Panika na východe krajiny: Hrozí nedostatok vakcín proti vyčíňajúcej žltačke?

Východ Slovenska už pár mesiacov bojuje s nebezpečnou žltačkou - je pravda, že vakcín je málo?
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-09 19:00:00

Zvýšený dopyt po vakcínach evidujú na Zemplíne, kde sa rozšírila žltačka. S ochorením tu zápasia už niekoľko týždňov. Na infekčnom oddelení michalovskej nemocnice hospitalizovali v posledných dvoch týždňoch zvýšený počet pacientov so žltačkou.

Na vine je nedostatočná hygiena 

Pochádzajú z okresov Medzilaborce, Snina, Humenné, Michalovce a Vranov nad Topľou. 

„Nemocnica rozšírila kapacitu oddelenia o 15 lôžok. Momentálne je tam hospitalizovaných 27 pacientov rôznych vekových kategórií. V prípade potreby je oddelenie pripravené prijať ďalších pacientov s uvedenou diagnózou,“ informoval Tomáš Kráľ zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá prevádzkuje michalovskú nemocnicu. 

V meste Snina evidujú zvýšený počet ľudí nakazených vírusovou hepatitídou typu A od septembra. Počas tohto mesiaca odtiaľ hlásili 39 chorých, za mesiac október je to zatiaľ 21 prípadov žltačky. V Humennom doteraz zaevidovali 12 a v Medzilaborciach 55 chorých s najvyšším výskytom ochorenia v mesiacoch jún a júl.

Medzi nakazenými sú hlavne ľudia žijúci v prostredí s nízkym hygienickým štandardom, informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Humennom. 

Pre žltačku zrušili jarmok 

Epidemický výskyt žltačky zaznamenali hygienici aj v okrese Vranov nad Topľou. Súčasťou opatrení vranovského RÚVZ boli mimoriadne očkovania, zrušenie jarmoku v Hanušovciach a neskorší začiatok školského roka v obci Vechec. Na Vranovskom jarmoku sa v dňoch 9. a 10. októbra, v rámci prevencie voči žltačke, nebude predávať občerstvenie a nápoje

Na Zemplíne evidujú pre výskyt žltačky zvýšený záujem o očkovacie vakcíny hlavne pre deti.

„V týchto dňoch sme zaznamenali epidémie žltačky typu A na východe Slovenska, čiže dochádza k neočakávanému nárastu dopytu po vakcínach. Preto už v súčasnosti vyskladňujeme mimoriadne objednávky na pokrytie tohto dopytu,“ informoval Pavol Trnovec z farmaceutickej spoločnosti GSK Slovensko. 

Chýbajú vakcíny? 

Podľa medializovaných informácií niektorým lekárňam detské vakcíny chýbajú. Iné zasa hovoria o ich dostatku.

„V posledných dňoch sme zaregistrovali z našich lekární dopyt po detskej vakcíne proti žltačke 'HAVRIX 720 Junior monodose' v oblastiach, kde sa vyskytli ohniská epidémie – Prešovský kraj a Dobšiná v Košickom kraji. Vzniknutú situáciu sme vyriešili mimoriadnym dozásobením daných lekární cez distribučné spoločnosti. V súčasnosti neevidujeme problém s vakcínou HAVRIX pre detských pacientov,“ uvádza sa vo vyjadrení spoločnosti prevádzkujúcej lekárne. 

Medzi najúčinnejšie preventívne opatrenia proti spomínanej chorobe patrí očkovanie a je odporúčané najmä pre osoby vykonávajúce epidemiologicky závažnú činnosť, akou je napríklad manipulácia s potravinami.

Medzi ďalšie preventívne opatrenia patrí dodržiavanie základných zásad osobnej hygieny, umývanie rúk po použití toalety, pred jedlom, umývanie zeleniny, ovocia. V miestach nákazy je mimoriadne dôležitá dezinfekcia rúk, ako i prostredia. 

Čítajte tiež: Veľká konkurencia kávy, ktorá vás prekvapí: Tento nápoj vás viac nakopne!

2015-10-09 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia