hodinách je hojenie ťažšie 

V prípade správneho ošetrenia úrazu priamo na mieste, dovezenia napríklad amputovaného prsta čo najskôr, vedia na klinike banskobystrickej nemocnice, ľudovo povedané, prišiť chýbajúcu časť s veľkou šancou, že trvalé následky budú minimálne. Šesť až osem hodín je čas, dokedy treba obnoviť cievy a krvný obeh v amputovanom prste, aby bola vysoká pravdepodobnosť prihojenia.

Ako pripomenul Ulianko, keď sa už taký úraz stane, v prvom rade treba zastaviť krvácanie, postihnutú časť zakryť niečím čistým, najlepšie obväzom. A samozrejme nájsť amputovanú časť. Záchranári ju už potom očistia od hrubej špiny, zabalia do gázy a vrecka, ktoré ponoria do vody s ľadom.

Čítajte tiež: Obľúbený zázvor nie je pre všetkých: Vyvarujte sa ho skôr, ako vám ublíži!

2015-10-13 19:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia