Osveta zvýšila počet transplantácií: Každý môže zachrániť život!

Danile Kuba, riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie je s výsledkami zatiaľ spokojný.
Zdroj: Tlačová správa
2015-10-06 19:00:00

Európska komisia vyhlásila dnešný deň za Európsky deň darcovstva a orgánových transplantácií. Cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku odberového a transplantačného programu.

Nelichotivé štatistiky

V rámci Európy je k dnešnému dňu aktuálne viac ako 70 tisíc pacientov, ktorý čakajú na transplantáciu životne dôležitého orgánu. Transplantáciu podstúpila menej ako polovica z nich. Každý deň zomiera 12 pacientov, ktorí sa transplantácie nedožijú. 

  1.1 2015 -30.9 2015 1.1 2014 - 30.09 2014
počet mŕtvych darcov 71  45
počet živých darcov  15 12
nárast počtu darcov (medziročne)               o 33%
počet transplantácií obličky 148  91
počet transplantácií pečene  23 16
počet transplantácií srdca 22 10
počet transplantácií spolu  193 117
nárast počtu transplantácií (medziročne)          o 40% 

"Staň sa darcom a hovor o tom doma"

Celospoločenská diskusia môže totiž viesť k zlepšeniu nelichotivej štatistiky v oblasti darcovstva a transplantácií orgánov nie len v Európe, ale aj na Slovensku. Práve v s touto myšlienkou vstupovala do ďalšej fázy aj Slovenská trasplantologická spoločnosť. 

"Sme presvedčení, že edukácia verejnosti má zmysel a vidíme, že prináša prvé pozitívne výsledky. Za všetko hovoria aktuálne štatistiky počtu odberov a transplantácií na Slovensku, kedy sme v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zaznamenali nárast o 40 %. Preto budeme v našich aktivitách pokračovať aj naďalej," povedal Daniel, Kuba, riaditeľ Národnej transplantačnej organizácie. 

O možnosti darcovstva sa doma rozprávali aj známe osobnosti, ktoré sa na TV spotoch či reklamných billboardoch podielali. 

"Je to veľmi silná téma, ktorá má zmysel a svoje opodstatnenie. Nikdy nevieme, či my sami nebudeme potrebovať pomoc, kedy budeme odkázaní na transplantáciu," povedala herečka Bibiana Ondrejková. 

Pridali sa k nej aj jej herecké kolegyne, Zuzana Vačková a Andrea Karnasová. Obe už so svojimi ratolesťami hovorili o darcovstve, obe tieto možnosti zvažujú. Zuzana Vačková sa priznala, že je rada tvárou kampane, pretože môže využiť to, že ju ľudia poznajú na dobrú vec. Andrea Karnasová sa zase priznala, že životná udalosť v jej živote ju donútila uvažovať nad tým, že možno aj jej orgány raz zachránia niekomu život. 

Samotná kampaň však nie je iba o darcovstve, ale aj o vďake príjemncov. Na tlačovej konferencii sme mali možnosť vidieť troch z nich. Pani Vlasta Pagáčová už niekoľko rokov žije s transplantovaným srdcom a je aj predsedkyňou OZ Dar života, ktorá združuje pacientov po transplantácii srdca. 

Svoj príbeh vyrozprával aj Dušan Križko, ktorému pred tromi mesiacmi transplantovali obličku, ktorá je už jeho druhá. Tá prvá "vydržala" od roku 2000. 

Pani Fabianová často cestuje, keďže obe jej dcéry žijú v zahraničí. Momentálne čaká na transplatáciu, už druhú v poradí. Podstupuje dialýzu, ktorú jej zdravotníctvo v členských štátoch EU preplatí, za 10 dialýz v Amerike zaplatila viac ako tri tisíc dolárov. Poisťovňa jej preplatila takmer polovicu. 

Prečo Sedem životov? 

Jeden darca totiž môže darovaním svojich orgánov zachrániť až sedem ľudských životov. Darovať môže srdce, pľúca, obličky, pečeň či pankreas. Na orgánovú transplantáciu čaká viac ako 400 pacientov, ktorých osud závisí od darcov. 

Na Slovensku je šesť pracovísk, v ktorých sa vykonávajú transplantácie. Tri sú v Bratislave, jeden v Banskej Bystrici, v Martine a v Košiciach. Transplantácia pľúc sa vykonáva v AKH vo Viedni. 

Kto môže byť darca? 

Podmienky darovania a transplantácie orgánov, tkanív a buniek u nás upravuje zákon 576/2004Zb. o zdravotnej starostlivosti.  U nás platí predpokladaný súhlas - potencionálnym darcom je každý, kto počas života neodmietol darovanie orgánov po smrti. 

Podmienkou začatia procesu odberu orgánov je úplná a nezvratná strata životne dôležitých funkcií mozgu, tzv. motgová smrť. 

Živí darcovia môžu za prísnych legislatívnych podmienok darovať jednu obličku, časť pečene alebo časť plúc. 

Čítajte tiež: Úžasný recept, z ktorého padnete na zadok: Takto sa okamžite zbavíte čiernych bodiek na tvári!

Fotogaléria

2015-10-06 19:00:00  |  Foto: Tlačová správa   |  Zdroj: red, tlačová správa, web Sedem životov

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia