Chýba odborná pomoc rodinám s deťmi, ktoré sú ohrozené: Ako sa to bude riešiť?

Primárnym cieľom Centra včasnej intervencie je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi, ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený.
Zdroj: SOCIA
2015-10-07 18:30:00

Ples v opere upriamuje pozornosť na pomoc chorým deťom a ich rodinám. Nadchádzajúci 16. ročník podporí zriadenie a prevádzku špecializovaného centra pre deti s poruchami vývinu, ktorých je na Slovensku akútny nedostatok. centrum včasnej intervencie (CVI) pribudne v Banskej Bystrici.


Súčasný stav problematiky

Každý rok sa na Slovensku narodí viac ako 2000 detí s poškodením orgánov alebo iným zdravotným znevýhodnením. Medzi rizikové skupiny novorodencov patria predčasne narodení novorodenci, novorodenci s vrodenými vývinovými chybami, hypotrofickí novorodenci a asfyktickí novorodenci. Komplikácie môže nastať pred, počas alebo po narodení, pričom sú prechodné alebo nezvratné, no majú vplyv na ďalší vývin dieťaťa. Zdravotné postihnutie charakterizuje takú zmenu zdravotného stavu, ktorá je dlhodobá a mení kvalitu života jedinca. Môže byť spojené s poruchou zraku, pohybu alebo intelektu. Na Slovensku sa narodí ročne až 58-tisíc detí, pričom 5 000 predčasne narodených detí za rok.

Diagnózy, ktorými deti trpia:

  • Dýchacie ťažkosti.
  • Tráviace problémy.
  • Ohrozenie infekciou pre zníženú obranyschopnosť a vystavenie nemocničným nákazám.
  • Porucha zraku, sluchu.
  • Porucha hybnosti.
  • Porucha rastu a vývinu.
  • Hematologické, metabolické a ortopedické problémy atď.

"Mnohé rodiny si špecializovanú starostlivosť nemôžu dovoliť, nemajú k nej prístup a sami nevedia ako s dieťaťom čo najlepšie pracovať. Rozhodli sme sa upozorniť na tento problém a prispieť k jeho riešeniu. Finančný príspevok od hostí 16. plesu v opere poputuje Nadácii SOCIA na vytvorenie a prevádzku Centra včasnej intervencie, ktorých je na Slovensku alarmujúco málo," hovorí Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.

Smutné však je, že na Slovensku fungujú len tri takéto zariadenia (Bratislava, Žilina, Prešov), pričom v Českej republike je ich až 47! Na Slovensku by sme pritom potrebovali najmenej 20 centier. Práve v tejto veľkej spádovej oblasti akútne chýba odborná pomoc rodinám s deťmi so zdravotným znevýhodnením.

„Nesmierne si vážime, že Ples v opere má ambíciu nielen jednorazovo finančne podporiť vznik ďalšieho Centra včasnej intervencie, ale pomáha nám upriamiť pozornosť na závažnú celospoločenskú tému. Spoločným cieľom je správne nastavenie systému tak, aby deti so zdravotným znevýhodnením mali odbornú starostlivosť na dosah vo všetkých kútoch Slovenska,“ hovorí Helena Woleková, správkyňa Nadácie SOCIA.


Nápoj, ktorý zatočí s jesennou chrípkou: Nebudete ho chcieť prestať piť!


Ples v opere rozdelil na dobročinnosť už milión eur

Najväčšie dobročinné spoločenské podujatie svojho druhu na Slovensku je už roky súčasťou života Bratislavy, no jeho charitatívny rozmer presahuje hranice hlavného mesta. Vďaka príspevkom od hostí 15. ročníka Plesu sa zlepšilo vybavenie kliník detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine a v Košiciach. Účel zbierky nadchádzajúceho 16. ročníka zameraním nadväzuje na zbierku z roku 2014, kedy vyzbierané peniaze smerovali na podporu perinatologických centier.

Aj vďaka špecializovaným prístrojom vedia dnes lekári zachrániť život deťom s novorodeneckou hmotnosťou len 500 gramov. Mnohé z týchto detí prežívajú so závažnými vývinovými poruchami, ktoré vyžadujú špecializovanú starostlivosť. Tú vedia im a ostatným zdravotne znevýhodneným deťom poskytnúť práve Centrá včasnej intervencie. Kumulatívna suma, ktorú už doposiaľ vďaka hosťom venoval Ples v opere na dobročinné účely, presiahla v minulom roku hranicu milión eur.

Centrá včasnej intervencie

Primárnym cieľom CVI je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi, ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Filozofia centier vychádza z predpokladu, že práve rodina je tým najvhodnejším miestom pre rast a výchovu detí. Skúsený tím odborníkov centier pomáha nielen podporovať vývin dieťaťa a jeho rodinu, ale snaží sa aj o ich lepšie začlenenie do spoločnosti. Bezplatne ponúka služby sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, špeciálneho a liečebného pedagóga, psychológa či logopéda. Iniciátorom vzniku troch existujúcich CVI na Slovensku je SOCIA - Nadácia na podporu sociálnych zmien.

O Plese v opere

Ples v opere začal písať svoju históriu v roku 2001. Na začiatku bol zámer nadviazať na plesovú tradíciu, ktorá sa pestovala v mestách po celom Slovensku. Dnes predstavuje nielen spojenie spoločenskej elegancie, vysokého kultúrneho zážitku, ale neodmysliteľne k nemu patrí aj jeho dobročinné poslanie.

Ples v opere našiel svoje miesto v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorá sa spája s vrcholnými umeleckými aj spoločenskými podujatiami. Každoročne ho poctia svojou prítomnosťou významné osobnosti spoločenského, kultúrneho aj hospodárskeho života.

Čítajte tiež: Tajomstvo ukryté v chia semienkach: Zaskočí vás negatívna stránka tejto superpotraviny!

Fotogaléria

2015-10-07 18:30:00  |  Foto: Orange  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia